وبلاگ دکتر مهدی زارع

مکانی برای تبادل نظر و اتاق فکر دکتر مهدی زارع و دوستان...

My Photo
Name:
Location: Tehran, Tehran, Iran

Friday, February 29, 2008

اربعين حسيني تسليت باد

امروز اربعين حسيني است. سالروز چهلمين روز شهادت امام حسين - ع- را به تمام آزادگان جهان و علاقه مندان به امام حسن -ع- و به خصوص شيعيان تسليت مي گويم.

Thursday, February 28, 2008

انجمن های علمی به عنوان نهاد های جامعه علمی

انجمن های علمی در سالهای اخیر در ایران رشد خوبی کرده اند، البته مشکل در این راه کم نیست و از مقررات - که تنوع تخصصی موجود در جامعه حرفهای و علمی در یک موضوع را در نظر نمی یرد و شرط مدرک خاص در یک رشته را شرط عضویت پیوسته در یک انجمن علمی می گیرند - تا نبود سنت علمی و حرفه ای - که به دلسردی و کم میلی جامعه تخصصی و همکاران برای حضور فعال برای شرکت فعال در فعالیتهای انجمن های علمی - همگیباعث کندی کار هستند. به هر حال آنچه که ما به عنوان انجمن علمی در حال حاضر داریم محل گرد هم آوردن افراد متخصص در یک رشته و توسعه علمی و انتشار مجلات علمی است که به باور من این موضوع به خودی خود در همین حدموجود بسیار خوب است. امکان یافتن انجمن های علمی برای رشد بیشتر و ایجاد فضای اختصاصی برای دفتر انجمن و پیدا کردن اعتبار علمی در تمام جامعه تخصصی در موضوع - یعن از کارشناسان، تا محققان و استادان دانشگاه گرفته تا صاحبان صنایع و مخترعان و ... که علاقه ای در آن موضوع تخصصی دارند و اهمیت دادن فرصت به همگان برای عضویت در هیئت مدیره انجمن های علمی بر اساس داشتن کیفیت علمی و حرفه ای بالا و نه با خالی کردن میدان برای حضور اعضای هیئت علمی - آن هم فقط از دانشگاههای- و فعال شدن صنایع در کمک به چاپ نشریات علمی از جمله کارهایی است که برای توسعه انجمن های علمی در ایران باید انجام شود.

Monday, February 25, 2008

استاندارد ايراني چگونه است؟


اگر كاري انجام مي دهيم كه ما به ازاي خارجي هم دارد - تقريبا اكثر كارهايمان - آيا مي توانيم عدم رعايت استاندارد بالا را به عنوان اينكه كار داخلي يا ايراني است توجيه كنيم؟ مطمئن هستم كه راضي نيستيم كه چنين بي كيفيتي را بپذيريم. حقيقت آن است كه در دنياي كنوني و با وجود ارتباطات و استفاده از اينترنت نمي توانيم كار يا پروژه اي را جلو بريم ولي مشابه آن كار يا فرايند را در اينترنت نيابيم. بنابر اين پيشنهاد مي كنم تا بالاترين استاندارد ممكن را انتخاب كنيم و فرايند پروژه هاي خود را با آگاهي از كيفيتهاي بالاتر بر آن اساس بنا كنيم. حال انجام يك كار حرفه اي مد نظر باشد ، يا يك پايان نامه تحصيلات تكميلي، فرقي نمي كند، مهم آن است كه به روز و مطابق با بالاترين استانداردهاي موجود باشيم.

Sunday, February 24, 2008

در راه رشد بكوشيم يا صبر كنيم تا توسعه خودش به سمت ما بيايد؟

هیچ فکر کرده ایم که برای رشد باید خودمان تلاش کنیم یا بگزاریم تا زمانه خودش بگذرد تا آنقدر توسعه در دنیا گسترده شود تا امواج آن به صورت خود به خود و بلا اراده ما، به ما برسد؟ البته بسیاری جواب خواهند داد که خودمان باید تلاش کنیم ولی مساله آن است که اگر خودمان هم بخواهیم تلاش کنیم باید بپذیریم که بسیاری از موارد پیرامونمان باید تغییر کند. از تغییر و تحول هراس نداشته باشیم چرا که اگر خود فرایند تغییر را بخواهیم آنقدر تغییر دهیم که دیگر چیزی از آن باقی نماند، در آن صورت داستان آن شیر بی یال و دو اشکم حضرت مولانا پیش می آید.

