وبلاگ دکتر مهدی زارع

مکانی برای تبادل نظر و اتاق فکر دکتر مهدی زارع و دوستان...

My Photo
Name:
Location: Tehran, Tehran, Iran

Saturday, January 31, 2009

آغاز سي امين دهه فجر انقلاب اسلامي


امروز در تاريخ ما ياد آور يك اتفاق تاريخي مهم است. روزي كه سي سال قبل در آن پس از به اوج رسيدن مبارزات ملت ايران، حضرت امام خميني -ره- از تبعيد و هجرت پانزده ساله به تركيه، عراق و در نهايت اقامت پنج ماهه در پاريس به عنوان رهبر نهضت به كشور و فرودگاه مهرآباد بازگشت و پس از آن در يك فرايند ده روزه رژيم سلطنتي و شاهنشاهي در ايران براي هميشه سقوط كرد. اين اتفاق بزرگ تاريخي كه به رهيري امام خميني رخ داد، تجلي يك پيروزي بزرگ در حركت ملت ايران بود. به ياد دارم كه در پي تظاهراتهاي سال پنجاه و هفت، شب قبل از آمدن امام، به همراه مرحوم پدرم و ساير اعضاي خانواده در خيابانها در تظاهرات مردمي شركت داشتيم و شعار مي داديم : فردا صبح، هفت صبح، فرودگاه. حدود ساعت پنج صبح كه از منزل عازم فرودگاه شديم متوجه شديم كه از ميدان انقلاب جلو تر نمي توان رفت و ما به همين دليل در ضلع جنوبي ميدان انقلاب در كنار مسير عبوري كه دو سوي آن از مردم پوشيده شده بود، مستقر شديم و پس از حدود سه و نيم ساعت انتظار، كاروان اتومبيلها - كه امام خميني در يك دستگاه شورلت بليزر در ميان آنها بود- از مقابل ما عبور كردند. بعد هم اتوميبل حامل مرحوم آيه الله طالقاني را- كه به گمانم يك مرسدس بنز بود- ديديم و پس از آن به همراه سيل جمعيت تا مقابل درب بهشت زهرا رفتيم، ولي خوب ازدحام جمعيت به نحوي بود كه امكان ورود به بهشت زهرا نبود. در راه بازگشت به منزل، در حوالي ميدان امام حسين ويژه نامه يكي از روزنامه ها - فكر كنم روزنامه اطلاعات- را ديديم كه توزيع شده بود و خبر از بازگشت امام به ميهن مي داد. به هر حال آن روز براي من كه در سن ده سالگي بودم، هيچگاه فراموش نمي شود. روزي كه مردمي كه توسط رژيم شاهنشاهي تحقير مي شدند، نتيجه تلاش خود براي خودباوري ملي را مي ديدند. انقلاب اسلامي حركت بزرگ ملت ايران در تاريخ اين كشور است. به باور من پس از انقلاب سوال ها و مسائل بزرگ به صورت جدي براي ملت ايران مطرح شد. توسعه كشور و ساختن آن بر مبناي آنچه كه خود مي آزماييم براي به مساله اي جدي تبديل شد. به در هرحال تاريخ معاصر ما روز 12 بهمن پنجاه و هفت جايگاهي ويژه خواهد داشت. ياد تمامي شهداي انقلاب اسلامي كه براي به ثمر رسيدن حركت ملت ايران جان باختند گرامي باد.

اعتراض به ياد ماندني نخست وزير تركيه به جنايات اسرائيل

دو شب قبل، رجب طیب اردغوان - یا با تلفظ ترکها: اردوان- که به عنوان نخست وزیر ترکیه در اجلاس جهانی اقتصاد در داووس سوئیس حاضر بود در جلسه ای با حضور رئیس جمهور اسرائیل- شیمون پرز- علنا به وی به دلیل جنایت های اسرائیل در غزه اعتراض کرد. و سپس به دلیل توزیع نا مناسب وقت جلسه از سوی مدیر جلسه، جلسه را ترک کرد و گفت دیگر به داووس نخواهد آمد. این حرکت اردوان در هنگامی رخ داد که در تمام 22 جنگ اسرائیل بر علیه غزه، هیچ صدائی از کشورهای عربی در نیامد! واقعا جالب است. به هر حال با وجود رابطه سیاسی بین ترکیه و اسرائیل این حرکت اردوان حرکتی شجاعانه و به یاد ماندنی است. او نشان داد که در شرایطی که جنایتی بر علیه بشریت در غزه رخ داده است، نباید سکوت کرد و او سکوت نکرد.

