وبلاگ دکتر مهدی زارع
مکانی برای تبادل نظر و اتاق فکر دکتر مهدی زارع و دوستان...
Sunday, August 31, 2008
در سواحل كوبا طوفان گوستاو با سرعت ۲۴۰ كيلومتر در ساعت در غرب كوبا خسارت مهمي ايجاد كرد. اين طوفان در حال حمله به سواحل نيو اورلان در جنوب و جنوب شرق آمريكا است. درجه شدت طوفان ۴ اعلام شده و البته بعضي براورد ها احتمال درجه ۵ بودن آن را نيز مطرح كرده اند - كه درجه بسيار شديد است - . سه سال قبل طوفان كاترينا در ناحيه ياد شده در آمريكا موجب خسارات وسيع شد و اكنون در همان منطقه احتمال وقوع پديده اي مشابه مي رود. شهردار نيو اورلان - نيگن- دستور تخليه منطقه را صادر كرده است.
فوج زمينلرزه ها در استان خوزستان
در سه روز گذشته فوج زمينلرزه ها در منطقه جنوب غرب ايران - به ويژه استان خوزستان - رخ داد. اين فوج زلزله ها به گزارش شبكه ملي باند پهن ايران ابتدا با رخداد زلزله بامداد پنج شنبه در منطقه دهلران آغاز شد، و سپس با تمركز ويژه كانون زلزله ها در سه منطقه - دهلران، انديمشك و شوشتر - به فاصله حدود دويست كيلومتر از يكديگر به صورت گروهي از زمينلرزه هاي با بزرگاي ۳ تا ۵ ادامه يافت. فهرست آخرين رخداد زمينلرزه ها در سايت پژوهشگاه آمده است.
Thursday, August 28, 2008
وقوع زلزله با بزرگاي متوسط-5.6- در مرز ايران و عراق
در ساعت ۲:۲۲ بامداد به وقت محلي به گزارش همكاران من در شبكه ملي باند پهن لرزه نگاري ايران در پژوهشگاه زلزله اي در حدود ۹۸ كيلومتري شمال غربي سوسنگرد در استان خوزستان و بر روي ناحيه مرزي ايران و عراق در نزديكي شهر دهلران رخ داد. در اين ناحيه تا ساعت ۱:۴۳ بعد از ظهر امروز به وقت محلي ده پسلرزه با بزرگاي بيش از ۳ رخ داده است. زلزله مزبور با سازوكار فشاري و با مولفه امتداد لغز رخ داده و در راستاي گسل سوسنگرد اتفاق افتاد. اين زلزله در ادامه روند ساختاري كه گسل اهواز و مرز ساختاري دشت
خوزستان و ناحيه كوهپايه زاگرس رخ داده است. لينك هاي مربوط به اين زلزله در سايت
نيز اينجا آورده ام.
Wednesday, August 27, 2008
تفكر علمي و دانشگاههاي نسل سوم
دانشگاههاي نسل اول با تمركز بر روي آموزش بيشترين اهتمام را بر روي پرورش نيروي انساني متخصص گذاشتند. نسل دوم دانشگاهها بر روي آموزش و پژوهش متمركز شدند و اين زماني بود كه موسسات پژوهشي و پژوهشگاهها ايجاد و گسترده شدند.
دانشگاههاي نسل سوم به آموزش، پژوهش و فناوري مي پردازند. به اين معني كه در اين دانشگاهها انتظار بر اين است كه دستيافته علمي - حاصل پژوهشها- به يك فناوري مشخص و قابل عرضه براي استفاده بشر تبديل شود.
حال اين سوال وجود دارد كه با وجود اهميتي كه از لحاظ جايگاه فرهنگي دانشگاه و اعضاي هيئت علمي دارند، معمولا اصطلاحاتي نظير تجاري سازي و كاربردي كردن علم و برقراري و آموزش امكان كسب و كار بر اساس دانش ويافته هاي علمي با مقاومت از سوي بسياري از اعضاي هيئت علمي مواجه مي شود. چرا كه چنين اصطلاحات و تعابيري را دون شان اعضاي هيئت علمي و دانشگاه و پژوهشگاه مي دانند.
جا انداختن ذهنيتهاي جديد و ايجاد فضايي كه پذيراي دانشگاههاي نسل سوم باشد - كه هم اكنون وزارت علوم به دنبال توسعه آن در كشور است- نياز به فرهنگ سازي و آموزشهاي تخصصي و عمومي زيادي دارد.
دانشگاههاي نسل سوم به آموزش، پژوهش و فناوري مي پردازند. به اين معني كه در اين دانشگاهها انتظار بر اين است كه دستيافته علمي - حاصل پژوهشها- به يك فناوري مشخص و قابل عرضه براي استفاده بشر تبديل شود.
حال اين سوال وجود دارد كه با وجود اهميتي كه از لحاظ جايگاه فرهنگي دانشگاه و اعضاي هيئت علمي دارند، معمولا اصطلاحاتي نظير تجاري سازي و كاربردي كردن علم و برقراري و آموزش امكان كسب و كار بر اساس دانش ويافته هاي علمي با مقاومت از سوي بسياري از اعضاي هيئت علمي مواجه مي شود. چرا كه چنين اصطلاحات و تعابيري را دون شان اعضاي هيئت علمي و دانشگاه و پژوهشگاه مي دانند.