Saturday, February 23, 2008

آفرين برتيم ملي هندبال ايران


ديشب تيم ملي هندبال در اصفهان در رقابتهاي قهرماني آسيا در هنكامي كه در حدود هفت دقيقه تا انتهاي بازي 21 بر 27 از تيم ملي كويت عقب بود، در پايان بازي با تشويق شديد تماشاگران حاضر در استاديوم اصفهان با نتيجه 35 بر 34 به پيروزي رسيد . گل پيروزي درست در 15 ثانيه آخر بازي به ثمر رسيد و بدين ترتيب هندبال ايران به نيمه نهائي مسابقات قهرماني آسيا راه يافت. ياد اولين روزهايي افتادم كه در سال 1354 به بهبهان- محل كار مرحوم پدرم- براي اقامت حدودا يك و نيم ساله مان رفته بوديم و در حياط مدرسه ما - مدرسه دهخدا - ورزش آنروز جديد از راه رسيده هندبال برگزار مي شد و ما تماشاگر بوديم و تشويق مي كرديم! ورزش بسيار مفرهي است. اهميت بردديشب در آن بود كه هندباليست هاي ايران تيم كويتي را بردند كه عنوان قهرماني آسيا را داراست.

Friday, February 22, 2008

سومين كنفرانس مديريت جامع بحران در حوادث غير مترقبه


سومين كنفرانس مديريت جامع بحران در حوادث غير مترقبه در روزهاي بيست و نه و سي بهمن ماه برگزار شد. اين كنفرانس كلا توسط بخش خصوصي و با مديريت آقاي مهندس بطهائي و با دبيري آقاي دكتر عليرضا فلاح امسال در دانشگاه تهران و در فضاي دانشكده ادبيات - به عنوان مكان سالن هي سخنراني ا - و دانشكده هنرهاي زيبا - براي فضاي نمايشگاهي - فرصت ديگري بود براي گرد هم آوردن افراد با تخصص هاي متفاوت و همگي علاقه مند يا مسول در زمينه مديريت سانحه در بلاياي طبيعي. در اين كنفرانس امسال به دليل برگزاري در دانشگاه، خوشبختانه امكان حضور دانشجويان و استفاده بيشتر اين قشر - بيش از دو كنفرانس قبلي - فراهم بود. كنفرانس با نمايشگاه جانبي كه از نمايشگاه سال گذشته بسيار شلوغ تر بود برگزار شد. تنها مشكل فاصله داشتن مكان برگزاري نمايشگاه و سالنهاي سخنراني و كارگاههاي تخصصي بود. نظم و ترتيب سالها نيز خوب بود و تيم اجرائي كنفرانس زحمات بسيار زيادي كشيدند تا همه چيز مطابق آنچه كه برنامه ريزي كرده اند جلو رود. البته هر چه كه بيشتر در اين موضوع بيشتر دقت مي كنيم، پيچيدگي مساله مديريت سانحه را بشتر درك مي كنيم و متوجه مي شويم كه چقدر در اين زمينه كار بايد انجام دهيم كه هرگز حتي وارد آن نيز نشده ايم. براي تيم كنفرانس مديريت بحران و مدير اجرائي و دبير علمي آن آرزوي موفقيت و سلامتي دارم.

Thursday, February 21, 2008

ضعف رسانه ما و ترجمه غلط در مورد زلزله

دیشب یکی از دوستان تماس گرفت و گفت که در یکی از سایتها - الف- مطلبی از روزنامه وال استریت ژورنال چاپ شده است و در آن در مورد خطر لرزه خیزی در تهران مطلبی نوشته شده و از قول نویسنده آمریکائی توصیه هایی یه بوش رئیس جمهور آمریکا شده است. امروز صبح در سایت وال استریت ژورنال به دنبال اصل مطلب رفتم و دیدم که آنچه که در اصل مطلب است با آنچه ترجمه و منتشر شده - در ایران- تفاوت دارد. جال ببینید که مطلب منتشر شده به فارسی چه بوده است:

؛....وی می افزاید: «قرار است ایران در آینده ای بسیار نزدیك شاهد یك زلزله مخرب و فاجعه آمیز باشد. تهران، پایتخت این كشور روی تارهای عنكبوت بنا شده است. وضعیت خطرناكی كه به دلیل عدم صلاحیت و فساد پیرامون آن، می توان گفت كه ساخت و سازهای فراوان غیر قانونی نیز كمكی به آن نكرده است. مایلم بر آنچه می توان یك زمین لرزه حتمی نامید، تاكید كنم. یك زمین لرزه جدی در ایران می تواند نه تنها به مردم ایران بلكه به همسایگان آن، صدمات غیر قابل توصیفی وارد سازد. حکومت نیز برای آماده سازی در قبال این احتمال و یا پیشگیری از آن هیچ اقدامی انجام نمی دهد.»



و این متن در اصل انگلیسی به صورت زیر است:

Changing my gear and tone a little, I want to mention another kind of advantage altogether. Iran is scheduled to suffer from a devastating earthquake in the very near future. Its capital, Tehran, is built on a cobweb of fault-lines: a predicament not improved by the astonishing amount of illegal and uninspected construction that takes place, thanks to corruption and incompetence, within its perimeter.

I want to underline what might be called a seismic imperative. A serious earthquake in Iran could wreak untold damage not just on the Iranian people but on their neighbors, and the clerical regime is doing nothing to prepare for this eventuality or to protect against it.

همانطور که از متن فوق بر می آید، مشخص است که در متن اصلی به زبان انگلیسی صحبتی از زلزله حتمی نیست. و از سوی دیگر هم نبوده که برای درک زلزله خیزی تهران الزاما به سراغ مقاله نویس روزنامه وال استریت ژورنال برویم. سایت های ایرانی لابد خبرنگارانی دارند که بر انجام پژوهش های گوناگون بر روی لرزه خیزی تهران و ایران در حال حاضر ئر کشور ما آگاهی کامل دارند. حال معلوم نیست که وقتی یک روزنامه نگار امریکائی خواسته از مساله ای طبیعی و انسانی درسی سیاسی به رئیس جوهمر امریکا بیاموزد - البته اگر او بتواند چنین چیزی را درک کند!- ما در سایتهای خودمان چنین مطالبی را که ناشیانه و با مقاصد غیر انسانی برای بهره برداری از هواطف و نوع دوستی مردم جهان در را مقاصد سیاسی نوشته می شود، با ترجمه غلط منتشر می کنیم. امیدوارم که روزنماه نگاران عزیز ما نه ترجمه پر غلط و نه روش غیر انسانی و فرصت طلبانه در مقاله نویسی فوق را سرمشق قرار ندهند و ضمنا اگر چیزی می خواهند از این موضوع بیاموزند از نوع آموختن ادب از بی ادبان باشد
.

Tuesday, February 19, 2008

باز تلاقي دو كنفرانس همزمان كه موضوعاتي مرتبط با هم دارند

ظاهرا نبودن تقويم جامع و قابل دسترس براي همگان - مثلا روي وب- از كنفرانس و همايشهاي بعدي در ايران همچنان مشكلات قبلي در تلاقي و همزماني كنفرانسهاي با يك موضوع مشترك برقرار است. ديروز سومين كنفرانس مديريت جامع بحران در حوادث غير مترقبه طبيعي آغاز به كار كرد. دو روز پيش هم بيست و ششمين گردهمائي علوم زمين در تهران آغاز به كار كرد. امروز هر دو به پايان مي رسند و براي زمين شناساني كه مي خواستند در هر دو شركت كنند مشكل بود تا يكي را انتخاب كنند. مگر در طول سال ما چند اتفاق از اين نوع داريم؟ وب سايتي كه پيشنهاد دادم بايد براي تمام كنفرانسهاي علمي در ايران ايجاد شود تا ديگر چنين تلاقي هايي رخ ندهد.