درگذشت دو چهره فوتبالي: مهدي اسداللهي و صفر ايرانپاك


در دو روز گذشته ۲ چهره فوتبالي، مهدي اسداللهي - فوتبالي نويس معروف كيهان ورزشي كه سالها مطالب ايشان را دنبال مي كردم، و مربي اسبق باشگاه پاس- و صفر ايرانپاك - پرسپوليسي معروف و زننده ۷ گل به استقلال در دربي هاي مختلف - به ترتيب در داخل و خارج از كشور درگذشتند. روح هر دو اين پيشكسوتان شاد باد.

Friday, January 30, 2009

اولويت مساله آلودگي هوا در توسعه ايران

گزارشي ديروز در روزنامه اقتصادي سرمايه منتشر شده بود كه نشان مي دهد كه تلفات ناشي از آلودگي هوا در ايران به طور مستقيم حدود ۴۵ فوت در روز است. همين گزارش كه از سوي فراكسيون محيط زيست مجلس شوراي اسلامي تهيه شده است نشان مي دهد كه تلفات غير مستقيم ناشي از اين مساله به حدود ۲۵۰ نفر در روز بالغ مي شود. بنابر اين اگر اولويت مسائل مختلف در توسعه مورد نظر باشد، به نظرم اولويت اول را بايد به مثاله آلودگي هوا بدهيم.

Thursday, January 29, 2009

نقشه راه علم و فناوري و نكته هايي در راه عملياتي شد آن -2

آنچه که در راه ترسیم هدفهای نقشه علمی باید روش باشد٬ تصویری است که ما می خواهیم از آینده برای خود ترسیم کنیم. آینده نسل بعد را چگونه می خواهیم ؟ برای ترسیم آینده باید به این نکته ها توجه کنیم:
۱-
باید از سوالاتی که برای توسعه کشور داریم٬ قادر باشیم مساله های را برای خود تعریف کنیم. شناخت مساپلمان مهم است چون باید به حل آنها اقدام کنیم.
۲-
تمامی جهان در حال حرکت است و تغییر. سرعت بعضی در تغییرات زیادتر و جهت و اختیار دست خودشان است٬ و برای بعضی چنین نیست. ولی حتی اگر کشوری خود موجب وعامل تغییر و توسعه در خود نباشد٬ تغییر و توسعه ای که در فناوری٬ ارتباطات٬ آموزش٬ بهداشت و... دانش در دسترس همگان رخ می دهدُ موجب می شود که تحت تاثیر - حتی محدود - واقع شود.
۳-
آنچه که در مواجهه با این تغییرات مهم است آن است که خود را چگونه تعریف می کنیم؟٬ هویتمان را به درستی بشناسیم. چون به محض آنکه چیزی از خودمان نداشته باشیم٬ با سیل تغییرات به جایی خواهیم که خود نمی دانیم کجاست! ما می خواهیم کشور ما ایران در قرن آینده کشور توسعه یافته باشد که از مواهب پیشرفت با حفظ هویت فرهنگی و ملی خود بهره مند باشد.

Monday, January 26, 2009

نقشه راه علم و فناوري و نكته هايي در راه عملياتي شد آن

براي داشتن نقشه راه براي توسعه علم و فناوري در ايران و عملياتي كردن آن لازم است، لازم است تا با عنايت به نكاتي در تكمبل نقشه علمي مي توانيم همفكري كنيم. اين موضوعي است كه مي خواهم دنباله دار به آن بپردازم:
۱-
در تهيه نقشه راه علمي، لازم است هدفهاي خود را شفاف كنيم. معمولا در چنين موضوعي لازم است هدفهايي شفاف، بلند پردازانه ولي معقول و با درنظر گرفتن پويايي و پيشرفت در طي زمان داشته باشيم.
۲-
در كشور ما ملاكهاي توسعه همه جانبه بايد براي برنامه پيشرفت كشور مد نظر باشد. توسعه پايدار و حفظ محيط زيست از الزامات حفظ و سلامت جامعه آينده ايران است.
۳-
برنامه توسعه به صورت اثبات گرايانه - پوزيتيويستي- به حاكم شدن معيار هايي صرفا كاربردي و ديدگاهي صرفا مهندسي در تهيه نقشه راه مي انجامد. اين در حالي است كه در دانشهاي گوناگون - از علوم انساني گرفته تا علوم پايه و مهندسي - بايد بر اساس ملاكهاي همان حوزه دانشي پيشرفت و مسير آن را طراحي كنيم.
۴-
تمدن آينده ما كه بايد بر اساس چنين نقشه راهي شكل بگيرد، هويتي ايراني - اسلامي (بر اساس معيارهايي فرهنگي و هويتي و وحدت ملي در ايران) بر اساس شناخت صحيح گذشته تاريخي كشور ما مبناي چنين تمدني خواهدبود.