جا انداختن ذهنيتهاي جديد و ايجاد فضايي كه پذيراي دانشگاههاي نسل سوم باشد - كه هم اكنون وزارت علوم به دنبال توسعه آن در كشور است- نياز به فرهنگ سازي و آموزشهاي تخصصي و عمومي زيادي دارد.
Tuesday, August 26, 2008
پارك علمي
طراحي پاركهاي علمي بر اساس اهداف تخصصي صورت مي گيرد. در يادداشت ديروز به پاركهاي فناوري و سابقه آنها در ايران اشاره كردم. اكنون بيست و يك پارك فناوري در كشور ما ايجاد شده و تلاش وسيعي از سوي وزارت علوم صورت مي گيرد كه از اين نوع پاركها در تمام استانها حداقل يكي وجود داشته باشد. اشاره امروزم به پارك علم - يا پارك علمي - به هدف مشترك تمام آنها است كه همانا توسعه اقتصاد دانائي محور - يا آنطور كه بعضي اصرار دارند بگويند: دانش بنيان- است. هدف اين پاركها توسعه اشتقال يا جذب نخبگان نيست، كه البته همه اينها در اهداف جانبي قرار مي گيرد، ولي هدف اصلي همان نكته است كه ذكر شد: ايجاد گردش اقتصادي و كسب درآمد بر اساس استفاده كاربردي ازعلم . در اينجا لينك هايي به نمونه هايي از پاركهاي علمي را در كمبريج، سنگاپور و هنگ كنگ قرار دادم ام.
Monday, August 25, 2008
پاركهاي فناوري
در ايران از حدود دو دهه قبل فرايند ايجاد پاركهاي فناوري آغاز شده و معروفترين آنها در پرديس رودهن در حدود چهل كيلومتري شرق تهران، در اصفهان و مشهد ايجاد شده اند. اين پاركها به عنوان قطب هايي براي مديريت در ايجاد زيرساخت ها و نوآوري و مركزهاي فعال براي پژوهش، توسعه و ايجاد سازماندهي در ايجاد شركتهاي دانش بنيان عمل مي كنند.
Sunday, August 24, 2008
پايان المپيك بيست و نهم
امروز المپيك بيست و نهم در پكن پايان يافت و كشورهاي شركت كننده رفتند تا برگزاري المپيك ۲۰۱۲ لندن مجددا به برنامه ريزي و آماده سازي خود بپردازند. براي ما و مسئولان ما نيز مجددا اين فرصت هست تا ببينيم كه با پتانسيلها و توان خود چه مي كنيم. آنچه كه از المپيك پكن بدستمان آمد يك طلا و يك برنز است كه اصلا نمايانگر حد شايستگي هاي ما نيست. كشور ما با اين امكانات نيروي انساني و استعدادهاي خود نبايد در جايگاه پنجاه و يكم جهان در المپيك ها بايستد. ما توقعي بسيار بيش ازاين داريم.
سوم شهريور پايان ديكتاتوري رضاخان و اشغال ايران
امروز در تاريخ ايران معاصر يادآور يك روز تلخ است. سوم شهريور ۱۳۲۰ روز اشغال ايران در زمان جنگ جهاني دوم و پايان ديكتاتوري رضاخان و در نهايت فرار او از ايران است.
Saturday, August 23, 2008
هميشه خراب كردن از ساختن و خلاقيت آسانتر است
در بازيهاي المپيك امسال مطالب مختلفي را در سايتم به دليل برگزاري و نتيجه نگرفتن گذاشتم. در اين يادداشتها به معضلات مختلف از مديريت تا عدم برنامه ريزي اشاره كردم. اين موضوع بهانه اي شد تا با نگاهي دقيقتر به معضل يابي بپردازم.
يكي از مشكلات كه مثال واضحش را در مورد ياد شده ديديم آن بود كه بعضي مديران و مديران فني چون نتوانستند به كار مثبتي بپردازند، نتايج كارهاي قبلي را بر باد دادند. بسياري هستند كه چون نمي توانند بسازند سعي ميكنند تا ساخته هاي ديگران را ويران كنند تا بالاخره اثري داشته ياشند! هميشه خراب كردن از ساختن آسانتر است. آنچه كه مهم است آن است كه اگر نمي توانند چيزي را بسازند حداقل ساخته هاي ديگران را ويران نكنند. البته هنگامي كه انگيزه اصلي ويران كردن باشد، بهانه فراوان است. هيچوقت تخريب كنندگان نييجه مهمي كسب نخواهند كرد. و به قول سهراب سپهري: هيچ صيادي از جوي حقيري كه به گودالي فرو ميريزد مرواريدي صيد نخواهد كرد. مدعيان پوشالي و توخالي ديري نمي پايد كه دستشان رو مي شود. وقتي مدالي حاصل نشد، يكي از مواقع مهم است كه دست رو مي شود و سرمايه گذاري انجام شده نيز بر باد رفته است.
