وبلاگ دکتر مهدی زارع

مکانی برای تبادل نظر و اتاق فکر دکتر مهدی زارع و دوستان...

My Photo
Name:
Location: Tehran, Tehran, Iran

Monday, December 29, 2008

جنايت بر عليه بشريت در سرزمين فلسطين

اين روزها تصاوير تلويزوني و عكسها و خبرهاي منتشره در اينترنت و روزنامه ها از جنايت نيروهاي اشغالگر اسرائيل در غزه - سرزميني حدودا 3 در5 كيلومتري در كرانه هاي جنوب شرقي درياي مديترانه - دل هر انساني را به درد مي آورد. مردم فلسطيني از پليس و مامور نيروي انتظامي گرفته تا مردم عادي كوچه و بازار و بچه ها و زنها در جاهاي مختلف غزه در اثر شليك راكتهاي اسرائيل به صورت گروههاي انبوه جنازه بر روي زمين ديده مي شوند. بهانه البته شليك راكت از سوي فلسطيني ها است، ولي به نظر مي آيد كه اسرائيل اشتباه جنگ 33 روزه 2006 در جنوب لبنان را كه به كشتار وسيع مردم جنوب لبنان و جنوب بيروت انجاميد، هم اكنون در نوار اشغالي - يا بهتر بگويم: محاصره شده - غزه دارد تكرار مي كند. غزه با شرايطي كه با نيروهاي نظامي اسرائيل محاصره شده، و تمامي گذرگاههاي مرزي آن نيز به سوي بيرون اين نوار - حتي به سوي مصر - مسدود شده است، عملا بزرگترين زندان دنيا است. علاوه بر بيكاري بيش از 45% و مشكلات متعدد ديگر، قتل عام مردم فلسطين در اين ناحيه مصيبت را براي مردم در محاصره غزه به حد غير قابل تحمل رسانده است. همه بايد در محكوميت اين جنايت با تمام آزادگان جهان هم صدا شويم و هر كمكي كه از دستمان براي مردم مظلوم غزه بر مي آيد كوتاهي نكنيم.

كارگاه پيش بيني زلزله - يك شبكه علمي براي مطالعات پيش بيني


ديروز در پژوهشگاه يك كارگاه علمي متمركز بر روي موضوع پيش بيني زلزله برگزار كرديم. در اين كارگاه گروه هاي مختلفي كه به مساله پيش بيني و مطالعات پيش نشانگري كارهايي انجام داده اند يا به نظر ما مي رسد كه بتوانند در اين زمينه كار پژوهشي موثري انجام دهند، دعوت شده بودند و بيست و هشت عنوان سخنراني را تدارك ديديم كه در مدت 8:30 صبح تا 6:30 بعد از ظهر 22 تا از آنها ارائه شد. از آنجا كه براي هر دو ماه يكبار تلاش داريم اين برنامه كارگاه را به صورت مداوم دنبال كنيم، بنابراين 6 سخنراني باقيمانده از ديروز و مطالب جديد را در كارگاه دو ماه ديگر انشالله مطرح مي كنيم. به نظرم فضاي علمي و فني خيلي خوبي بود كه در آن توانستيم پتانسيلهاي مختلف موجود در كشور را بررسي كنيم و راه براي ايجاد يك شبكه علمي در زمينه پيش بيني و پژوهش و توسعه نظري و آكادميك فراهم به نظر مي رسد. اين موضوع را ادامه خواهيم داد و تلاش خواهيم كرد تا از تمام توان پژوهشي كشور استفاده كرده و حتي الامكان اين توانهاي پراكنده را همگرا كنيم. از همه همكارانم كه در راه برگزاري اين كارگاه همكاري كردند و تمام محققان و استاداني كه دعوت من را براي حضور در اين برنامه پذيرفتند، بسيار سپاسگزارم.

گزارش روز ملي ابمني در برابر زلزله در پژوهشگاه


بر اساس آنچه كه در روز ملي ايمني در برابر زلزله برنامه ريزي كرده بوديم، روز گذشته برنامه اي به باور من موفق در زمينه هاي مختلف ايمني در برابر زلزله در سالن همايش پژوهشگاه به مناسبت سالروز رخداد زلزله بم اجرا شد. از تجربيات عيني مهندس دفتري رئيس سابق امداد و نجات جمعيت هلال احمر، تا برنامه كاهش ريسك شوراي شهر تهران كه توسط دكتر حمزه شكيب ارائه شد، و همچنين مسائل يك جامعه آميخته با ريسك از ديد اجتماعي از ديد دكتر علي پايا ، مطالب جالبي ارائه شد كه از جنبه تبيين مساله ارزش فوق العاده دارد. نقش رسانه در هنگام بحران در پانلي از سوي دكتر اسماعيل مبرفخرائي، متخصص مشهر رسنه و تهيه كننده، نويسنده و مجري برنامه هاي علمي در راديو و تلوزيون، و با حضور مهندس اشجع زاده تهيه كننده برنامه هاي علمي تلوزيون و خانم فرانك نوسي نويسنده و تهيه كننده در راديو تهران، مورد بررسي قرار گرفت و استقبال خوبي نيز از سوي همكاران از از پانل شد. در قسمت پاياني نيز دكتر عزت الله سام آرام بحثي جالب در مورد سلامت اجتماعي اراده نمود و همچنين دكتر اميني حسيني، دكتر قائمقاميان و دكتر بابك منصوري گزارشي از فعايت هايشان در پژوهشكده مديريت خطرپذيري و بحران پژوهشگاه ارائه دادند. بحث هاي خيلي جدي و داغي هم در گرفت . به نظرم پايه خوبي براي تشكيل يك گارگروه ايمني با حضور متخصصان و 19 سازمان مرتبط با پديده مديريت بحران در كشور ، گذاشته شد.

Friday, December 26, 2008

شنبه - هفتم ديماه : برنامه روز ملي ايمني در برابر زلزله در پژوهشگاه

شنبه هفتم ديماه برنامه ويژه اي به مناسيت روز ملي ايمني در برابر زلزله در پژوهشگاه تدارك ديده ايم كه شامل برنامه هاي هاي سخنراني و گارگاههاي تخصصي است. به اين مناسبت از استادان و صاحب نظراني نظير مهندس بيژن دفتري، دكتر علي پايا، دكتر عزت الله سام آرام و دكتر اسماعيل ميرفخرايي در زمينه هاي مسائل امداد و نجات، فناوري هاي نوين، جامعه شناسي زلزله و مساله رسانه ها و رخداد زمينلرزه دعوت كرده ايم. از همه آنهايي كه علاقه به اين نوع مباحث دارند، دعوت مي كنم كه در اين برنامه در سالن همايش پژوهشگاه شركت كنند.