Saturday, January 24, 2009

عدم قطعيت در براورد هاي علمي و جدل حرفه اي برسر نتايج

براورد هاي علمي داراي عدم قطعيت هاي مختلف - ريشه اي و تصادفي - هستند. بيشتر براورد اي ناشي از تحليل هاي مهندسي دراي مقدارهاي مختلف و ابل رصد از اين عدم قطعيت ها هستند. متاسفانه در كارهاي حرفهاي مهندسي كه براي پروژه هايعمراني صورت مي گيرد، گاهي به دليل عدم شناخت گروههاي مختلف مهندسي از دقت كار گروههاي ديگر و همچنين تعصب بر روي نتايجي كه خود بدست آوزده اند، چنان با پيچيدگي مواجه مي شويم كه عملا به تاخير در جمع بندي در مورد پروژه ها مي انجامد. اين موضوع با خسارتهاي مختلف حرفه اي و اقتصادي همراه است. به نظم تشكيل كميته هاي تخصصي بالادستي كه غير متعصبانه و غير جانبدارانه نتايج گوناگون را بررسي كرده و در نهايت به جمع بندي كمك كنند، بسيار مهم و مفيد است. يكي از مواردي كه كمك مهمي به جمع بندي خواهد بود، شناخت و تعريف معيارهاي علمي براي مشخص كردن نكته هاي مثب تو منفي هر نتيجه ، و سپس استفده از الگوريتمهايي چون درخت منطقي و الگوريتمهاي فازي است.

Thursday, January 22, 2009

كشند قرمز در خليج فارس و ارتباط آن بازلزله

پديده كشند قرمز

-Red Tide

- در خليج فارس كه ناشي از حضور و گسترش نوعي فيتوپلانگتون در آبهاي درياها و درياچه ها ست، موجب ناراحتي و مشكلات مختلفي از رنگ و بوي غير طبيعي و تا سمي شدن و غير قابل استفاده شدن آبزيان مي شود ، چندماه است كه در آبهاي خليج فارس موجب مشكلات مختلف و موضعي شده است. دلايل مختلفي از آلودگي تا عبور نفتكش ها براي آن ذكر شده است و البته بعضي از متخصصان رخداد زلزله را به عنوان دليل - محرك - اين اتفاق مي دانند. گزارشي از ايسنا در مورد اين پديده نشان مي دهد كه اين اتفاق حتي در حال حاضر نيز در بخشهايي از خليج فارس وجود دارد.
در ماههاي اخير در منطقه هرمزگان و تنگه هرمز- از شهريور تا آذر ماه -بيش از هزار زلزله با بزرگاي بيش از دو رخ داده است، همزماني اين زلزله ها با كشند قرمز ، اين ارتباط احتمالي را محتمل مي نماياند. كه جاي كار مفصل دارد.

Tuesday, January 20, 2009

رسانه ، علم و رسانه علمي ... ادامه

در يك يادداشت قبلي اشاره كردم كه گاهي به دليل مناسبتهاي مختلف نظير هفته پژوهش، توجه به مسائل علمي و اشاره به پيشرفتهاي علمي بيشتر مي شود. هر نوع توسعه در كشور بر مبناي پيشرفتي - هر چند محدود -در زمينه هاي گوناگون علمي است. واقعيت آن است كه گاهي مناسبت مورد نظر به جاي تعيين تقويم براي ارائه و ترويج رسانه اي علم، به اولويت اصلي و اوليه تبديل مي شود. همين موضوع به نوعي بر دانشگاهها و مراكز پژوهشي فشار مي آورد كه دستاوردهاي خود را ارائه كنند. انگيزه و عامل اصلي البته مثبت است، ولي همين موضوع گاهي به ترويج شتابزده دستاورهايي كه اوليه بوده و مقبوليت و داوري جامعه علمي را كسب نكرده است مي انجامد. به همين دليل امكان ترويج اطلاعات اشتباه بسيار زياد مي شود. اثر منفي چنين ترويج علمي گاه مي تواند بسيار بيش از اثر مثبت آن باشد.

Sunday, January 18, 2009

رسانه، علم و رسانه علمي : "مساله چيست؟"