ساماندهي متوازن و پايدار محيطي ، داشتن مدل هدف و نظريه مبنا براي توسعه

این یادداشت را روز شنبه 27/11/86 نوشته ام:

در تمام شهرهاي ايران روندي رو به رشد و سرمايه گذاري در بخشهاي مختلف هر شهر و ايجاد شهرهاي جديد لزوم توجه همه جانبه به توسعه - به صورت لزوم توجه به رشد اقتصادي به همراه توجه به ساماندهي همه جانبه محيط زيست و مطلوب كردن زندگي شهري در محدوده مورد نظر براي توسعه - ضروري است. در ايران ما امروزه توجه كمي به توسعه شهري همزمان با ايجاد بناهاي شيك و پرزرق و برق مي شود. البته دليلش مشخص است! زيبا كردن يك بناي خاص البته بسيار كم دردسرتر و كم زحمت تر و كم هزينه تر از زيبا سازي كل محيط و بر ان اساس ايجاد بناي زيباي مورد نظر است. البته در اين ميان همواره عدم توجه به مدل هدف نيز بسيار آزار دهنده است. اگر توسعه را مطلوب مي دانيم، نظريه مبنا براي شروع و گسترش توسعه - انسان و محيط- كدام است؟ اصلا براي هر شهر چه مدلي مطلوب فرض مي شود؟ در كشوري كه اينقدر تنوع اقليمي دارد، ساماندهي مدل هدف و داشتن نظريه مبنا - base theory- بسيار پر اهميت است. بدون چنين مبنايي، بهم ريختگي و نا به ساماني در ظاهر و باطن توسعه انساني و توسعه شهري و منطقه اي موجب خسارتهاي فراوان مي شود.

سلام از بوشهر

این یادداشت را روز جمعه 26/11/86 نوشته ام:
از دو روز قبل براي شركت در جلسه معاونان پژوهشي دانشگاهها، پژوهشگاهها و پاركهاي علم و فناوري سراسر كشور به بوشهر امده ام كه هوايش اين روزها بر خلاف ساير نقاط كشور كه بيشتر ابري و سرد و برفي است، يك بهار زمستاني را تجربه مي كند. از ديارسردار شهيد رئيس علي دلواري و از نزديكي اولين نيروگاه هسته اي در حال آماده سازي نهائي در ايران، به همه خوانندگان وب لاك و سايتم دورود مي فرستم. فرصت خوبي بود كه در اين همايش در سياستگزاري هاي كلي پژوهشي و فناوري براي سامانه آكادميك كشور سهيم شويم و دانسته هاي خود از امكانات، مشكلات و تجربيات را در شراكت با ديگران افزايش دهيم. ضمنا فكر نمي كردم دانشگاه خليج فارس - بوشهر - به اين بزرگي و مفصلي ساخته شده باشد. بسيار خوشحال كننده بود تا ببينيم كه دانشگاهي كه در سال 1371 تاسيس شده و بيشتر توسعه خود را از 1377 به بعد تجربه كرده است، امروزه با تاسيسات، امكانات و فضايي بسيار زيبا ، به سرعت رو به رشد است. تا باشد، از اين نوع ساخت و ساز ها كه هر چه در اين جهت بكوشيم ، با هم براي ايران عزيزمان كم كرده ايم.

Tuesday, February 12, 2008

بناي توسعه و اقتصاد دانش بنياد در ايران

در اولین روز از سی امین سال انقلاب اسلامی، جای دارد تا مجددا بر روند توسعه همه جانبه و پایدار بر مبنای دانش و آخرین یافته های علمی برای مملکت تاکید شود. توسعه ایران و بیشتر کشور های در حال توسعه بر اساس نیاز های بنیادی و عقب افتادگیهای گوناگون در این کشورها، با بیشترین ناپایداری ممکن به پیش می رود! با این وضع عدم توجه به حفاظت محیط زیست، افزایش آلودگیهای آب و خاک و عدم توجه به فضای سبز و عدم دقت به پی امدهای توسعه بدون دقت در پی آیندهای آن برای نسلهای بعدی، رخ می دهد. بنابراین لازم است تا در اولین روزهای سی امین سال انقلاب حتما توجه کنیم که آینده ایران و نسلهای بعدی و جایگاه انشاالله درخشان آن در منطقه و جهان پیرامون مان در دهه های بعد در دستهای ما و تصمیمات امروز ماست. رشد اقتصادی، اگر با افزایش فاصله طبقه ضعیف و قوی جامعه، آلودگی بیشتر، کاهش سطح آرامش روانی جامعه و کم کردن تعلقات ملی و عدم توجه به جنبه های فرهنگی بیانجامد، آنگاه توسعه بر ضد خود تبدیل خواهد شد. توسعه پایدارباید با حفظ محیط زیست در فلات ایران و تنوع زیستی و توسعه منابع و افزایش سطح ضراینتوسعه انسانی همراه باشد.