روز پنجم ديماه - سالروز زلزله بم

ديروز سالروز زلزله پنجم ديماه هشتاد و دو بم بود. غم رخداد اين فاجعه هنوز بر دل ما سنگيني مي كند. چه جانهاي عزيزي كه سوخت و چه زندگيها و اميدها كه نابود شد. هنوز دل مردم بم از اين اندوه التيام نيافته است. پريشب در هواپيما گزارشي نسبتا خوب از روزنامه جمهوري اسلامي مربوط به شماره چهارشنبه چهارم ديماه در مورد مشكلات روند بازسازي بم ديدم و در سرمقاله شماره روزشنبه هفتم ديماه اين روزنامه نيز نقدي بر وضع بد بازسازي بم آمده است و اشاره شده كه درصد بازسازي در بم هنوز از سي درصد فراتر نرفته است. به هرحال در تمام مدت اين پنج سال گزارشهاي مختلف پيشرفت كار بازسازي منتشر شده و بعضي زير ساختها كه حتي قبل از رخداد زلزله در بم يا وجود نداشت يا با كيفيت مدرن وجود نداشت، اكنون و پس از زلزله در بم ايجاد شده است. ولي از سوي ديگر شهر هنوز شكل واقعي خود را از نظر بازگشت بازماندگان به وضع عادي هنوز رخ نداده است. فكر مي كنم كه در شهر بم و استان كرمان مي توان كل روند بازسازي بم را علاوه بر مستند سازي، نقد و بررسي مجدد هم نمود.
به روان جانباختگان زلزله بم درود مي فرستم. آنچه در بم گذشت، پايان كار نيست. متاسفانه در بسياري از نقاط كشور ما پتانسيل تكرار آن اتفاق و شايد حتي مخرب تر از آن وجود دارد. لازم و ضروري است كه به هوش باشسم و در جهت كاهش ريسك زلزله در كشور بكوشيم.

روز ملي ايمني در برابر زلزله -بندرعباس

روز پنج شنبه به دعوت استانداري هرمزگان به بندر عباس رفتم و به اتفاق آقاي دكتر مرتضي طالبيان، مدير گروه لرزه زمينساخت سازمان زمين شناسي كشور، سميناري در مورد لرزه خيزي استان و به ويژه زلزله هاي چند ماهه اخير منطقه بندر عباس و قشم برگزار كرديم. اين سمينار به دعوت ستاد حوادث غير مترقبه هرمزگان برگزار شد و ميزبانان ما سالروز زلزله بم و روز ملي ايمني در برابر زلزله را براي برگزاري سمينار خود انتخاب كرده بودند. يك روز كامل را به همراه دوست عزيز آقاي دكتر طالبيان در بندر عباس بوديم و بعد از ظهر هم به ديدار گنبد هاي نمكي اطراف بندر عباس رفتيم. از تمام شوراهاي شهر و شهرداري ها و دهداري هاي استان به اين سمينار آمده بودند. براي تشريح روند لرزه خيزي و ارائه گزارشي از روند مطالعات پيش بيني زلزله در كشور، فرصتي بود كه دكتر طالبيان و من براي مردم خوب و مسئولان هرمزگان و هموطنان ساكن در جوار خليج فارس و تنگه هرمز از آن استفاده كرديم. زمان بازگشتمان 12 شب بود، ولي با تاخيري كه هواپيما داشت تقريبا قبل از اذان صبح جمعه به منزل رسيدم.

Tuesday, December 23, 2008

نمايشگاه دستاوردهاي علم و فناوري - مصلا


امروز در محل نمايشگاه دستاوردهاي علم و فناوري سي ساله پس از انقلاب در مصلا حاضر شدم. غرفه شماره نود و چهار در نمايشگاه مربوط به پژوهشگاه ما است و در حد امكانات و زماني كه براي اين نمايشگاه صرف شد نمونه هايي از توانمنديهاي پژوهشگاه ارائه شده است. همه دانشگاهها،پژوهشگاهها و پارك هاي علم و فناوري كشور در اين نمايشگاه حاضر هستند. در برگزاري برنامه هاي مربوط به اين غرفه، همكاراني كه هفته گذشته با دكتر حق شناس همكاري كردند، اين هفته هم بسيار فعال بودند. البته براي مفصل تر كردن اين برنامه ها، برگزار كردن اين نوع نمايشگاهها به صورت چندين نمايشگاه تخصصي در طول سال مناسب تر است، تا موضوعات خاص پژوهشي در غرفه ها و هم در غالب برگزاري سخنراني و كارگاههاي تخصصي به صورت تفصيلي عرضه گردند. اين برنامه تا روز پنج شنبه عصر ادامه دارد و همكاران من قصد دارند در روز پنج شنبه كه مصادف با سالروز زلزله بم و روز ملي ايمني در برابر زلزله است، برنامه هايي براي تشريح برنامه هاي پژوهشگاهها با حضور مسئولان پژهشكده هاي پژوهشگاه برگزار كنند.

Monday, December 22, 2008

بدون توسعه دانش پايه، توسعه فناوري غير ممكن است.


هنگامي كه مي خواهيم توليد كنيم، اگر پايه نظري كافي و لازم را فراهم نكنيم، عملا راهي به خطا رفته ايم. مثالي كه من معمولا مي زنم، اين است كه اگر به فرض و بدون تسلط بر نظريه هاي بنيادي مربوط به اين موضوع به تلاش بپردازيم، راهي به خطا رفته ايم. اگر براي ساخت هواپيمايي - فرضي - به دنبال ساختن هريك از قطعات مربوط به آن، و سپس سر هم كردن آن قطعات باشيم، در آن صورت ممكن است چيزي شبيه آن هواپيما بدست آوريم، ولي آن هواپيما احتمالا يا پرواز نخواهد و يا اگر پرواز هم كند، آن عملكرد مربوط به هواپيماي واقعي را نخواهد داشت. به هر حال اين عطش براي رسيدن به محصول، معمولا ناكارآمد است. در عوض با پژوهش و توسعه نظري و آكادميك مي توان اين پايه را فراهم كرد. برپايه اين نوع از پژوهش و توسعه ، مي توان به پژوهش و توسعه كاربردي، توليدي و صنعتي پرداخت.

Sunday, December 21, 2008

پايان شب يلدا و آغاز زمستان

بالاخره صبح اولين روز ديماه و آغاز چله بزرگ زمستان از راه رسيد، صبح و سپيده بر شب يلدا پيروز شد وشب چله به پايان رسيد. ديشب با شنيدن ويژه برنامه راديو گفتگو در مورد شب يلدا، به همراه خانواده سعي كرديم به مسائل و ريشه هاي فرهنگي و مردم شناختي و تاريخي اين برنامه در سنت ايرانيان آشناشويم. راديو گفتگو ابتكار جالبي به خرج داد و بر خلاف هر شب كه پس از ساعت 10 شب هرشب، معمولا برنامه هاي ضبط شده و غير زنده پخش مي كند، در شب يلدا به طور استتثنايي برنامه زنده پخش كرد. يكي از مهمانان - دكتر نيكزاد- كه اگر اشتباه نكنم از زرتشتيان ايران و نماينده مجلس شوراي اسلامي است - اطلاعات جالب و خوبي در اختيار شنوندگان قرارداد. استاد تاريخ آقاي خسرو معتضد ، اما، به شيوه هميشگي ضمن سخنان شيرينش از هر دري سخن گفت! به هر حال برنامه خوبي بود! زمستان خوبي داشته باشيد.