در رسانه راديو و تلوزيون ما، علي رغم توجه اخير به علم و برنامه ها علمي، هنوز راهبرد مشخصي براي ترويج علم وجود ندارد. ارائه برنامه هايي در مورد توليدات علمي در ايران در عرض برنامه هايي در مورد مبتكران و مخترعان ابزار و وسايل مختلف توليد و پخش مي شود. تفكيك خاصي نيز در مورد اهميت نظرات و به اصطلاح دروازباني محتويات وجود ندارد. در چنين وضعي، هر جواني كه ابتكاري داشته باشد - و البته مستحق تشويق است- ممكن است مورد سوال در مورد مشكلات توسعه و توليد علم در ايران قرار گيرد. در اين صورت اظهار نظرهايي كه اساسا ناپخته و بعضا نامربوط هم ممكن است باشد، و بعضا ربط خاصي به وضع توسعه و توليدات علمي در ايران ندارد، در رسانه ملي پخش مي شود. البته و به طور مشابهي ، تريبون در اختيار نخبگان علمي و پژوهشگران صاحب سبك و صاحب نام هم گذاشته مي شود. در اين ميان گاهي به سياستگذاري علمي در ايران، البته به طور بسيار ناقص و ابتر اشاره شده و گاهي مورد بحثهايي - به وِيژه در راديو گفتگو و گاهي در شبكه چهار تلوزيون - قرار مي گيرد. به هر حال پرداختن رسانه ملي به علم و برنامه هايي مربوط به پژوهش و فناوري اتفاق خوبي است. ولي منتظر قدم هاي بعدي هستيم. راهبرد رسانه ملي در مورد توسعه علمي ايران و كار رسانه هاي روي اين موضوع چيست؟ مساله رسانه ملي اساسا در جايگاه اصلي ترويج دهنده علم در سطح عموم در ايران چيست؟ اينها سوالاتي است كه به باور من در مورد عملكرد رسانه ملي وجود دارد و جا دارد كه با حضور متخصصان توسعه علمي ايران، متخصصان رسانه و صاحبنظران ترويج علم روي آن كار تخصصي - با حمايت رسانه ملي - انجام شود.

Saturday, January 17, 2009

سه هفته سركوب نوار اشغالي جنوب شرق درياي مديترانه: غزه


امروز به پايان سه هفته حمله مداوم ارتش اسرائيل به غزه مي رسيم. تعداد كشته هاي مردم فلسطين از هزار نفر فراتر رفته، و خبرگاري هاي بين المللي از بيش از ۳۰۰ كودك كشته شده در اين حملات و حمله به بيمارستانها، مدارس و حتي مقر سازمان ملل متحد- هنگامي كه ذبيركل سازمان ملل، بان كي مون، در حال بازديد ار اسرائيل بود!- و محل استقرار خبرنگاران مي دهند. تصاوير ارسالي از غزه البته موجب مغلوبه شدن جنگ شده، چرا كه ديگر دست زورمندتر - كه اسرائيل باشد- به راحتي نمي تواند در سكوت سياستمداران منطقه خاورميانه و مديترانه هر كاري كه خواست در پوشش مبارزه با ترور و موشك پراني و ... انجام دهد. رسانه ها هر روز هزاران ساعت خبر شامل گزارش صوتي و تصويري و البته عكس به تمامي زبانها به تمام جهان مخابره كردند. به نظرم اين مورد - اطلاع رساني جهاني در مورد جنايت در پوشش مبارزه با تروريسم را- اسرائيلي ها دست كم گرفته بودند. دست آخر مشخص شده است كه مقاومت مردم غزه و فلسطين موجب شكست برنامه اسرائيل شده و عنقريب است كه در پوشش توافقات بين المللي دست از اين حملات بردارند. ابراز هم دردي ملي با مردم مظلوم فلسطين وظيفه اي است كه اگر به كمك هوشمندانه و موثر به آنها بيانجامد، بايد در پاسخ به نداي وجدان و دفاع از بشريت و آزادي انجام شود.

Friday, January 16, 2009

رسانه، علم و رسانه علمی- ادامه ...

در برنامه هاي علمي، تنوعي از موضوعات مطرح مي شود. از اطلاعات جديد و فوري كه از يك پديده - در مورد كار ما : زمينلرزه - مورد نياز مردم - مخاطبان - است، در رسانه مطرح مي شود، تا موضوعات كلان، تاريخي و دانستنيهايي كه گاهي تا داستانهای علمي - تخيلي هم پيش مي رود. البته اينجا بحثهای شبهه علمي - و گاهي غير واقعي!- كه از هر منبع دم دستي - اين روزها : اينترنت - مي توان بدست آورد، نيز در رسانه مطرح مي شود. گاهي هم فقط مسئوليت گوينده در يك سازمان و يا حتي دانشگاه مبني صحت - يا اهميت - گفتار تلقي مي شود. به همين دليل موضوعات گاهي حتي خام و نا پخته امكان طرح در رسانه رادیو و تلوزيون ما پيدا مي كنند. كنترل صحت و اهميت خبر از حداقل سه منبع معتبر كه مبناي كار رسانه اي است، به دليل همين ملاحضات - يا بهتر بگويم: بي ملاحظه گي!-اعمال نمي شود. البته سرعت و عجله هم مبناي ديگري مي شود براي اين عدم كنترل. واقعيت ان است كه تعدد رسانه ها -به ويژه تعدد كانالهاي راديو و تلوزيوني - الزاما تعدد ژورناليست علمي به تعداد مورد نياز براي همه اين شبكه ها را فراهم نياورده و از همین دریچه مي توان در مورد دلیل تامين نشدن كيفيت مورد نياز حدس زد. البته سفارشات خارج از حيطه اختيار برنامه سازان علمي هم مزيد بر علت مي شود كه در اين مورد بيشتر خواهم نوشت .