Monday, February 11, 2008

بيست و دو بهمن سالروز پيروزي انقلاب اسلامي گرامي باد

بيست و نه سال پيش در چنين روزي انقلاب اسلامي بزرگ ملت ايران به رهبي امام خميني به پيروزي رسيد. بدين ترتيب در سال پيش رو وارد سي امين سال انقلاب مي شويم. اميدوام كه آرزوهاي ملت ايران در سال پيش رو با سعادت و نيك بختي براورده گردد و كشور ما در جهان كنوني به جايگاهي شايسته خود برسد.

پرسپوليس دير راه افتاد

ديروز پسپوليس در ورزشگاه آزادي ابتدا 3 گل در نيمه اول از ابومسلم خورد ولي نيمه دوم را طوفاني شوع كرد و سه گل پي در پي زد و چند گل هم البته نزد. با ابن حال پسپوليس زلزله در نيم فصل دوم با دفاعي نسبتا متزلزل نشان داده ولي بايد مشكل را سريع حل كند. اينطوري نمي توان تمام زحمات تيم در راه قهماني به باد برود. البته قدرت احياي پسپوليس در نيمه دوم خوب و مطلوب بود.

Sunday, February 10, 2008

انواع استدلال و پیش بینی زلزله

سامانه های پیچیده داده های لرزه ای اطلاعات مفید را از سر تا سر جهان جمع می­کند ولی به کارگیری این این داده ها برای مدل کردن رخداد و کاربرد این مدل ها برای پیش بینی زلزله و نحوه کارکرد و طراحی خط مشی مسائل مشکل است. چرا که این مدلها نوعی اطلاعاتی را شامل می­شوند که غالباٌ که در متدهای سنتی قیاسی (استدلال از کل به جز) در آنالیز تصمیم­گیری به کار نمی رود، در حالی که بسیار به آنها نیاز داریم.
آنچه که در پیش بینی زلزله معمولا مد نظر است آن است که بیشتر از استدلال استقرائی استفاده شود، ولی حقیقت آن است (و اشکال آنجاست) که بیشتر از کلیت یک زلزله اصلی فرض می کنیم که اجزا نیز باید فرایندی مشابه به
لرزه اصلی داشته باشند (نگاه زلزله شناسان در این مورد بیشتر قیاسی
deductive-
و
یا فرضی – abductive
است ولی ابزار کارشان بیشتراستقرائی است-
inductive
. در عمل این تفاوت اجباری در ابزار کار (که بیشتر به استدلال استقرائی می انجامد) و واقعیت مساله (که بیشتر بر مبنای اینکه از ماهیت یک زلزله اصلی – کل- به زلزله های کوچک –جز – می خواهیم برسیم و این مفهوم که «کل» مورد نظر از «اجزائی» تشکیل شده که به خوبی برای ما روشن نیستند خواهیم برسیم) منجر به ناموفق بودن بیشتر تلاشهای دانشمندان برای پیش بینی زلزله است. این موضوع نشان می دهد که باید تلاش شود تا ماهیت یک سامانه گسله که یک سامانه پیچیده را نمایندگی می کند، بهتر بشناسیم تا بتوانیم بر اساس روش منطقی به پیش بینی فرایند منجر به رخداد یک زلزله بزرگ و در نتیجه خود رخداد بپردازیم.
رویکرد های جدید با استفاده از استدلال استقرائی بر اساس کاربرد رایانه اکنون مقایسه منظم متغیرهای سامانه را را با استفاده از مدل ­های پیچیده ممکن می­کند. این متدها دریافت اطلاعات مفیدتر موجود در مورد سامانه ­های پیچیده، یافتن پاسخ­های کاربردی قابل قبول در مقابل عدم اطمینان و پلی که شکاف بین رویکردهای کمی و کیفی را پر نماید مقدور می سازد.
با رجوع به زمینلرزه های دورن صفحه ای فلات ایران می توان مشاهده کرد که به لحاظ آماری و بر مبنای مشاهدات عینی، پیش بینی زلزله به لحاظ نظری امکان پذیر است.