Saturday, December 20, 2008

نمايشگاه دستاوردهاي علمي فناوري سي ساله پس از انقلاب

از امروز در محل مصلاي تهران نمايشگاه دستاوردهاي سي ساله پس از انقلاب در زمينه علم و فناوري برگزار مي شود كه پژوهشگاه ما نيز در آن غرفه دارد. براي برگزاري اين همايشگاه تدارك بهتري نسبت به نمايشگاه هفته پيش در محل دائمي نمايشگاههاي بين المللي ديده شده است. بنابراين اميدوارم تا امكان حضور بيشتر بازديد كنندگان - با توجه به موقعيت مصلا و دسترسي آسانتر به آن به ويژه با مترو - فراهم شود.

Friday, December 19, 2008

لزوم سامان دادن شبكه هاي علمي براي اهداف پژوهشي بزرگ

تلاش براي حل مشكلات بزرگ، و كلان در ايران با عجله اي براي نتيجه گرفتن همراه مي شود كه متاسفانه مانع نتيجه گيري مناسب است. يعني اينكه هر چه كه ما عجله كنيم و بخواهيم دستاورد هايي كه هنوز كشب نشده را به صورت پيروزي هاي مقطعي يا نهايي نشان دهيم، بيشتر به باور عمومي بر فرايند علمي لطمه مي زنيم.
مسائلي چون پيش بيني زلزله، مقاوم سازي، كاهش ريسك و ... همگي از موضوعاتي هستند كه چندين شاخه تخصصي را درگير مي كنند و دستابي به آنها از آرزوهاي دانشمندان در كشورهاي در معرض ريسك زلزله هستند. هرگاه تلاشها به صورت جمعي و با حمايت مستقيم يا غير مستقيم دولتها صورت گرفته است، نتيجه هاي مطلوب و نسبي حاصل شده است. در كشورهايي چون ايالات متحده و ژاپن توانسته اند ميزان ريسك زلزله را پايين بياورند، تلفات را كمتر كنند، و جلوي خسارتهاي سنگين و فجايع غيرقابل جبران را در زمينلرزه هاي شديد بگيرند.
در عين حال در كشور ما هرگاه كه تلاشي مداوم و بر مبناي صبر و حوصله و با برنامه براي حل يك مشكل يا برطرف كردن يك مانع بر اساس روش علمي صورت گرفته به طور نسبي نتيجه هاي خوبي حاصل شده است. حداقلش آن است كه سنتي علمي پايه گذاري شد و مكتبي ايجاد شد كه محل پرورش دانش پژوهان اين سرزمين شد. مثالها البته فراوان هستند.
مشخصا انچه كه به خود من به لحاظ كاري مربوط مي شود، مساله پيش بيني زلزله به عنوان يك هدف مطرح است. اين موضوع از سوي دانشمندان در طي سالها و حتي سده هاي قبل دنبال شده و در قبال همين تلاشها دستاوردهاي بسيار خوبي از جنبه هاي گوناگون براي زلزله شناسي حاصل شده است. ولي در عين حال هنوز اين تلاشها ادامه دارد. مورد مشخص و موفقي براي پيش بيني يك زلزله اصلي با بزرگاي بيش از هفت در جهان شناخته مي شود كه همان زلزله ۱۹۷۵ هايچنگ چين با بزرگاي ۷.۶ است. غير از اين مورد مواردي از زلزله هاي با بزرگاي كوچك تا متوسط در مناطق لرزه خيز يه عنوان پيش بيني موفق معرفي شده است.
به باور من و بر اساس آنچه كه از تجربيات مهم و با اهميت علمي در كشورهايي چون چين، ژاپن و ايالت متحده بر مي آيد، وجود يك شبكه علمي از دانشمندان در كشور كه با همكاري سامان يافته و دراز مدت در راه پيش بيني زلزله بكوشند لازم است. چنين تلاشي را بدون هياهوي رسانه اي بايد انجام داد، و ضمنا از اعلانهاي عجيب و غريب مبني بر حل ناگهاني موضوع بايد اجتناب كرد.

Wednesday, December 17, 2008

پايان نمايشگاه دستاوردهاي علمي در محل دائمي نمايشگاهها


امروز علارغم برف نسبتا سنگين ديشب به محل دائمي نمايشگاههاي بين المللي رفتم و از دستاورداي دانشگاهها و پژوهشگاههاي مختلف بازديد كردم. ظاهرا قراربر اين بود كه در اين نمايشگاه بيشتر دستاوردهاي دانشگاهها و نمايشگاههاي تحت پوشش وزارت علوم تحقيقات و فناوري عرضه شود، و بيشتر متمركز بر استان تهران باشد. ولي اولا از تمام سازمانهاي مختلف در آن حضور داشتند و ضمنا از تمام كشور هم دانشگاهها و پژوهشگاهها حاضر بودند. پاركهاي علم و فناوري و همچنين موسسات پژوهشي خصوصي و انجمن ها و قطب هاي علمي هم در اين نمايشگاه با غرفه هايي هر چند كوچك حضور يافتند.
البته از داخل بزرگراه چمران هيچ نشانه اي از برگزاري اين نمايشگاه ديده نمي شد! و صد البته شايد به دليل عدم اطلاع رساني درست و شايد هم يه دليل مظلوميت كلي دانش و پژوهش در كشور ما به لحاظ اجتماعي، تعداد بازديد كنندگاه بسيار كمتر از نمايشگاههاي ديگر - با هر موضوعي كه فكر ان را بكنيد!- بود. ولي در عين حال بايد گفت كه همين نمايشگاه هم حتي با اين اطلاع رساني ناقص بازديد كننده خاص خود را داشت و راجعه كنندگان در طول روز تا بعد از ظهر به غرفه ها سر ميزدند.
غرفه پژوهشگاه ما نيز البته كوچكتر از آن - از نظر مساحت - بود كه قبلا از سوي برگزار كننده وعده شده بود، ولي به هز حال همكاران من در آن حاضر بودند. اين كار بيشتر محصول زحمات دكتر حق شناس و همكاراني بود كه با ايشان همكاري داشتند كه همينجا بايد از ابشان و همه همكارانش در برپايي غرفه پژوهشگاه در اين نمايشگاه تقدير و تشكر كنم.
همكاران ما و ساير غرفه هاي حاضر ظرف امروز و فردا در حال انتقال وسايل وتجهيزات به محل مصلاي تهران خواهند يود. در طول هفته آينده نمايشگاه دستاوردهاي علمي -پژوهشي سي ساله پس از انقلاب در اين محل برگزار ميشود. اميدوارم با توجه به محل آن كه نسبتا مناسب تر براي بازديد است و همچنين تبليغات بهتري كه روي آن انجام شده است، استقبال بهتري از آن بشود. ضمنا تدارك بهتري هم براي آن نمايشگاه ديده ايم كه اميدوارم زحمات دكتر حق شناس و تيم همكارش در نمايشگاه بعدي بهتر و موثر نتيجه دهد.