Thursday, January 15, 2009

رسانه، علم و رسانه ي علمي

در سالهاي اخير در رسانه ملي شاهد توجه به برنامه هاي علمي، برنامه سازي در مورد علم و تبليغ توليد علم در داخل از كشور هستيم. البته رويكرد برنامه سازي در اين زمينه علي رغم انگيزه مثبت و خوب در مديران رسانه، مشابه با ساير برنامه هاست. علم كالايي نو است كه معمولا به صورت اطلاعات و دائره المعارف علمي در رسانه به آن پرداخته مي شود. توجه به آن معمولا به عموم مردم ربط خاصي پيدا نمي كند، مگر آنكه محصول و نتيجه علم به طور مشخص اثر فوري در زندگي مردم داشته باشد - يا اينكه تصور شود كه چنين اثري وجود دارد- و طبيعتا محتوا و چگونگي رسيدن به نتيجه نه امكان طرح دارد و نه اهميتي از طرف مسئولان و مديران رسانه در وضعيت حاضر پيدا مي كنند. به اين موضوع بيشتر مي پردازم.

Monday, January 12, 2009

آيا پژوهش زينتي است؟

امروز در جلسه اي بودم كه در آن يكي از مديران به نگاهي در كشور ما اشاره مي كرد كه متاسفانه غالب است و آن زينتي بودن پژوهش است. خلاصه آن كه حتي اگر بعضي از استادان دانشگاهها در مصدر كارهاي مديريت اجرائي كشور قرار گيرند، بلافاصله با مشكلات مواجه مي شوند و چنان غرق در حل مشكلاتي كه به صورت روزمره با آن بر مي خورند مي شوند كه به تدريج به پژوهش به عنوان كار تزئيني نگاه خواهند كرد. حال كسي كه اصلا در اين مسير قرار نگرفته و سابقه آكادميك ندارد، ديگر تكليفش در هنگام مسئوليت اجرائي مشخص است. مشكل ديگر آن است كه هنگامي كه كارفرمايي بزرگ به نام دولت داريم كه اكثر كارهاي كشور را در دست دارد و عملا در تمام امور كشور كارفرماي اصلي دولتي است، و منبع درآمد دولت هم عمدتا بر اساس پول حاصل از نفت خام تامين مي شود - و نه مثلا ماليات و ... -، پس چگونه مي توان انتظار داشت كه با نگاهي دراز مدت در جستجوي ارزش افزوده اي باشد كه از پژوهش و كار پژوهشي توليد بشود؟ البته اينها همه از واقعيات امروزه ما ست، ولي واقعيات ديگري هم وجود دارد. از اين دست كه: منابع ديگر نامحدود نيستند، كشور ما نيز نظير كشورهاي نفتي - بيشتر عربي - نه مي تواند و نه مي خواهد كه عنان و اختيار خود را به دست بيگانگان بدهد تا امور خاص و حساسش را بگردانند، در ايران انگيزه زيادي براي توسعه و شكوفايي و اول شدن - حداقل در منطقه -وجود دارد و اينكه نسل جديدي از متخصصان و طبقه متوسط تحصيل كرده در ايران پرورده شده و به تدريج وارد بازار كار و عرصه زندگي حرفه اي و توليدی مي شوند كه حداقل بخشي - و به باور من بسياري از آنها - هرگز به آماده خوري و دلالي و ... تن نخواهند داد. اينها همه دلايلي هستند كه مي توان در غير تزئيني بودن پژوهش و بنياني بودن آن اقامه كرد.
البته حساب هاي اقتصادي و سود و زيان نيز روز به روز بيشتر مطرح مي شوند: توليد ناخالص ملي ايران در سال گذشته ميلادي حدود ۲۲۰ ميليارد دلار بوده است. براورد هاي سازمان مديريت بحران کشور خسارت حدود بيست ميليارد دلار در سال در اثر بلاياي طبيعي را نشان مي دهد. اين يعني خسارت مالي حدود ده درصد توليد ناخالص ملي در اثر سوانح مختلف طبيعي. حال خسارتهاي پنهان و بطئي و تدريجي - ولي واقعي - را كه معمولا در هيچ آماري نمي آيد اكنون به حساب نمي توانيم بياوريم. ولي همين براورد اوليه نشان مي دهد كه توجه به پژوهش - مثلا در همين عرصه فعاليت ما : سوانح طبيعي - اولا چقدر ارزان است و در ثاني چقدر مي توان و بايد انتظار كم كردن اين خسارت را به اقتصاد كشور از طريق دستاورد هاي پژوهش در اين زمينه (از طريق كاهش ريسك) داشت. پر واضح است كه از دست رفتن جان حتي يك نفر انسان در يك سانحه طبيعي چه خسارت بزرگي است، كه ما در اينجا به آن نپرداختيم، ولي مي دانيم كه هدف اصلي و اوليه تمامي پژوهش ها در زمينه سوانح طبيعي كاهش ريسك در جهت ايمني جاني انسانهاست.
به هر حال اين فقط يك مثال بود از لزوم توجه به مساله پژوهش در زمينه هاي مختلف سوانح طبيعي است ولي هدف نوشته من كلي است و قابل تعميم به تمامي جنبه ها در سطح ملي است.