Friday, August 22, 2008
شكست ها و نقش مديران
اين روزها در پي شكست و نتيجه نگرفتن كاروان ورزشي ايران در المپيك پكن بحث هاي مختلفي در رسانه ها در گرفته است. در اين بحث ها تمركز زيادي به دلايل شكست و مسببان آن و نقش مديران مي شود. البته مثل هميشه پيروزي صدها صاحب دارد ولي شكست بي پدر و مادر مانده است!. از ديدگاه خودم اين شكست را در ذيل بر اساس مطالعه آنچه به عنوان اطلاعات رسمي از سوي مسئولان كاروان اعزامي اعلام شده در ذيل مي آورم. ولي تاكيد مي كنم كه اين موضوع را مي توان به هر بخش يا سازمان ديگري هم تعميم داد چرا كه در كشور سوالها و جوابها نسبتا مشترك هستند و مسائل و راه حل آنها نيز در بخش هاي مختلف كم و بيش به هم شباهت دارند.
ابتدا به فهرستي از آنچه كه پس از شكست عنوان شده مي پردازم:
- شكست را به گردن مشكلات و بدخواهان احتمالي و كارشكنان مي اندازند.
- شكست در يك موضوع را به دليل توجه رده هاي بالاتر به بخش هاي ديگر و موضوعات ديگر توجيه مي كنند.
- برنامه ريزي و زمينه سازي براي آينده – جوانگرائي – را بهانه براي توجيه نتيجه نگرفتن عنوان مي كنند.
- نفس كار و حضور و شركت كردن را مهم مي دانند و نتيجه را فرع بر موضوع مي دانند.
- ادعا مي كنند كه با بضاعت موجود بيش از اين نمي توان توقع داشت.
- ادعاي اينكه موفقيت هاي قبلي هم منطقه اي بوده و ما در سطح بين المللي اساسا قابل طرح نيستيم.
- عنوان مي شود كه با اين وسعت كشور و امكانات اساسا زمينه سازي مناسبي وجود نداشته كه بتوان نتيجه گيري را هدف دانست.
در اينجا مي خواهم تاكيد كنم كه عدم نتيجه گيري در ميدان بين المللي المپيك اثر هاي رواني و اجتماعي منفي فراوان در جامعه دارد. فكر كنم آن صحنه كه بوكسور ايراني پس از عدم راهيابي به مرحله نيمه نهايي سر خود را بر تيرك كنار ميدان مسابقه گذاشته بود و زار زار مي گريست بسياري از شبكه خبر ديده باشند. شخصا با ديدن صحنه بسيار حال بدي پيدا كردم.
حال نقطه نظرات خود را در زير مي آورم:
- ميدان بين المللي تجربه و رفتار بين المللي نياز دارد. براي جهاني بودن بايد جهاني فكر كرد و جهاني انديشيد. وقتي عنوان سازمان يا مسابقه اي را بين المللي مي گذاريم، بايد بدانيم كه الزام مهمي وجود خواهد داشت تا با نگاهي چند فرهنگي و وسيع و با در نظر گرفتن ملاحظات و اهميت خاص به آن نگاه كرد. در داخل مي توان قهرمان همه ميدان ها بود ولي در محك و گذر از تجربه بين المللي است كه مي توان فهميد در سپهر جهان كنوني كجاي كاريم.
- بدترين كار آن است كه در جاي نامناسب (به ويژه در ميدان بين المللي) به بهانه جوانگرايي و ساختن نيرو، دست به تغيير نيروهاي كارآمد و كاربلد بزنيم. چنين جوان گرايي به هيچ عنوان توجيه پذير نيست و آن جوان را به احتمال بسيار زياد به دليل عدم نتيجه گيري نا اميد خواهد كرد.
- براي اينكه نتيجه مناسب را در بهترين زمان -مود- مناسب بگيريم، لازم است برنامه ريزي مناسب كنيم. بهترين حال را در مهمترين مبارزه نياز داريم. تمركز براي آن زمان – هاي – خاص مهم است.
- وارد شدن در گستره وسيعي از موضوعات و تلاش براي براي رشد تمام اين زمينه ها الزاما معني پيروزي در تمام آنها را نمي دهد. در عوض اگر بر موضوع خاصي متمركز باشيم امكان نتيجه گيري بهتر است.
- پول خرج كردن وسيع الزاما معني پيروزي و نتيجه گيري مناسب نمي دهد. در المپيك ديديم كه كشور هاي فقير تر از ما نتايج بهتري گرفتند.
- براي نتيجه گيري به ميدران صاحب ايده و برنامه ريز نياز داريم. مديراني كه از اقثدار فقط خودخواهي و خودپسندي را بدانند، مهمترين كارشان توجيه مداوم رفتار حال و گذشته شان خواهد بود، ضمنا برنامه خاصي را نيز براي آينده در ذهن ندارند.
- مشكل مهم در كشور ما آن است كه نخبگان در يك موضوع همديگر را نمي پسندند، قبول ندارند و دفع مي كنند. اختلاف بين نخبگان يك موضوع به خنثي كردن يكديگر و برايند صفر منجر مي شود .
- پس از هر شكست مديران سابق و لاحق، اظهار مي كنند كه در زمان خودشان چه نمونه هاي خوبي در جهان وجود داشته و آنها نيز ديده اند و متذكر هم شده اند كه راه درست چيست. ولي به نقش ريشه اي خود در شكستها و عدم نتيجه گيري هاي بعدي نمي پردازند.