عيد غدير مبارك باد

امروز روز عيد غدير خم است. اين عيد بزرگ را به همه عاشقان ولايت امير المومنين علي -ع- تبريك و تهنيت مي گويم و آرزو دارم تا ميهن ما و مردم ايران به حق ولايت امير مومنان ايمن و سعادتمند باشند.

Monday, December 15, 2008

دستاورد هاي علمي، هفته پژوهش و باقي قضايا

در ايام هفته پژوهش رسم برآن است كه دستاورد هاي پژوهشي و فناوري در زمينه هاي مختلف كشور عرضه شود. عرف خوبي است كه با نامگزاري امروز ۲۵ آذر ماه به نام روز پژوهش ، و گراميداشت پژوهش و فناوري در روزهاي نيمه دوم آذر ماه به نام هفته (هاي) پژوهش و فناوري در سالهاي اخير در كشور پيگيري مي شود. طبيعي است كه همكاران پژوهشگر و اعضاي هيئت علمي كه در دانشگاهها و پژوهشگاهها و ساير موسسات پژوهشي كشور و در واحد هاي پژوهش و توسعه مشغول به كار هستند، علاقه مند باشند تا دستاورد هاي خود را در مناسبتهاي مختلف اين هفته عرضه كنند و تبليغ خوبي هم در اين راستا در كشور انجام مي شود - حداقل نسبت به ساير هفته هاي سال كه كمتر صحبتي در رسانه ها در مورد پژوهش و فناوري و مباحثي از اين دست است.
متاسفانه بعضي خبرها به عنوان دستاورد علمي شگفت انگيز منتشر مي شود كه به جاي تبليغ، به تحقير پژوهش و فناوري مي انجامد و موجب بدبيني و بد گماني مردم به تلاشگران عرصه پژوهش و فناوري در كشور است. اينكه ما جلوه دهيم كه يك دستاورد اوليه و آزمايشگاهي كه هيچگاه در هيچ جمع علمي و تخصصي طرح موضوع نشده، مورد بحث و نقد قرار نگرفته و در هيچ مجله تخصصي بين المللي منتشر نشده ، احيانا- به دروغ- حل معضلي ملي و بين المللي با بالاترين كيفيت و در رده بين المللي و در سطح دنيا است، و البته اگر تاكنون نمود و بروزي در كشور نداشته احيانا فقط مشكل كمبود داده ها بوده است، به نظرم جز مسخره كردن علم و پژوهش و پژوهشگران كاري نكرده ايم! واقعيت ها آن است كه هم اكنون در زمينه هاي تخصصي گوناگون در داخل كشور در حال پژوهش هاي در سطح و استانداردهاي بالاي بين المللي هستند. فرايند كارهم به صورت تعريف شده و شناخته شده جهاني است. پس چرا با ذكر شبهه يافته هايي اوليه كه اصلا دستاوردي در هيچ سطح بين المللي نيستند، بخواهيم اصل زحمات متخصصان و مخترعان و دانشمندان ايراني را به سخره بگيريم و زير سوال ببريم؟ جامعه علمي و تخصصي كشورما جامعه اي تلاشگر، پرتوان و با انگيزه است كه بيم آن دارم كه با اين نوع ضد تبليغ هاي شبهه علمي دچار ناراحتي، ترديد و دغدغه گردد.

دستاورد هاي علمي، هفته پژوهش و باقي قضايا

در ايام هفته پژوهش رسم برآن است كه دستاورد هاي پژوهشي و فناوري در زمينه هاي مختلف كشور عرضه شود. عرف خوبي است كه با نامگزاري امروز ۲۵ آذر ماه به نام روز پژوهش ، و گراميداشت پژوهش و فناوري در روزهاي نيمه دوم آذر ماه به نام هفته (هاي) پژوهش و فناوري در سالهاي اخير در كشور پيگيري مي شود. طبيعي است كه همكاران پژوهشگر و اعضاي هيئت علمي كه در دانشگاهها و پژوهشگاهها و ساير موسسات پژوهشي كشور و در واحد هاي پژوهش و توسعه مشغول به كار هستند، علاقه مند باشند تا دستاورد هاي خود را در مناسبتهاي مختلف اين هفته عرضه كنند و تبليغ خوبي هم در اين راستا در كشور انجام مي شود - حداقل نسبت به ساير هفته هاي سال كه كمتر صحبتي در رسانه ها در مورد پژوهش و فناوري و مباحثي از اين دست است.
متاسفانه بعضي خبرها به عنوان دستاورد علمي شگفت انگيز منتشر مي شود كه به جاي تبليغ، به تحقير پژوهش و فناوري مي انجامد و موجب بدبيني و بد گماني مردم به تلاشگران عرصه پژوهش و فناوري در كشور است. اينكه ما جلوه دهيم كه يك دستاورد اوليه و آزمايشگاهي كه هيچگاه در هيچ جمع علمي و تخصصي طرح موضوع نشده، مورد بحث و نقد قرار نگرفته و در هيچ مجله تخصصي بين المللي منتشر نشده ، احيانا- به دروغ- حل معضلي ملي و بين المللي با بالاترين كيفيت و در رده بين المللي و در سطح دنيا است، و البته اگر تاكنون نمود و بروزي در كشور نداشته احيانا فقط مشكل كمبود داده ها بوده است، به نظرم جز مسخره كردن علم و پژوهش و پژوهشگران كاري نكرده ايم! واقعيت ها آن است كه هم اكنون در زمينه هاي تخصصي گوناگون در داخل كشور در حال پژوهش هاي در سطح و استانداردهاي بالاي بين المللي هستند. فرايند كارهم به صورت تعريف شده و شناخته شده جهاني است. پس چرا با ذكر شبهه يافته هايي اوليه كه اصلا دستاوردي در هيچ سطح بين المللي نيستند، بخواهيم اصل زحمات متخصصان و مخترعان و دانشمندان ايراني را به سخره بگيريم و زير سوال ببريم؟ جامعه علمي و تخصصي كشورما جامعه اي تلاشگر، پرتوان و با انگيزه است كه بيم آن دارم كه با اين نوع ضد تبليغ هاي شبهه علمي دچار ناراحتي، ترديد و دغدغه گردد.

Saturday, December 13, 2008

رونمايي از يك خودرو جديد ايراني

امروز در تهران از خودروي جديد شركت سايپا كه كاملا ايراني است و توسط متخصصان داخلي طراحي و ساخته شده است با حضور رئيس جمهور رونمايي شد. نما خودرو مينياتور است و با امكانات مدرن - نظير كيسه هوا و ترمز اي.بي.اس. ساخته شده است. ايران در سالهاي اخير در فناوري هاي مياني - مديوم تكنولوژي - رشد خوبي كرده و ساخت و توليد خودرو سمند توسط شركت ايران خودرو و هم اكنون خودروي مينياتور نمونه هاي خوبي از اين رشد در توليد فناوري از اين نوع است. خبر خوبي است كه بايد آن را به تمام طراحان و متخصصان و سازندگان اين خودرو تبريك گفت. البته اميدوارم بيشتر فروش اين خودرو به خارج از تهران اختصاص يابد، چون واقعا تهران ديگر نه جا براي ماشين جديد دارد و نه هوا براي نفس كشيدن!.