Saturday, January 10, 2009

شايعه رخداد زلزله مردم دوشنبه پايتخت تاجيكستان را به بيرون از منازل كشاند

بر اساس گزارش رسانه ها در روزهاي گذشته شايعه رخداد زلزله مردم دوشنبه پايتخت تاجيكستان را به بيرون از منازل كشانده و پريشب را در هواي سرد، از ترس رخداد زلزله ، طي كرده اند. خبر واحد مركزي خبر را در زير آورده ام:
دوشنبه / واحد مركزي خبر/ اجتماعي 21/10/87 اغلب ساكنان شهر دوشنبه پايتخت تاجيكستان شب گذشته را از ترس وقوع زمين لرزه شديد در خيابان ها بسر بردند . به گزارش خبرنگار واحد مركزي خبر از دوشنبه ، در پي انتشار شايعه وقوع زلزله نه ريشتري ، مردم دوشنبه شب سرد زمستاني را در خارج از منازل در خيابان ها و داخل خودروهاي شخصي سپري كردند. بر اساس اين گزارش شايعه وقوع زلزله بصورت پيامك و به نقل از مركز زلزله سنجي تاجيكستان به تلفن هاي همراه بسياري از شهروندان ارسال شده بود . اغلب مردم پس از پخش برنامه هايي در رسانه هاي اين كشور مبني بر بي اساس بودن اين شايعات و اظهار نظر كارشناسان زلزله سنج نزديك صبح به منازل خود برگشتند. گفتني است تاجيكان طي هفته گذشته تا كنون شاهد وقوع دو زمين لرزه با قدرت پنج و نيم درجه در مقياس ريشتر بودند.

Friday, January 09, 2009

سالروز شهادت ميرزا تقي خان اميركبير

امروز سالروز شهادت میرزا تقی امیرکبیر صدر اعظم اصلاحگر و بزرگ ایران است. در تاریخ نوزدهم دیماه 1231 هجری شمسی - نهم ژانویه 1852 میلادی- یکصد و پنجاه و هفت سال پیش در روزی چون امروز، رگهای میرزا تقی خان را به فرمان ناصرالدین شاه در باغ فین کاشان گشودند و آن مرد بزرگ که اصلاح امور میهن و سعادت و نیک بختی و آبادی ایران را پیشه همت خود کرده بود، در اثر دسیسه های در بار فاسد و کثیف قاجار و اربابان خارجی آنها، جان به جان آفرین تسلیم کرد. اما جناب امیر نظام نهالهایی را کاشت که با جنبش مشروطه، شکل گیری آموزش مدرن در ایران - با ایجاد دارالفنون که خود افتتاح آن را ندید - و توسعه فکر مولد و ملی و مقابله با فرهنگ استبدادی و استعمار پذیری و نوکری بیگانه ، در دهه ها و سالهای پس از آن میهن ما را دگرگون کرد. روانش شاد که از بزرگان ماست و جا دارد که تمام فرهیختگان و تحصیلکردگان و دانشگاهیان ایران سالروز تولد و شهادت او را با مراسم ویژه ای گرامی بدارند.

Wednesday, January 07, 2009

مراسم شام غريبان امام حسين و يارانش


در شب شام غريبان امام حسين -ع- و ياران باوفايش در حسينيه كربلايي هاي مقيم تهران در چهارراه گلوبندك حاضر شديم. مراسم بسيار جالبي بود و روضه به فارسي و عربي و برنامه زيارت عاشورا با حضور پر شور مردم برگزار شد. چند عكس از اين مراسم را در صفحه خودم در وب شات در اين آدرس قرار داده ام.