- در هر شكست مديران فعلي خود مدعي مي شوند، كه چه مشكلاتي داشته اند، چقدر هشدار داده بودند و گوش شنوائئ نبود و... ولي كسي نمي گويد كه چرا پلان مناسبي در ذهن نداشته اند؟ و اساسا آنچه مي پنداشته اند غلط بوده و مسير را اشتباه رفته اند.
- مديران بي تحرك معمولا مديران "نه" و "منع" هستند. تمام هنرشان آن است كه از وقوع پديده اي جلوگيري كنند – به ويژه روالي كه قبلا طي مي شده – ولي مشخص نمي كنند كه "آري" را به چه چيزي مي خواهند بگويند؟ با چه چيزي و چه طرحي موافقند؟
- ابتكار، نوآوري و خلاقيت را بايد از مديران خلاق و با وسعت نظر انتظار داشت. بعضي ها تمام مدتي كه در راس هستند را به آن مي گذرانند كه اتفاق خاصي نيافتد – نه خوب و نه بد- كه حداقل حسن آن باشد كه اتفاق بدي نيافتاده باشد، ولي واقعيت آن است كه همين كه اتفاق مهمي رخ نداده باشد، معني اش آن است كه اتفاق بدي رخ داده است.
- قرن بيست و يكم در تمام كشورها و در ميان تمام ملتها به مديران و متوليان قرن بيست و يكمي نياز دارد. چه پير، چه ميان سال و چه جوان، اگر روز آمد نباشند و به روز فكر نكنند، انسانهايي هستند كه به گذشته تعلق دارند.
- اگر مديري " موضوع كار" و به اصطلاح فرنگي "بيزينس" خود را نشناسد، يا آن را اشتباه بگيرد، دچار انحراف از ماموريت خواهد شد و تا به آخر مسير را اشتباه خواهد رفت.
- خوب و بد را مي توان در روز محاسبه و در زمان حساب و كتاب شناخت. در زمان هاي عادي همه با هم شبيه و همانند هستند و تميزي بين خوب و بد وجود ندارد.
- و سرانجام آنكه مديريت غلط آن است كه با هزينه اي بالا كاري كم اهميت انجام دهيم .
ابتدا به فهرستي از آنچه كه پس از شكست عنوان شده مي پردازم:
- شكست را به گردن مشكلات و بدخواهان احتمالي و كارشكنان مي اندازند.
- شكست در يك موضوع را به دليل توجه رده هاي بالاتر به بخش هاي ديگر و موضوعات ديگر توجيه مي كنند.
- برنامه ريزي و زمينه سازي براي آينده – جوانگرائي – را بهانه براي توجيه نتيجه نگرفتن عنوان مي كنند.
- نفس كار و حضور و شركت كردن را مهم مي دانند و نتيجه را فرع بر موضوع مي دانند.
- ادعا مي كنند كه با بضاعت موجود بيش از اين نمي توان توقع داشت.
- ادعاي اينكه موفقيت هاي قبلي هم منطقه اي بوده و ما در سطح بين المللي اساسا قابل طرح نيستيم.
- عنوان مي شود كه با اين وسعت كشور و امكانات اساسا زمينه سازي مناسبي وجود نداشته كه بتوان نتيجه گيري را هدف دانست.
در اينجا مي خواهم تاكيد كنم كه عدم نتيجه گيري در ميدان بين المللي المپيك اثر هاي رواني و اجتماعي منفي فراوان در جامعه دارد. فكر كنم آن صحنه كه بوكسور ايراني پس از عدم راهيابي به مرحله نيمه نهايي سر خود را بر تيرك كنار ميدان مسابقه گذاشته بود و زار زار مي گريست بسياري از شبكه خبر ديده باشند. شخصا با ديدن صحنه بسيار حال بدي پيدا كردم.
حال نقطه نظرات خود را در زير مي آورم:
- ميدان بين المللي تجربه و رفتار بين المللي نياز دارد. براي جهاني بودن بايد جهاني فكر كرد و جهاني انديشيد. وقتي عنوان سازمان يا مسابقه اي را بين المللي مي گذاريم، بايد بدانيم كه الزام مهمي وجود خواهد داشت تا با نگاهي چند فرهنگي و وسيع و با در نظر گرفتن ملاحظات و اهميت خاص به آن نگاه كرد. در داخل مي توان قهرمان همه ميدان ها بود ولي در محك و گذر از تجربه بين المللي است كه مي توان فهميد در سپهر جهان كنوني كجاي كاريم.
- بدترين كار آن است كه در جاي نامناسب (به ويژه در ميدان بين المللي) به بهانه جوانگرايي و ساختن نيرو، دست به تغيير نيروهاي كارآمد و كاربلد بزنيم. چنين جوان گرايي به هيچ عنوان توجيه پذير نيست و آن جوان را به احتمال بسيار زياد به دليل عدم نتيجه گيري نا اميد خواهد كرد.
- براي اينكه نتيجه مناسب را در بهترين زمان -مود- مناسب بگيريم، لازم است برنامه ريزي مناسب كنيم. بهترين حال را در مهمترين مبارزه نياز داريم. تمركز براي آن زمان – هاي – خاص مهم است.
- وارد شدن در گستره وسيعي از موضوعات و تلاش براي براي رشد تمام اين زمينه ها الزاما معني پيروزي در تمام آنها را نمي دهد. در عوض اگر بر موضوع خاصي متمركز باشيم امكان نتيجه گيري بهتر است.