Friday, December 12, 2008

پايان هفته پژوهش و فناوري در پژوهشگاه زلزله و شركت در نمايشگاهها


روز چهارشنبه بعد از ظهر برنامه هاي هفته پژوهش و فناوري كه شامل برگزاري سخنراني هاي جالب و تخصصي در مباحث كلان پژوهش و فناوري، آينده نگاري، مديريت دانائئ، ترويج علم، مهندسي ارزش، اولويت هاي علم در ايران، كارآفريني، نوآوري و ... و كارگاههاي تخصصي در محورهاي تخصصي پژوهشكده هاي پژوهشگاه و نمايشگاه دستاورد هاي پژوهشگاه در طبقه همكف پژوهشگاه بود با موفقيت به پايان رسيد. اين برنامه را با برگزاري برنامه اي مختصر در تقدير از زحمات همكاران من كه در اين مورد حدود دو هفته در حال آماده سازي اين برنامه بودند تشكر كرديم. در اين يادداشت هم فرصت را غنيمت مي دانم و مجددا از تلاشهاي همه هكارانم تشكر مي كنم. به نظر فرهنگ سازي در مورد زمينه هايي كه ما در هفته پژوهش به عنوان هدف مورد نظر داشتيم - كه بيشتر محور سخنراني ها ذكر شده در فوق در همين موارد بود - نياز امروز و فرداي ماست و همچنان روي اين زمينه ها بايد كار كنيم.
از فردا در نمايشگاه هفته پژوهش و فناوري وزارت علوم براي استان تهران در مل دائمي نمايشگاههاي بين المللي تهران غرفه خواهيم داشت كه همكارم دكتر حق شناس - مدير پژوهشي پژوهشگاه - از سوي پژوهشگاه ها هماهنگ كننده اين برنامه و مسئول غرفه ما در اين نمايشگاه و همچنين نمايشگاه هفته آينده، از يك تا پنج ديماه، در محل مصلاي بزرگ تهران - دستاوردهاي سي ساله پس از انقلاب در زمينه علم و فناوري - خواهند بود.

در ايام پژوهش


در اين روزها - نيمه دوم آذر ماه- در ايام هفته (هاي) پژوهش و فناوري قرار گرفته ايم. واقعيت آن است كه در سالهاي اخير هفته آخر آذر ماه عمدتا به عنوان هفته پژوهش از سوي وزارت علوم ، تحقيقات و فناوري گرامي داشته است . از سال گذشته، از نيمه آذر ماه به بعد برنامه هاي مختلف به مناسبت هفته پژوهش تا پايان اين ماه برنامه ريزه شده است. امسال به دليل برگزاري نمايشگاه دستاورد هاي سي ساله پس از انقلاب در زمينه علم و فناوري، هفته اول ديماه نيز به اين روزها اضافه شده است. بنابر اين تعداد روزهاي گراميداشت فعاليتهاي مختلف در زمينه پژوهش و فناوري امسال به حدود ۲۱ روز - سه هفته - خواهد رسيد. البته هرچه از اين نوع روزها بيشتر، بهتر. در كشور ما كه توجه كمتر از حداقل استاندارد كشوري مثل ما - در حال توسعه - به مساله پژوهش وفناوري شده است ، از اين نوع برنامه ها و جلب توجه به اين موضوع بسيار نياز است.

Wednesday, December 10, 2008

تبريك عيد قربان


بر گزاري برنامه هاي هفته پژوهش و فناوري و هماهنگي ها و كارهاي جانبي مرتبط با آن موجب شد كه در دو روز گذشته امكان به روز رساندن يادداشتهاي وب سايت نباشد. بنابراين با تاخير عيد بزرگ تمامي مسلمانان جهان - عيد قربان - را به همه خوانندگان صفحه خود تبريك و تهنيت مي گويم.

Sunday, December 07, 2008

گزارش ايسنا از زلزله امروز جنوب غرب بندرعباس - مصاحبه


تازه‌ترين اطلاعات زلزله‌شناختي اززلزله متوسط هرمزگان/
معاون پژوهشگاه زلزله‌شناسي درگفت‌و‌گوباايسنا: رخدادزلزله‌هاي متعدددرمنطقه طي ساعات آينده محتمل است
سرويس: علمي 1387/09/17 12-07-2008 18:46:12 8709-11041: كد خبر
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: علمي
معاون پژوهشي و فن‌آوري پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله با اشاره به اين كه زلزله عصر يكشنبه محدوده جنوب غرب بندرعباس به دليل عمق كم و كاهندگي سريع آن و دور بودن كانون زمين‌لرزه از مناطق پرجمعيت، خوشبختانه به نظر مي‌رسد خسارت چنداني نداشته است، با توجه به ويژگي‌هاي زلزله‌شناختي هرمزگان، تداوم پس‌لرزه‌ها را در منطقه محتمل دانست.
دكتر مهدي زارع در گفت‌و‌گو با خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) خاطرنشان كرد: كانون اين زمين‌لرزه كه بزرگي گشتاوري آن 6/5 ثبت شده، در نزديكي كانون زمين‌لرزه‌اي است كه 20 شهريورماه امسال به بزرگي حدود 6 در مقياس امواج دروني زمين حوالي گچين در جنوب غرب بندرعباس را لرزاند.
وي با اشاره به زمين‌لرزه آذرماه 84 قشم اظهار كرد: اين منطقه پهنه برخورد ساختاري بسيار مهمي است كه پتانسيل لرزه‌خيزي بسيار بالايي دارد.
زارع تصريح كرد: با توجه به بزرگي متوسط زلزله، شرايط زمين‌شناختي منطقه و عمق نسبتا كم كانون (حدود 15 كيلومتر)، اين زلزله كه پيش‌بيني مي‌شود مناطق نسبتا وسيعي را لرزانده باشد، سريعا كاهيده شده و خسارات چنداني به بار نياورده است.
رييس مركز ملي پيش‌بيني زلزله با بيان اين كه اين مركز دائما رخدادهاي لرزه‌يي كشور را پايش و با روش‌هاي مختلف، تحليل داده‌ها و برآوردهاي احتمالي تجمع‌ها و پهنه‌هاي پرخطر بعدي پيگيري مي‌شود، تصريح كرد: همچنان كه بارها تاكيد شده با توجه به پيچيدگي و غيرقابل پيش‌بيني بودن زمان دقيق زمين‌لرزه‌ها به هيچ وجه نمي‌توان با قطعيت درباره احتمال وقوع زمين‌لرزه‌ در هيچ منطقه‌اي اظهارنظر كرد، ولي با توجه به مشخصات زمين‌لرزه‌ها در منطقه كه معمولا فوج‌گونه است، رخداد زمين‌لرزه‌هاي ديگر با بزرگي متوسط يا با همين بزرگي و حتي بيشتر در منطقه محتمل است، همچنان كه پس از زمين‌لرزه ساعت 17 و 6 دقيقه عصر يكشنبه با بزرگي 6/5 پس لرزه‌هايي با بزرگي كمتر در اين منطقه ثبت شده است.
گفتني است، زمين‌لرزه‌اي به بزرگي 6/5 در مقياس امواج دروني زمين ساعت 17 و 6 دقيقه و 21 ثانيه عصر يكشنبه حوالي درگهان در جنوب غرب بندرعباس را لرزاند.
به دنبال وقوع اين زلزله، اكبرپور،‌ معاون هماهنگ‌كننده‌ ستاد حوادث غيرمترقبه‌ كشور در گفت‌و‌گو با ايسنا تاكيد كرد: تاكنون گزارشي از خسارت‌هاي احتمالي بر اثر وقوع اين حادثه اعلام نشده است.
وي افزود: مسوولان ستاد حوادث استان نيز در حال حاضر در حال بازبيني روستاهاي منطقه‌ي حادثه‌ديده هستند و تاكنون درباره‌ خسارت به تاسيسات زيربنايي استان نيز گزارشي داده نشده است.
ياسر حزباوي ـ مديركل ستاد حوادث غيرمترقبه استان هرمزگان ـ نيز اعلام كرد: در آمادگي كامل به سر مي‌بريم و اكيپ‌هاي امداد و نجات شهرستان قشم، بلافاصله به مناطقي كه احتمال وقوع زلزله در آنجا وجود داشت، اعزام شدند.
رييس دانشگاه علوم پزشكي هرمزگان هم با اعلام مراجعه دو مصدوم زلزله از روستاي زينبيه قشم به مراكز درماني، از آماده‌باش مراكز اورژانس در فين، بندر خمير و درگهان خبر داد.
دكتر فرشيد عابدي در گفت‌وگو با ايسنا، اظهار كرد: بلافاصله پس از وقوع زلزله، گزارش مركز ژئوفيزيك دانشگاه تهران، مراكز اورژانس و مراكز درماني در شهرهاي فين، بندر خمير و درگهان به حالت آماده‌باش درآمده‌اند.
وي افزود: تاكنون دو مصدوم از روستاي زينبيه‌ قشم به مراكز درماني مراجعه كرده كه حال عمومي آن‌ها مناسب است.
دكتر عابدي خاطر نشان كرد: پس از وقوع زلزله، ستاد بحران در مركز فوريت‌هاي پزشكي استان تشكيل شد، تا در صورت نياز، تيم‌هاي پزشكي و امداد به محل‌هاي حادثه اعزام شوند.

