آیا انتقال پایتخت اشتباه است؟
با خبرهايي كه در مورد انتقال پايتخت در دو روز گذشته بر اساس مصوبه مجمع تشخيص مصلحت منتشر شد، اين موضوع موجب بحث ها و اظهار نظرهاي كارشناسي مختلف شده است. در باب اهميت موضوع در يادداشتي در همين صفحه ديروز توضويح مختصري دادم. ولي امروز در سايت روزنامه جام جم ديدم كه يك متخصص آي.تي. انتقال پايتخت را اشتباه دانسته بود و به جاي آن به توسعه زير ساخت فناوري اطلاعات در تهران كنوني و تلاش در جهت افزايش امكانات و كاهش ريست سوانح طبيعي اشاره كرده بود. در واقع پايتخت آينده را با توسعه شهر الكترونيك به جاي ايجاد يك پايتخت جديد ، امكان پذير دانشته بودند.
واقعيت آن است كه اولا بايد ديد كه صورت مساله چيست؟ آيا تهران با شرايطي كه در آن قرار گرفته تحمل شرايط كمي غير عادي تر از شرايط عادي را دارد؟ آيا امكان تردد در شهر و انتقال افراد با وقوع طوفان و يا يك آتش سوزي و هر نوع سانحه غير عادي - حتي در وسعت محدود - وجود دارد؟ در اين صورت آيا توسعه فناوري اطلاعات و شهر الكترونيك آيا مي تواند مساله تهران را حل كند؟ زير ساخت الكترونيك خود نياز به چه امكانات اوليه اي دارد؟ آيا آن امكانات در همين گستره كلانشهر تهران و پيرامون آن قابل فراهم شدن و توسعه بيشتر است؟
در ثاني بايد استانداردهاي اوليه ايمني را درنظر گرفت. آيا با انتقال چند اداره يا شركت به بيرون شهر يا استفاده از فضاي الكترونيك مشكل شهر تهران از نظر ايمني حل مي شود و يا فقط اين نوع زير ساخت ها مناسب تسهيل مكاتبات اداري و بروكراتيك هستند؟
حقيقت آن است كه مشكلات تهران به عنوان پايتخت - تهراني كه بخواهد پايتخت هم باشد - از نوعي است كه با توسعه فناوري اطلاعات قابل حل نيست. تهران به عنوان پايتخت ايران با افزايش مداوم جمعيت شهري و توسعه حاشيه هاي آن مواجه خواهد بود.
آدرس اشتباه ندهيم. انتقال پايتخت و ايجاد پايتخت جديد نه تنها اشتباه نيست، بلكه ايجاد فرصت براي آينده كشور و موجب افزايش ايمني است. با اشتباه خواندن انتقال پايتخت اگر هدف تبليغ موضوعي تخصصي ديگري باشد، ايرادي نيست، فقط مواظب باشيم كه تصميمهاي درست و در سطح كلان ملي با موضوعات فرعي مخدوش نشود.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home