عزاداري ظهر عاشورا در نارمك - به همراه عكس و فيلم


امروز مثل هر ساله در مراسم پرشكوه و پور شور ظهر عاشورا در محله خودمان - دردشت ، نارمك - حضور داشتيم. نمادهاي بسيار زيباي وحدت مردم حول عشق و علاقه به حضرت ابي عبدالله حسين ابن علي -ع- امروز در هر كوي برزن به اوج رسيد. بيست عكس و سه قطعه فيلم چند ثانيه اي از اين مراسم را در سايت خود در وب شات گذاشته ام كه در اين آدرس مي توانيد آنها را ببينيد. آرزوي قبولي طاعات و عبادات همگان را در اين روزها و شبها را دارم.

Tuesday, January 06, 2009

عكسها و فيلم عزاداري تاسوعاي حسيني در نارمك


ضمن عرض تسليت عزاداري حضرت ابي عبدالله امام حسين -ع- چند عكس و يك فيلم را كه در نارمك از مراسم عزاداري روز تاسوعاي امام حسين و گرامي داشت ياد و خاطره جانبازي هاي حضرت ابوالفضل العباس گرفته ام، در صفحه خود بر روي وب شاب در اين آدرس قرار داده ام.

Monday, January 05, 2009

ايام سوگواري ابي عبدالله امام حسين-ع


اين روزها ايام سوگواري حضرت ابي عبدالله امام حسين - ع- و امشب شب تاسوعاي حسيني است. از همه عذاداران امام حسين -ع- و ياران وفادارش كه يادآور حماسه جانبازي و شهادت سرور آزادگان جهان هستند، التماس دعا داريم. ضمنا مردم مظلوم غزه و تمام مردمان در بند جهان كه روزگار سختي را مي گذرانند را در دعا فراموش نكنيم.

نيما يوشيج -سالروز درگذشت


چهاردهم ديماه چهل و نهمين سالروز درگذشت نيما يوشيج پدر شعر نو ايران بود. وي كه زاده 21 آبانماه 1274 در يوش مازندران - در 12 كيلومتري غرب بلده نور - بود، در چهاردهم آبانماه 1338 در شميران تهران درگذشت. نيما پدر شعر نو ايران بود و تحول و نوآوري او در شعر ايران اثري شگرف بر ادب معاصر ايران گذاشت. روحش شاد. مزار نيما از سوي همشيريانش در سال 1372 از تهران به يوش مازندران منتقل شد و هم اكنون پيكرش در آرامگاهي بازسازي شده - كه همان منزل مسكوني پدر وي است- آرميده است.

Saturday, January 03, 2009

برگزاري سمينار مشترك پيش بيني زلزله با پژوهشگاه دانشهاي بنيادي

روز پنج شنبه دوازده ديماه - عصر از ساعت ۱۳:۳۰ تا ۱۸:۳۰- سميناري مشترك با پژوهشگاه دانشهاي بنيادي در محل سالن سمينار اصلي اين پژوهشگاه در ميدان شهيد باهنر- نياوران - برگزار كرديم. اين سمينار دنباله كارگاه تخصصي پيش بيني زلزله در روز هشتم ديماه هشتاد و هفت در محل پژوهشگاه خودمان بود. برگزاري سمينار مشترك با پژوهشگاه دانشهاي بنيادي با معرفي 5 نفر سخنران از سوي ما و 4 نفر از سوي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي با همكاري و هماهنگي آقاي دكتر شاهين روحاني عملي شد. آقاي دكتر حسام الدين ارفعي ، معاون پژوهشي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي و آقاي دكتر فرهاد اردلان استاد شناخته شده فيزيك دانشگاه صنعتي شريف و قائم مقام پژوهشگاه دانشهاي بنيادي، - كه هر دو از بنيان گزاران پژوهشگاه دانشهاي بنيادي هستند- حمايت خوبي از ما كردند و با حضور در سمينار و ارائه نظرها و پيشنهادهاي خود، چشم انداز خوبي براي ادامه كار ما ارائه كردند. آنچه كه ما قرار است در ادامه راه انجام دهيم - در قالب همكاري با پژوهشگاه دانشهاي بنيادي- به صورت ادامه جلسات سمينار علمي به صورت دوره اي و همچنين زمينه چيني براي ايجاد يك كارگروه علمي بر روي مسائل نظري پيش بيني زلزله خواهد بود. به هر حال سمينار موفقي بود و به نظر شركت كنندگان نيز از برگزاري آن احساس رضايت داشتند.
البته برنامه هاي مركز ملي پيش بيني زلزله محدود به همكاري با پژوهشگاه به دانشهاي بنيادي - براي كار بر روي جنبه هاي نظري پيش بيني زلزله - نخواهد بود، و همچنان برنامه هاي مربوط به ايجاد شبكه علمي از دانشگران كشور كه مي توانند در دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراكز پژوهشي كشور به امر پيش بيني كمك كنند ادامه خواهد داشت و برگزاري كارگاههاي دوره اي نظير كارگاه هشتم ديماه در دستور كار ما قرار دارد.