زلزله جديد در جنوب غرب بندرعباس با بزرگاي 5.6


در ساعت ۵:۰۶ بعدر از ظهر امروز زلزله اي با بزرگاي گشتاوري ۵.۶ در همان محدوده رومركزي زمينلرزه ۲۰ شهريور ۱۳۷۸ در جنوب غرب بندرعباس - شمال محدوده جزيره قشم- رخ داد. زلزله مذبور با توجه به كم بودن ژرفا - كمتر از ۱۵ كيلومتر - در پهنه رومركزي به شدت احساس شد و همچنين انتظار مي رود پسلرزه هاي متعددي

داشته باشد.


بيستمين سالروز زلزله اسپيتاك ارمنستان 1988

فردا هشتم سپتامبر بيستمين سالروز زلزله اسپيتاك - لنينكان- ارمنستان با بزرگاي ۷.۰ است. اين زلزله با تلفات بيست هزار كشته- طبق آمار رسمي كه در براورد هاي رسمي براورد تلفات تا بيش از ده برابر اين مقدار نيز انجام شده است - يكي از فاجعه باز ترين زمينلرزه هاي سده بيستم، در كشور شوروي سابق و در نزديكي مرزهاي ايران بود.
واحد مركزي خبري از برگزاري مراسمي به همين مناسبت كه امروز در ارمنستان برگزار شده است مخابره كرده كه در ذيل -با كمي ويرايش و اصلاح متن- مي آورم:
ايروان/واحد مركزي خبر/اجتماعي 1387/09/17
به مناسبت بيستمين سالگرد زلزله مهيب ارمنستان روز يكشنبه مراسم يادبود قربانيان اين حادثه در كليساهاي ارمنستان برگزار شد. به گزارش خبرنگار واحد مركزي خبر از ايروان ،همچنين روز شنبه همايشي با عنوان "درس هاي زلزله" در آكادمي ملي علوم ارمنستان با حضور دانشمندان و كارشناسان زلزله برگزار شد . شركت كننده در اين همايش دليل خسارت هاي جاني و مالي بسياري بالاي زلزله سال 1988 را نداشتن امادگي براي مقابله با حوادث غيرمترقبه عنوان كردند. گفتني است هشتم دسامبر 1988 در بخش شمالي ارمنستان زلزله به بزرگي هفت بوقوع پيوست كه بر اثر آن بيست و پنج هزار نفر كشته و پانصد هزار نفر بي خانمان شدند. اين زلزله كه مركز آن در شهرهاي "گيومري" و "اسپيتاك" بود به بيست و يك شهر، سيصد و چهل روستا و صد و هفتاد كارخانه خسارت وارد كرد. بسياري از كشورهاي جهان از جمله جمهوري اسلامي ايران كمك هاي فراواني به زلزله زدگان كردند. با وجود تلاشهاي دولت ارمنستان و گذشت بيست سال ، همچنان هفت هزار نفر در شهرهاي گيومري و اسپيتاك بي خانمان هستند. دولت ارمنستان اعلام كرده كه تا سال 2013 مشكل مسكن اين افراد حل خواهد شد. ارمنستان در قفقاز جنوبي واقع شده و سه و نيم ميليون نفر جمعيت دارد. 177 / 250