Friday, February 08, 2008

موضوعات پژوهشی برای دانشجویان کارشناسی ارشد

علارغم اینکه در صفحه جداگانه ای موضوعات مورد علاقه خود برای ارائه به دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری را آورده ام، ولی بعضی وقتها دانشجویانی مراجعه می کنند و می گویند که موضوعاتی که روی صفحه مذبور گذاشته ام خیلی کلی است و بهتر است که بیشتر توضیح دهم! به هر حال برای آنکه یک بار توضیحات را نوشته باشم، در اینجا چند مورد از سوژه های مورد علاقه ام را می آورم که اگر از دانشجویان کارشناسی ارشد کسی علاقه مند بود بتواند راحتتر مراجعه کند:
- مطالعه تفصیلی و جامعه بلایای طبیعی در یک منطعه و بررسی اثر های متنوع این بلایای بر محیط زیست و توسعه پایدار در منطقه مذبور
- مطالعه دوره بازگشت زمینلرزه های بزرگ و قطعه بندی گسلها - بر اساس روشهای گوناگون زلزله شناسی باستانی تا دیرینه لرزه شناسی - و مطالعه واقع گرایانه خطر زمینلرزه در یک منطقه
- بررسی اثر رخداد زمینلرزه در آلودگی، تخریب و تغییر سیمای محیط زیست یک منطقه.
- پیش بینی زلزله با به کارگیری فناوری نانو و بر اساس به کارگیری داده های نویز های منطقه ای و جنبش شدید زمین
- کاربرد سامانه های هوشمند در کاهش ریسک بلایای طبیعی بر اساس پیش بینی خودکار زمینلرزه، براورد خودکار آسیب پذیری و تخمین آسیب رخ داده - پس از رخداد یک زلزله - در یک منطقه
کاربرد روشهای ژئوفیزیکی و ژئوشیمیائی در پیش بینی رخداد زلزله و انفجار آتشفشان بر اساس مدلسازی رخداد لحظه بحرانی

پژوهش ماموريت گرا -2


آنچه كه در پژوهش ماموريت گرا در گام اول مطرح مي شود اين است كه ماموريت چيست و چگونه بايد تعريف شود؟ آيا بر اساس سليقه و ديدگاه مديران و به صورت از بالا به پائين بايد اعلام شود و يا بر اساس سليقه و نوع نگاه كارشناسي و اعضاي هيئت علمي بايد تعريف شود؟
به نظر من آنچه مامولا از سطوح بالائي اعلام مي شود و به صورت خطوط كلي ارائه مي شود، سرخطهايي است كه بدنه كارشناسي با توجه به آنها بايد به دنبال طرح مشكل و حل آنها بايد باشد. ولي طراحي دقيق اينكه مشكلات اصلي كدامند و نقشه راه براي حل مشكل چگونه است به بدنه كارشناسي و متخصصان و دانشمندان بستگي دارد. چه كسي بهتر از خود دانشمندان مي تواند به جزئيات مشكلات مختلف واقف شود و براي حل آنها مسير و روش شناسي - متدولوژي - مناسب را بيايد؟ طراحي مسيري براي حل هر مشكل و پيش بيني واقع بينانه از توانايي و امكانات و زمان بندي، از مسائل مهمي هستند كه با كار كارشناسي سنگين در مورد هر كدام و براي هر مشكل با حوصله و صرف وقت مناسب بايد چاره جوئي نمود.

Thursday, February 07, 2008

پژوهش ماموريت گرا


اين روزها همه مركز هاي پژوهشي به دنبال تعريف مفاهيمي چون پژوهش ماموريت گرا و توليد فناوري هاي قابل كاربرد در جامعه و خلاصه كاربردي و هدفمند كردن پژوهشهايشان هستند. واقعيت آن است كه اين حركت، تلاشي مثبت براي ساماندهي پژوهش هاي كاربردي را سبب شده است. چالشهاي مهمي نيز پيرامون اين موضوع وجود دارد:
- اگر بدون صرف وقت مناسب براي شناخت شرايط و عدم تدوين يك برنامه راهبردي براي حركت به سوي پژوهشهاي كاربردي ، چنين تلاشهايي انجام شود، عملا موجب بيشتر شدن فعاليتهاي پراكنده تر - و شايد حجيم تر- گردد ، ولي الزاما مشكلي از مشكلات كشور حل نشود.
- برنامه كلان در قالب سند چشم انداز توسعه براي هر سازمان بايد با در نظر گرفتن واقعيتهاي موجود و قابليتهاي توسعه بعدي آنها آماده گردد. بدون چنين برنامه ريزي كلان ماموريت گرا كردن فعاليتها، بيشتر با ايجاد اصطكاك بيهوده بين بخشهاي گوناگون يك سازمان همراه خواهد شد.
- عزم و ارائه براي توسعه و پيشرفت و انگيزه براي حل مشكلات مردم در زمينه هاي تخصصي هر سازمان، از معيارهاي مهم براي تضمين موفقيت برنامه هاي راهبردي در هر مجموعه است.
- روش علمي و تجربه گرائي حكم مي كند تا بر اساس بهترين مدلهاي موجود در جهان اقدام به تعيين سازمان مدل و هدف براي هر سازمان كنيم. در غير اين صورت وظيفه هاي سازماني بسيار مبهم خواهد بود.
- عملياتي كردن چنين برنامه هايي نيازمند نيروهاي محقق و علاقه مند و با انگيزه در هر سازمان است. بدون چنين تواني، اجراي برنامه هاي راهبردي در هر سازمان بيشتر به شعار شبيه خواهد بود.