- پول خرج كردن وسيع الزاما معني پيروزي و نتيجه گيري مناسب نمي دهد. در المپيك ديديم كه كشور هاي فقير تر از ما نتايج بهتري گرفتند.
- براي نتيجه گيري به ميدران صاحب ايده و برنامه ريز نياز داريم. مديراني كه از اقثدار فقط خودخواهي و خودپسندي را بدانند، مهمترين كارشان توجيه مداوم رفتار حال و گذشته شان خواهد بود، ضمنا برنامه خاصي را نيز براي آينده در ذهن ندارند.
- مشكل مهم در كشور ما آن است كه نخبگان در يك موضوع همديگر را نمي پسندند، قبول ندارند و دفع مي كنند. اختلاف بين نخبگان يك موضوع به خنثي كردن يكديگر و برايند صفر منجر مي شود .
- پس از هر شكست مديران سابق و لاحق، اظهار مي كنند كه در زمان خودشان چه نمونه هاي خوبي در جهان وجود داشته و آنها نيز ديده اند و متذكر هم شده اند كه راه درست چيست. ولي به نقش ريشه اي خود در شكستها و عدم نتيجه گيري هاي بعدي نمي پردازند.
- در هر شكست مديران فعلي خود مدعي مي شوند، كه چه مشكلاتي داشته اند، چقدر هشدار داده بودند و گوش شنوائئ نبود و... ولي كسي نمي گويد كه چرا پلان مناسبي در ذهن نداشته اند؟ و اساسا آنچه مي پنداشته اند غلط بوده و مسير را اشتباه رفته اند.
- مديران بي تحرك معمولا مديران "نه" و "منع" هستند. تمام هنرشان آن است كه از وقوع پديده اي جلوگيري كنند – به ويژه روالي كه قبلا طي مي شده – ولي مشخص نمي كنند كه "آري" را به چه چيزي مي خواهند بگويند؟ با چه چيزي و چه طرحي موافقند؟
- ابتكار، نوآوري و خلاقيت را بايد از مديران خلاق و با وسعت نظر انتظار داشت. بعضي ها تمام مدتي كه در راس هستند را به آن مي گذرانند كه اتفاق خاصي نيافتد – نه خوب و نه بد- كه حداقل حسن آن باشد كه اتفاق بدي نيافتاده باشد، ولي واقعيت آن است كه همين كه اتفاق مهمي رخ نداده باشد، معني اش آن است كه اتفاق بدي رخ داده است.
- قرن بيست و يكم در تمام كشورها و در ميان تمام ملتها به مديران و متوليان قرن بيست و يكمي نياز دارد. چه پير، چه ميان سال و چه جوان، اگر روز آمد نباشند و به روز فكر نكنند، انسانهايي هستند كه به گذشته تعلق دارند.
- اگر مديري " موضوع كار" و به اصطلاح فرنگي "بيزينس" خود را نشناسد، يا آن را اشتباه بگيرد، دچار انحراف از ماموريت خواهد شد و تا به آخر مسير را اشتباه خواهد رفت.
- خوب و بد را مي توان در روز محاسبه و در زمان حساب و كتاب شناخت. در زمان هاي عادي همه با هم شبيه و همانند هستند و تميزي بين خوب و بد وجود ندارد.
- و سرانجام آنكه مديريت غلط آن است كه با هزينه اي بالا كاري كم اهميت انجام دهيم .
آفرين برهادي ساعي قهرمان المپيك
امروز هادي ساعي قهرمان بزرگ و پهلوان جوانمرد كشور ما در رشته تکواندو برنده طلاي ۸۰ كيلوگرم المپيك پكن شد و بدين ترتيب كشور ما را نيز در جمع برندگان مدال طلا قرار داد. ساعي دو بار قهرمان جهان و قهرمان المپيك آتن ۲۰۰۴ و نفر سوم بازيهاي المپيك سيدني ۲۰۰۰ و قهرمان بازيهاي آسيائي دوحه ۲۰۰۶ است. آفرين بر او كه خاطره بزرگ قهرماني هاي او در جهان با فداكاريش در اعطاي تمام مدالهايش به نفع زلزله زدگان زلزله بم آميخته است. اين كار بزرگ او را حاصل همت و تلاش شخصي او و كادر فني تيم ملي ميدانيم و به همه آنها نيز درود مي
فرستيم.
Monday, August 18, 2008
سالروز كودتا
امروز شصت و پنجمين سالروز كودتاي انگليسي-آمريكايي بيست و هشت مرداد براي سرنگوني دولت قانوني مرحوم دكتر مصدق، نابودي اميد جناحهاي ملي و مذهبي نهضت ملي شدن صنعت نفت و به قدرت بازگرداندن سلطنت مطلقه پهلوي براي حكومتي بيست و پنج ساله است ، كه با انقلاب اسلامي پايان يافت. روزي تلخ در تاريخ معاصر ما كه تاثير مهمي در تاريخ تمام منطقه داشت.