Saturday, December 06, 2008

خبر هفته پژوهش و فناوري: مطالعه سونامي در ايران



باتاكيد برضرورت آمادگي در برابر سونامي
معاون پژوهشگاه زلزله‌شناسي خبرداد: توسعه شبكه لرزه‌نگاري آب‌هاي جنوب كشوربا ايجاد ايستگاه لرزه‌نگاري باند پهن درچابهاروجاسك
سرويس: علمي 1387/09/16 12-06-2008 13:46:50 8709-10087: كد خبر
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: علمي
معاون پژوهشي و فن‌آوري پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله از توسعه شبكه باند پهن در چابهار و جاسك در آينده براي رصد لرزه‌يي درياها خبر داد.
به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر مهدي زارع كه در حاشيه مراسم هفته پژوهش در پژوهشگاه در جمع خبرنگاران سخن مي‌گفت، با بيان اين كه پژوهشگاه در مساله پهنه بندي سونامي فعاليت مي‌كند، گفت: بايد براي توسعه شبكه لرزه نگاري تلاش كرد، به طوري كه بتوان ايستگاههاي لرزه‌نگاري سواحل شمال و جنوب را افزايش داد، تا اتفاقات دريايي را با دقت بالاتر پوشش دهيم.
وي با بيان اين كه در حال حاضر ايستگاه باند پهن در كشور موجود است، خاطر نشان كرد: متاسفانه در زمينه لرزه‌نگاري ساحلي تنها يك ايستگاه باند پهن براي لرزه نگاري اتفاقات دريايي در بندرعباس وجود دارد كه اميدواريم با توسعه شبكه در چابهار و جاسك اين دقت را در لرزه نگاري اتفاقات دريايي افزايش دهيم .
معاون پژوهشي و فن‌آوري پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله تصريح كرد: چنانچه بخواهيم براي بحث سونامي رصد لرزه‌يي مناسبي داشته باشيم، چاره‌اي جز افزايش تعداد ايستگاه‌هاي لرزه نگاري در مناطق ساحلي نداريم.
همچنين اگر امكانات تاسيس ايستگاه به سرعت و با دست باز در اختيار پژوهشگاه قرار داده شود، توانايي راه‌اندازي آنها از سوي ما وجود دارد.
انتهاي پيام

خبر هفته پژوهش و فناوري: ايران يكي از ده كشور بلا خيز جهان است.


ايران يكي از 10 كشور بلاخيز دنياست،
معاون پژوهشگاه زلزله شناسي: ايران يكي از 10 كشور بلاخيز جهان است
ده درصد توليد ناخالص ملي كشور صرف بازسازي نواحي آسيب ديده از بلاياي طبيعي مي‌شود

سرويس: علمي 1387/09/16 12-06-2008 15:22:00 8709-10080: كد خبر
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: علمي
معاون پژوهشي و فن‌آوري پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله با بيان اين كه ايران يكي از 10 كشور بلاخيز دنياست، خاطرنشان كرد:10 درصد از توليد ناخالص ملي كشور صرف بازسازي نواحي آسيب ديده از بلاياي طبيعي مي‌شود.
به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر مهدي زارع كه در مراسم آغازين هفته پژوهش و فن‌آوري در پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله سخن مي گفت، با ارائه تاريخچه پژوهش و توسعه در زمينه بلاياي طبيعي در ايران اظهار كرد: از 40 نوع بليه موجود در جهان سي و يك نوع آن در كشور ما روي مي‌دهد كه زلزله، سيل‌ و خشكسالي به واسطه شدت، فراواني و گستره تحت پوشش مهمترين آنها هستند.
وي خاطر نشان كرد: يكي از اقدامات مهم در امر آموزش عمومي و ارتقاي سطح آگاهي مردم نسبت به خطرات ناشي از وقوع سوانح، حوادث و نحوه مقابله با مخاطرات و كاهش اثرات آن، اعلام روز ملي كاهش اثرات بلاياي طبيعي از سوي وزارت كشور و تصويب آن در شوراي فرهنگ عمومي كشور است.
دكتر عباسعلي تسنيمي، رييس پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله هم در سخناني با اشاره به چرخه دوران علم و فن‌آوري در جهان اسلام و دنياي غرب گفت: بي توجهي به نگاه اسلام و قرآن به انسان موجب افول و عقب ماندگي در ايران و كشورهاي اسلامي است.
رييس انجمن مهندسي زلزله ايران اظهار كرد: نگاه دين اسلام و نگاه قرآني به انسان اين است كه انسان بايد تلاش كند با تلاش بي‌وقفه توام با نظم و برنامه‌ريزي به نتيجه برسد.
وي افزود: 750 آيه از قرآن كريم راجع به دعوت مومنان به تفكر، پژوهش و تامل در طبيعت، براي بهره مندي از مواهب در اختيار آنان است.
گفتني است، ارائه سخنراني‌هاي علمي و كارگاه‌هاي تخصصي در هر روز و برپايي نمايشگاهي از آخرين دستاوردهاي علمي در زمينه زلزله شناسي، مهندسي سازه، ژئوتكنيك و مديريت بحران از جمله ويژه برنامه‌هاي «هفته پژوهش و فن‌آوري» پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله است.
انتهاي پيام

آغاز هفته پژوهش و فناوري در پژوهشگاه


امروز ساعت 9 صبح هفته پژوهش وفناوري در پژوهشگاه ما آغاز مي شود. اين هفته با مجموعه اي از ارائه هاي علمي ، تخصصي - در قالب سخنراني، كارگاه تخصصي و نمايشگاه - برگزار مي شود. اميدوارم كه حضور و استقبال خوبي از آن بشود و اميد دارم تا تلاشهاي همكارانم براي هدف خوبي كه براي آن تلاش كرده اند به ثمر بنشيند.

شانزده آذر روز دانشجو گرامی باد


امروز در كشور ما روز دانشجو است. روز دانشجو به مناسبت يادبود سه دانشجوي شهيد دانشكده فني، بزرگ نيا، قندچي و شريعت رضوي - در ۱۶ آدر ۱۳۳۲ توسط رژيم كودتا - كه به بازديد معاون رئيس جمهور وقت آمريكا معترض شده و تظاهرات كرده بودند و سپس حمله نيروهاي نظامي و انتظامي دولت زاهدي به دانشگاه تهران، به اين نام ناميده شده است. اين روز را گرامي مي داريم و به روان دانشجويان شهيد اين روز دورود مي فرستم.

Thursday, December 04, 2008

هفته پژوهش و فناوري : تاسيس واحد هاي پژوهش و توسعه

در اين روزها كه براي برگزاري هفته پژوش و فناوري آماده مي شويم، يادداشتهايي را به همين مناسبت در اين صفحه خواهم نوشت.
واحد هاي پژوهش و توسعه
- RESEARCH AND DEVELOPMENT: R &D-
به مجموعه فعاليتهاي علمي و پژوهشي گفته مي شود كه با هدف توليد يك محصول جديد و يا بهبود يك محصول از پيش موجود در سازمانها و شركتهاي مختلف گفته مي شود. معمولا در دنياي توسعه يافته شركتها و موسسات مختلف در حدود كمتر از ۵٪ درآمد هاي خود را صرف پژوهش و توسعه مي كنند، كه البته اين مقدار در موسسات داروسازي، توليد نرم افزار و توليد محصولات الكترونيك بيش از اين مقدار است. چشم انداز هر موسسه و سازمان و در مقياس كلان چشم انداز توسعه هر كشور مي تواند توجيه كننده تمركز بر پژوهش و توسعه پايه، كاربردي يا تجربي (صنعتي) باشد. البته همواره مجموعه اي از اين فعاليتها مورد نياز است ولي واقعيت آن است كه همواره نمي توان توجه بر پژوهش و توسعه پايه، يا كاربردي و تجربي را در همه كشورها و مقاطع مختلف زماني به صورت يكسان مشاهده نمود.