Tuesday, February 05, 2008

تبريك پرتاب اولين موشك فضاپيماي ايران - كاوشگر -1

ديروز طي مراسمي نتيجه ده سال تلاش متخصصا و دانشمندان ايراني در ايجاد سامانه فضائي براي كشور به ثمر نشست و موشك كاوشگر يك با حضور رئيس جمهور به فضا پرتاب شد. اه اين ترتيب ايران به عنوان يازدهمين كشور به جرگه كشورهاي صاحب فناوري فضائي شد. ضمن تبريك به متخصصان و مديران اين برنامه افتخار آميز، و عرض خسته نباشيد به همه همكاران عضو هيئت علمي كه در اين پروژه زحمت كشيده اند، آرزو دارم تا تلاشهاي ما نيز در امر پژوهشهاي مربوط به زلزله و لرزه خيزي ايران به توليد فناوري هاي قابل عرضه در عرضه ملي و بين المللي منجر گردد.

Monday, February 04, 2008

تعريف پروژه هاي دانشجوئي در جهت ماموريت هاي پژوهشي و براي حل مشكلات -2

در بحث دیروز موضوع پروژه های پژوهشی و به ویژه دانشجوئی را باز کردم. امروز به اهمیت نوع تعریف پروژه می پردازم.
با توجه به محدودیت منابع و لزوم مدیریت توان موجود در راه یافتن حل مشکلات موجود، لازم است تا از توان دانشجویان برای حل این مشکلات اشتفاده ویژه شود. دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی در این موضوع اولویت خاص دارند. هنگامی که حتی خود دانشجویان برای جستجوی راه حل مشکلات مردم و معضلات جامعه ابراز علاقه کنند، سوق دادن آنها به سوی رشته های انتزاعی و مسائل فرعی و بحثهایی که صرفا آمار انتشارات علمی را سریعتر بالا برد، به صلاح نیست. نیرو و توان دانشجویان در هر سطحی که هستند، سرمایه ملی ارزشمند کشور ما از دید توان و نیروی انسانی است. البته یافتن راه حل مشکلات مساله ای است که پس از تعریف دقیق مشکل مطرح می شود. در این مورد بیشتر خواهم نوشت.

Sunday, February 03, 2008

تعريف پروژه هاي دانشجوئي در جهت ماموريت هاي پژوهشي و براي حل مشكلات -1

پژوهش برای توسعه علم و پژوهش بنیادی چه جایگاهی در پژوهش بنیادی دارد؟ پژوهش کاربردی چیست ؟ چگونه باید برای حل مشکلات مردم قدم برداشت؟ چه کسانی باید این قدم ها را بردارد؟ پژوهشگران؟ دانشجویان ؟ مدیران پژوهشی ؟ یا اجرائی؟ اینها سوالاتی است که این روزها زیاد برایم مطرح است و می خواهم در موردشان کمی در صفحه خودم بحث کنم. ولی حقیقت آن است که انگیزه پژوهش و تعریف پروژه اولین قدم در راه انجام هر کار پژوهشی است. پیدا کردن مشکل نیز از آن کارهای سهل و ممتنع است! چرا که ظاهرا همه می دانند که مشکلات کدامنند ولی نمی دانند که چگونه آنها را تعریف کنند!. در این موارد بیشتر خواهم نوشت.