Sunday, August 17, 2008
هشتمين مدال طلاي مايكل فلپس
در دهمين روز از بازيهاي المپيك پكن، شناگر ايالات متحده - مايكل فلپس - به هشتمين مدال طلاي خويش در اين بازيها دست يافت. با در نظر گرفتن شش مدالي كه در مسابقات المپيك آتن ۲۰۰۴ بدست آورده است، كسب چهارده مدال طلاي المپيك توسط اين قهرمان شنا، نمايانگر ركوردي است كه احتمالا به سختي قابل دسترسي خواد بود. جالب است كه مايكل فلپس خود به تنهايي در رده ششم جدول مدال داران - ميان كشورهايي كه مدال كسب كرده اند-
قرار مي گيرد!.
تبريك نيمه شعبان
امروز نيمه شعبان است. ميلاد قائم آل محمد - عج- بر تمام شيعيان و موحدان عالم مبارك باد.
Friday, August 15, 2008
چه زماني مي توان از كيفيت عملكرد پرسش نمود؟
ادعا را كم و بيش بسياري در كاري كه مي كنند - يا حتي كارهايي كه خارج از توانشان است!- دارند. واقعيت آن است كه صفتهاي مثبت مثل توانايي، كارايي، كارداني، و ... را بسياري به طور معمول در حق خود روا مي دارند. ولي تا هنگامي كه ميداني براي محك فراهم نشده باشد، نمي توان به آزمون چنين ادعاهايي پرداخت.
مثال ورزشي اين روزها بازيهاي المپيك است. حداقل تا آنجا كه به ياد دارم از حدود ۴ سال پيش - شايد كمي بيشتر- ستادي در كميته ملي المپيك بنام ستاد بازيهاي دوحه-پكن شكل گرفته بود. هدف مشخص شده براي اين ستاد آماده كردن ورزشكاران ايراني براي بازيهاي آسيايي ۲۰۰۶ دوحه و ۲۰۰۸ پكن بود. اين روزها مي توان به ارزيابي عملكرد اين ستاد پرداخت. اينكه بسكتبال ما در المپيك حاضر است - صرف نظر از باختهايي كه تا كنون كسب كرده - و اينكه در ساير رشته ها نيز بعضي از ورزشكاران ما سربلند بيرون آمده و اكنون در المپيك بر اساس سهميه كسب شده شان حاضرند، حائز اهميت است.
ولي پرسش اينجاست كه آيا كارهاي ستاد دوحه-پكن براي مسابقات انتخابي المپيك هدفگذاري شده بود؟ آيا فرايند، نحوه حضور آبرومند و نتايجي كه كسب مي شود در برنامه هاي ستاد مذبور نبوده است؟ به هر حال براي جمع بندي شايد اكنون زود باشد چون هنور المپيك به نيمه نرسيده، ولي به باور من آرام آرام بايد اين بررسي را آغاز كرد.
مساله فقط المپيك نيست، در هر حوزه كاري مهم است كه پرسش كنيم كه براي چه كاري هدفگذاري شده و قرار بوده به كجا برسيم و در چه مرحله اي هستيم و به كجا خواهيم رسيد
.
مثال ورزشي اين روزها بازيهاي المپيك است. حداقل تا آنجا كه به ياد دارم از حدود ۴ سال پيش - شايد كمي بيشتر- ستادي در كميته ملي المپيك بنام ستاد بازيهاي دوحه-پكن شكل گرفته بود. هدف مشخص شده براي اين ستاد آماده كردن ورزشكاران ايراني براي بازيهاي آسيايي ۲۰۰۶ دوحه و ۲۰۰۸ پكن بود. اين روزها مي توان به ارزيابي عملكرد اين ستاد پرداخت. اينكه بسكتبال ما در المپيك حاضر است - صرف نظر از باختهايي كه تا كنون كسب كرده - و اينكه در ساير رشته ها نيز بعضي از ورزشكاران ما سربلند بيرون آمده و اكنون در المپيك بر اساس سهميه كسب شده شان حاضرند، حائز اهميت است.
ولي پرسش اينجاست كه آيا كارهاي ستاد دوحه-پكن براي مسابقات انتخابي المپيك هدفگذاري شده بود؟ آيا فرايند، نحوه حضور آبرومند و نتايجي كه كسب مي شود در برنامه هاي ستاد مذبور نبوده است؟ به هر حال براي جمع بندي شايد اكنون زود باشد چون هنور المپيك به نيمه نرسيده، ولي به باور من آرام آرام بايد اين بررسي را آغاز كرد.
مساله فقط المپيك نيست، در هر حوزه كاري مهم است كه پرسش كنيم كه براي چه كاري هدفگذاري شده و قرار بوده به كجا برسيم و در چه مرحله اي هستيم و به كجا خواهيم رسيد
.
Monday, August 11, 2008
سه روز بي مدال براي ما در المپيك و جايگاه دوم كره جنوبي
در سه روز اول مدالي در المپيك براي ايران كسب نشد. البته به نسبت دوره هاي قبل اتفاق مهمي نيست كه ايراني ها پس از سه روز هنوز به جدول مدال داران نپيوسته اند. ولي از سوي ديگر كسب مدال و قهرماني در سطح مسابقات بين المللي - جهاني و المپيك ها - بر اساس برنامه هاي راهبري و صرف هزينه هاي مادي و به كار گيري نيروهاي كارآمد به دست مي ايد. فقط توجه به جايگاه جمهوري كره - كره جنوبي - در جدول مدال داران مي تواند گوياي موفقيت كشوري سابقا در حال توسعه و اكنون توسعه يافته باشد.