Wednesday, December 03, 2008

هفته پژوهش و فناوري در پژوهشگاه

براي طول هفته آينده برنامه هاي متنوعي در پژوهشگاه تدارك ديده ايم كه شامل برگزاري جلسات سخنراني هر روز صبح تا ظهر و جلسات كارگاه تخصصي بعد از ظهر ها - هر روز يك پژوهشكده- خواهيم بود. اين هفته فرصتي است كه مباحث كلان تر پژوهش و فناوري، و بحث هاي پايه اي در زمينه هاي مختلف به وِيژه زلزله شناسي و مهندسي زلزله مطرح شود. در ذيل جدول برنامه هاي سخنراني و كارگاههاي تخصصي پژوهشگاه را اورده ام. اين روزها همكاران من با تلاش زياد مشغول آماده كردن مقدمات برگزاري اين برنامه ها هستند كه از همه آنها سپاسگزارم.
از علاقه مندان به شركت در اين برنامه ها دعوت مي كنم كه فرصت هفته باز پژوهشگاه را براي بازديد و شركت در برنامه هاي اين هفته از دست ندهند.
برنامه هفته پژوهش و فناوري زلزله (هفته باز پژوهشگاه) آذرماه 1387

سخنران
موضوع سخنراني
زمان
روز
دكتر تسنيمي، رئيس پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله
پژوهش و فناوري در زلزله شناسي و مهندسي زلزله
9:00-9:45
شنبه 16/9/87
دكتر زارع، معاون پژوهشي و فناوري پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله
تاريخچه توسعه دانش و فناوري بلاياي طبيعي در ايران
9:45-10:30
شنبه 16/9/87
دكتر مهدي فاتح‌راد، رئيس دفتر برنامه‌ريزي و سياستگذاري كلان معاونت‌علمي‌و فناوري رياست جمهوري
نقشه جامع علمي كشور
10:30-11:15
شنبه 16/9/86
دكتر سيدعلي هاشمي، استاد پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي
كارآفريني دانش بنيان و تجربيات موفق در ايران
9:00-9:45
يكشنبه 17/9/87
دكتر سيد‌سپهر قاضي نوري، دانشيار، و مدير گروه مديريت فناوري اطلاعات، دانشگاه تربيت مدرس
مديريت نوآوري با رويكرد مشتري محوري
9:45-10:30
يكشنبه 17/9/87
دكتر محمدرضا نظري، مشاور دفتر فناوري رياست جمهوري
كارآفريني بر مبناي پژوهش و توسعه: ارائه مدلهاي موفق
10:30-11:15
يكشنبه 17/9/87
دكتر شهيندخت خوارزمي، عضو هيأت علمي سازمان مديريت صنعتي و نايب رئيس انجمن ايراني مطالعات جامعه اطلاعاتي
مديريت دانايي
9:00-9:45
دوشنبه 18/9/87
دكتر شهرام علمداري، مدير گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي
مديريت بحران در مناطق شهري
9:45-10:30
دوشنبه 18/9/87
دكتر حميدرضا آراسته، عضو هيأت علمي دانشكده روانشناسي و علوم تربيتي دانشگاه تربيت معلم
جهاني شدن آموزش عالي
10:30-11:15
دوشنبه 18/9/87
دكتر مهدي گلشني: عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي و رئيس پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي
اولويتهاي علمي ايران
9:00-9:45
چهارشنبه 20/9/87
دكتر كامران امامي، مديرعامل مهندسين مشاور كريت كارا
تلفيق خلاقانه با پديده­هاي نادر طبيعي به وسيله مهندسي ارزش
9:45-10:30
چهارشنبه 20/9/87
دكتر منصور وصالي، عضو هيأت علمي دانشگاه شهيد رجايي
نقش آموزش و ترويج علم در شناخت عامه از پديده­هاي طبيعي در جامعه
10:30-11:15
چهارشنبه 20/9/87

برنامه كارگاههاي تخصصي هفته پژوهش و فناوري زلزله (هفته باز پژوهشگاه)آذرماه 1387
عصر (شروع برنامه ساعت 14)
روز
كارگاه تخصصي پژوهشكده زلزله شناسيموضوع كارگاه: شبكه­هاي لرزه­نگارياعضاي پانل: آقايان: دكترجوان – دكتر تاتار- دكتر مرادي- دكتر رضاپور – دكتر سينائيان- دكتر يميني­فرد- مهندس ميرزايي
شنبه 16/9/87
كارگاه تخصصي ژئوتكنيكموضوع كارگاه: زمين لغزشهاي حاصل از زلزلهاعضاي پانل: آقايان: دكترحق شناس – دكتر مهدويفر- دكتر شفيعي
يكشنبه 17/9/87
كارگاه تخصصي مديريت بحرانموضوع: روشهاي پيشرفته در مديريت بحراناعضاي پانل: آقايان: ­دكتر اميني حسيني – دكتر قائمقاميان – دكتر منصوري
دوشنبه18/9/87
كارگاه تخصصي سازهموضوع: آسيب­شناسي روند بهسازي لرزه­اي در كشوراعضاي پانل: آقايان: دكتر تسنيمي – دكتر سروقد مقدم – دكتر رئيسي – دكتر آقاكوچك
چهارشنبه20/9/87

Tuesday, December 02, 2008

دستاورد پژوهشگاه هوا فضا


در هفته گذشته يادداشتي در مورد پرتاب موشك كاوش-۲ كه حاصل زحمت همكاران در پژوهشگاه هوافضا است نوشتم. امروز مصاحبه اي در اين مورد در روزنامه خراسان ديدم. در اينجا مي آورم.

Monday, December 01, 2008

لرزه خيزي غرب درياچه اروميه


خبرگزاري فارس: معاون پژوهشي پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي با اشاره به وقوع زلزله 9/3 ريشتري شب گذشته در جنوب غرب اروميه گفت: غرب درياچه اروميه لرزه‌خيز است.

زارع، معاون پژوهشي پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعي فارس در خصوص زلزله آذربايجان غربي گفت: اين زلزله با بزرگاي 9/3 ريشتر در ساعت 20:27 دقيقه شب گذشته در غرب اروميه رخ داده است و اين در حالي است كه در همين منطقه ( 21 كيلومتري جنوب غرب اروميه)‌ روز جمعه اول آذر نيز زلزله‌اي به بزرگاي 5/3 اتفاق افتاده بود. وي ادامه داد: اين زلزله‌هاي كوچك خيلي خطرناك و مهم نيستند و همچنين نمي‌توانند شاهدي براي وقوع زلزله بزرگتر باشند. زارع افزود: با توجه به زلزله‌هايي كه در اين منطقه از سال 1995 تا سال 2005 اتفاق افتاده نشان مي‌دهد كه منطقه غرب درياچه اروميه لرزه‌خيز است و اين روند، روند فعالي است.

صفحه زلزله : راديو ايران صدا

راديو اينترنتي ايران صدا - كه راديو اينتر نتي صدا و سيماي ما است - صفحه اي را به زلزله اختصصاص داده كه حاوي گزارشهاي گوناگون از مناسبت هاي مختلف مرتبط با زلزله از جمله مانور زلزله و ايمني است. چند مصاحبه از من هم در اين صفحه موجود است. لينك آن را اينجا مي گزارم.