Thursday, January 01, 2009

جلسه نقد و بررسي كتاب "نصيرالدين طوسي: فيلسوف گفتگو"


پریروز عصر در شهر كتاب مركزي، جلسه اي در مورد نفد و بررسي كتاب "نصيرالدين طوسي، فيلسف گفتگو" – نشر هرمس- 1387- با حضور نويسنده كتاب، آقاي دكتر غلامحسين ابراهيمي ديناني، و همچين آقايان دكتر رضا داوري اردكاني ، فيلسوف و دكتر عماد افروغ، جامعه شناس، برقرار بود. با حضور در اين جلسه دنبال شناخت بيشتر نظرات فيلسوفان معاصر را در مورد حكيم و دانشمند بزرگ هفتصد سال قبل، و دوره مغولي ايران، حضرت خواجه نصيرالدين طوسي بدانم. از مدتها قبل در مورد توسعه دانش در تاريخ ايران و به ويژه "علم در ايران در زمان استيلاي مغولان" كنجكاو بوده ام و تمام دانشمندان اين عصر، به ويژه خواجه نصير الدين طوسي برايم جالب و جذاب بوده اند. حضرت خواجه ، علاوه بر فلسفه و كلام، در رياضيات، نجوم و بسياري از دانشهاي عصر خويش سرامد روزگار بود و به بياني موسس اولين رصد خانه جهان به مفهوم مدرن خود، در مراغه بود. خواجه نصيرالدين وزير اوقاف هولاكوخان مغول بود و با تدبير و كارداني از طراحان سقوط حكومت فاسد و منحط عباسيان در بغداد – البته به دست مغولان – بود. به همين دليل بعضي معتقدند كه اگر حضرت خواجه به مغولان در سقوط امپراطوري عباسيان كمك نمي رساند، چه بسا شكوفايي عباسيان و ادامه آن به استيلاي تمدن و امپراطوري اسلامي در عهد حاضر مي انجاميد. همين سوال را امروز شخصا از آقاي دكتر ابراهيمي ديناني در پايان برنامه نقد و بررسي پرسيدم. ايشان پاسخ دادند كه : خير، اين استدلال را قبول ندارند، چرا كه اگر امپراطوري عباسيان تا امروز ادامه مي يافت و شكوفا مي شد، امروز از شرق تا غرب عالم پر از بن لادن و طالبان بود! در حالي كه دانشمند بزرگ - شيعه مذهب- ما ، حضرت خواجه نصير الدين طوسي علاوه بر نجات ايران، فلسفه اسلامي را از نابودي نجات داد، آن را جلا بخشيد و بنيان گذار مكتبي فكري شد كه در دنباله آن دانشمندان بزرگي چون حضرات ملاصدراي شيرازي ، ميرداماد و شهاب الدين سهروردي در ادامه سنت درخشان فلاسفه اسلامي ظهور كردند. جلسه بسيار خوبي بود كه از شركت در آن احساس خوبي از يادگيري نكاتي جديد به من دست داد. البته كنجكاوي من در مورد عصر و موضوع ذكر شده در فوق ادامه دارد.

آغاز سال نو 2009 میلادی

امروز سال 2009 آغاز می شود. البته ما ایرانیان نوروز را سال نو می دانیم و تقویم هجری خورشیدی ، مبنای زمانسنجی هفته، ماه و سال ماست. ولی امروز و این ایام را بسیاری از مردم اکثر کشورهای جهان به عنوان آغاز سال نو جشن می گیرند و گرامی می دارند. امیدوارم در سال جدید میلادی وضع مردمان ساکن بر روی این کره خاک از آنچه که در سال 2008 بود بهتر شده و جهان روی صلح، آرامش و سعادت و توسعه پایدار و عادلانه برای همه مردم در همه کشور ها را به خود ببیند. البته شب گذشته خبرگزارهای ها خبردادند که اسرائیل با آتش بس 48 ساعته پیشنهادی اتحادیه اروپا مخالفت کرده و بنابراین حتی در ایام تعطیلات سال نو میلادی، حمله به غزه و کشتار مردم فلسطین ادامه یافته است. امیدوارم که همانند دو واقعه زلزله بم که در تعطیلات قبل از سال نو 2004 رخ داد و سونامی جنوب آسیا که قبل از تعطیلات سال نو 2005 اتفاق افتاد و در هر دو واقعه ، همیاری و توجه بشردوستانه موجب کمک به وضع انسانهای واقع در قلب مصیبت و سانحه شد، در موضوع فاجعه غزه نیز اهتمام تمام بشردوستان جهان به یک حرکت و موج انسانی برای کمک به مردم مظلوم فلسطین شود و ایان تعطیلات سال نو موجب فراموشی این مردم تحت ستم نشود.