در جالي كه مقام اول چين در جدول مدال داران المپيك كاملا طبيعي جلوه مي كند و مقام سومي ايالات متحده نير بر اساس جايگاه قبلي و سنتي اين كشور و سطح بالاي تيم شركت كنند طبيعي است، مقام دوم جمهوري كره در رده بندي جدول مدال آوران - تاكنون- را نبايد تصادفي تلقي كرد و از سوي ديگر در قياس با توان بالاي چين و ايالات متحده بايد مهم . با اهميت دانست. جمهوري كره نماد كامل از ملتي آرمان خواه است كه در زمينه هاي مختلف علارغم محدوديت سرزميني و مسائل گوناگون، به جايگاه شايسته در جهان امروز يافته است.
جايگاه شايسته امروز جمهوري كره در جدول مدال آوران المپيك را نمونه و مثالي از توسعه يافتگي اين كشور در نظر گرفت. مي توان در برنامه اي دراز مدت و به تدريج براي رسيدن به جايگاه والاي و شايسته خود - نظير كره جنوبي - تلاش كنيم.
در جالي كه مقام اول چين در جدول مدال داران المپيك كاملا طبيعي جلوه مي كند و مقام سومي ايالات متحده نير بر اساس جايگاه قبلي و سنتي اين كشور و سطح بالاي تيم شركت كنند طبيعي است، مقام دوم جمهوري كره در رده بندي جدول مدال آوران - تاكنون- را نبايد تصادفي تلقي كرد و از سوي ديگر در قياس با توان بالاي چين و ايالات متحده بايد مهم . با اهميت دانست. جمهوري كره نماد كامل از ملتي آرمان خواه است كه در زمينه هاي مختلف علارغم محدوديت سرزميني و مسائل گوناگون، به جايگاه شايسته در جهان امروز يافته است.
جايگاه شايسته امروز جمهوري كره در جدول مدال آوران المپيك را نمونه و مثالي از توسعه يافتگي اين كشور در نظر گرفت. مي توان در برنامه اي دراز مدت و به تدريج براي رسيدن به جايگاه والاي و شايسته خود - نظير كره جنوبي - تلاش كنيم.
Saturday, August 09, 2008
آغاز المپيك بيست و نهم در پكن
ديروز بيست و نهمين دوره بازيهاي المپيك با مراسمي كه براورد مي شود حدود يكصد ميليون دلار هزينه در برداشته است در پكن پايتخت چين در ورزشگاه آشيانه پرنده افتتاح شد. بازيها تا سوم شهريور ادامه دارد. از نكات جالب براي ما حضور تيم ملي بسكتبال ايران - ظاهرا براي اولين بار - در المپيك است و نكته تلخ عدم حضور حسين رضا زاده كه تنها طلاي تقريبا قطعي را انتظار داشتيم برايمان كسب كند.
روح المپيك روح همكاري و صلح و تلاش براي رسيدن به جايگاهي والاتر است. كشور چين نيز حدود هقت سال گذشته را در يك برنامه فشرده براي سازماندهي اين دوره المپيك تلاش كرده است. ديروز از راديو ورزش مي شنيدم كه حدود يك و نيم ميليون داوطلب - كه اكثرا دانشجو هستند- براي كمك به برگزاري المپيك بسيج شده اند.
قهرماني چين با توجه به توان بالاي اين كشور در بسياري از رشته ها و ميزباني در اين دوره و سرمايه گذاري وسيع براي المپياد بيست و نهم تقريبا قطعي به نظر مي رسد. ببينيم كه ورزشكاران ما- ايراني ها- چه مي كنند.
روح المپيك روح همكاري و صلح و تلاش براي رسيدن به جايگاهي والاتر است. كشور چين نيز حدود هقت سال گذشته را در يك برنامه فشرده براي سازماندهي اين دوره المپيك تلاش كرده است. ديروز از راديو ورزش مي شنيدم كه حدود يك و نيم ميليون داوطلب - كه اكثرا دانشجو هستند- براي كمك به برگزاري المپيك بسيج شده اند.
قهرماني چين با توجه به توان بالاي اين كشور در بسياري از رشته ها و ميزباني در اين دوره و سرمايه گذاري وسيع براي المپياد بيست و نهم تقريبا قطعي به نظر مي رسد. ببينيم كه ورزشكاران ما- ايراني ها- چه مي كنند.
روزهاي حضور در تبريز
از 15 تا 18 مرداد در گردهمائي معاونين پژوهشي و فناوري دانشگاهها و پژوهشگاههاي كشور - وابسته به وزارت علوم تحقيقات و فناوري - در تبريز حضور داشتم. مسائل گوناگون در زمينه پژوهش و فناوري كشور در اين گردهمائي مورد بحث قرار گرفت. ضمنا امكان روزآمد كردن سايت برايم وجود نداشت. هواي تبريز مثل تهران داغ و شايد در ساعاتي از تهران هم داغ تر بود!. در كل سفر خوبي بود.
Monday, August 04, 2008
سالروز مشروطه
امروز سالروز مشروطه بود. يكصد و دو سال پيش در چنين روزي فرمان تشكيل عدالتخانه صادر شد و همين موضوع به عنوان سالروز پيروزي نهضت مشروطه گرامي داشته مي شود. به روان همه مشروطه طلبان بزرگ كه سرآغاز تحولات و توسعه يكصد سال اخير ميهن ما را رغم زدند درود باد.
اولين برد پرسپوليس در فصل 87- 88
امروز اولين برد پرسپوليس در مقابل سايپا با برد 1-0 شكل گرفت. اين برد در اولين بازي در فصل 87-88 اتفاق افتاد. بازي با تسلط پرسپوليس و گل زيباي پژمان نوري در نيمه اول جلو رفت و با چند گل نزده در نيمه دوم اين تسلط حفظ شد. اين برد را بايد آغاز خوب پرسپوليس در فصل جديد دانست و انشاالله آغازي براي قهرماني پرسپوليس در آسيا نيز خواهد بود.
دانش بنيان يا دانايئ محور
در ادبيات امروز فني و توسعه اي ايران به عبارت دانش بنيان به عنوان ترجمه
- knowledge Based
- مواجه هستيم. واقعيت آن است كه شخصا با چنين ترجمه اي موافق نيستم. به نظرم تعبير صحيح تر از اين تركيب دو كلمه اي "دانائئ محور" است.
دانش را بايد ما به ازاي
دانش را بايد ما به ازاي
Science
دانست كه خوشبختانه در زبان فارسي اين جايگزيني جا افتاده است. تعريف دانش شامل مشاهده، تعيين، تشريح ، بررسي تجربي و تشريح نظري يك پديده است. ضمنا به فعاليت هاي مربوط به شناخت پديده هاي طبيعي است
تعريف دانايي به عنوان ما به ازاي
تعريف دانايي به عنوان ما به ازاي
knowledge
عبارت است از آشنايي، آگاهي و فهم كسب شده از طريق مطالعه يا تجربه اطلاق مي شود. دانايي شامل راهبرد، تمرين ، روش و رهيافت (چگونگي انجام كار) مي شوذ و بنابراين مرحله اي فراتر از كسب دانش را شامل مي شود.
Sunday, August 03, 2008
Saturday, August 02, 2008
صورت مساله در پژوهش شفاف است
صورت مساله براي پژوهش شفاف است. با پيچاندن موضوع به دنبال مسائل موهمي تحت عنوان نوآوري نباشيم. نوآوري شامل خلاقيت و ابتكار براي حل مسائل بر اساس روش علمي است. با نام نوآوري در مقابل انجام كارهاي مورد نياز و ماموريت هاي مهم نمي توان ايستاد.
Friday, August 01, 2008
پژوهشگاهها و ماهيت آنها به عنوان مخزنهاي فكري- 3
اهميت تحصيلات تكميلي براي پژوهشگاهها به عنوان پايگاههاي توسعه دانش يك ضرورت فراموش ناشدني است. اگر در نوك پيكان توسعه علم از پژوهشگاهها انتظار پژوهش ماموريت داشته باشيم، تا ضمن پرداختن به مشكلات و معضلات كشور، به تدريج به ساختن آينده و آينده ناري نيز بپردازند، و حداقل بدانند كه در پنج سال آينده چه بايد بكنند و در نهايت در ۵۰ سال آينده چه روندي را بايد طي كنند، لازم است محور توسعه تحصيلات تكميلي و مكان طراحي مباني آن در پژوهشگاهها قرارگيرد.
در كشور هاي پيشرفته و در حال توسعه دانشجويان تحصيلات تكميلي به عنوان همكاران و دستياران پژوهشي كارهاي عملي پژوهش را جلو مي برند و در واقع عملياتي شدن پژوهش بر دوش آنها است. حضور جدي و موثر پژوهشگران در اين فرايند بسيار مهم است و پژوهشگران در پژوهشكده ها و مراكز پژوهشي بايد طراحي مسير پژوهش را به عهده بگيرند. و ضمنا با طرح ايده هاي جديد به يافتن مسيرهاي جديد در راه توسعه دانش در كشور كمك كنند.
مايلم تاكيد كند كه حتي در طراحي درسهاي جديد نيز پژوهشگاهها مي توانند پيشتاز باشند و بايد از آنها انتظار داشت كه محتوي برنامه هاي درسي را به صورت نوين بازنگري كنند. اين مساله در تحصيلات تكميلي اهميت فوق العاده دارد.
در كشور هاي پيشرفته و در حال توسعه دانشجويان تحصيلات تكميلي به عنوان همكاران و دستياران پژوهشي كارهاي عملي پژوهش را جلو مي برند و در واقع عملياتي شدن پژوهش بر دوش آنها است. حضور جدي و موثر پژوهشگران در اين فرايند بسيار مهم است و پژوهشگران در پژوهشكده ها و مراكز پژوهشي بايد طراحي مسير پژوهش را به عهده بگيرند. و ضمنا با طرح ايده هاي جديد به يافتن مسيرهاي جديد در راه توسعه دانش در كشور كمك كنند.
مايلم تاكيد كند كه حتي در طراحي درسهاي جديد نيز پژوهشگاهها مي توانند پيشتاز باشند و بايد از آنها انتظار داشت كه محتوي برنامه هاي درسي را به صورت نوين بازنگري كنند. اين مساله در تحصيلات تكميلي اهميت فوق العاده دارد.