وبلاگ دکتر مهدی زارع

مکانی برای تبادل نظر و اتاق فکر دکتر مهدی زارع و دوستان...

My Photo
Name:
Location: Tehran, Tehran, Iran

Saturday, November 29, 2008

دهمين مانور زلزله و ايمني امروز برگزار شد


امروز با تلاش همكاران من در پژوهشگاه - به وِيژه آقاي دكتر مهدويفر و همكارانشان در بخش آموزشهاي هماگاني و همكاري وسيع ساير بخشها- و تلاش سازمان مديريت بحران و وزارت آموزش و پرورش، هلال احمر، صدا و سيما و ... دهمين مانور زلزله و ايمني در سراسر كشور برگزار شد. در اين مانور 14 ميليون دانش آموز در حدود 145 هزار مدرسه در سراسر كشور و همچنين مدارس ايرانيان خارج از كشور - براي اولين بار- مشاركت داشتند. سه وزير كشور، علوم تحقيقات و فناوري و آموزش و پرورش در آن حاضر بودند. در مدرسه راهنمايي دخترانه حضرت زينب -س- كه محل ويژه مراسم مانور بود و ما نيز در آن حاضر بوديم - در مله ياغچي آباد در جنوب تهران در منطقه 19 - مراحل مختلف مانور به صورت مفصل به اجرا در آمد. برگزاري اين مانور تلاش خوبي در جهت كاهش ريسك زلزله در ايران است. به اين دليل به همه آنها كه زحمت كشيدند تبريك گفته و خسته نباشيد مي گويم. اميدوارم اين برنامه با دقت بالاتر و جديت بيشتر نزد دانش آموزان در سالهاي بعد نيز دنبال شود.

Friday, November 28, 2008

دهمين مانور سراسري زلزله و ايمني فردا برگزار مي‌شود

رييس گروه آموزش‌هاي همگاني پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله ،گفت: در برخي موارد بيشترين تلفات جاني زلزله‌ها ، به دليل نا آگاهي افراد در نحوه برخورد با اين بلاي طبيعي است. دكتر محمدرضا مهدوي فر روز جمعه در آستانه برگزاري دهمين مانور سراسري زلزله و ايمني در كشور در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: ايران كشوري زلزله خيز است و طي سالهاي اخير خسارات جاني و مالي زيادي را متحمل شده است.
وي اظهار داشت: يكي از دلايل مهم بروز تلفات جاني ، ناآگاهي مردم از نحوه برخورد با زلزله و رفتار غلطي است كه در زمان بروز زلزله از خود نشان مي دهند.
وي ادامه داد: طي سال‌هاي گذشته شاهد بروز زلزله‌هايي در كشور بوده ايم كه هيچ گونه ساختماني تخريب نشد، اما افراد زيادي مجروح شدند كه دليل اصلي آن آشنا نبودن با نحوه برخورد با زلزله بود.
مهدوي فر افزود: در زمان وقوع زلزله افراد با هجوم به سمت درها و ايجاد ازدحام در ورودي‌ها باعث ايجاد تلفات جاني مي‌شوند، در حالي كه اگر هر كس سعي كند در جايي كه قرار دارد پناه بگيرد بدون شك ميزان خسارات تا حدودي كاهش خواهد يافت.
وي با اشاره به برگزاري مانور زلزله در كشور گفت: دراين مانور سعي مي‌شود به دانش آموزان آموزش داده شود كه در زمان وقوع زلزله در جاي امني مثل زير ميزها پناه بگيرند و از نقاط حساس بدنشان محافظت كنند و اين روش را تا پايان زلزله ادامه دهند، بعد از پايان زلزله هم با آرامش خارج شوند و به سمت درها هجوم نبرند.
رييس گروه آموزش‌هاي همگاني پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله تاكيد كرد: اگر اين فرهنگ در جامعه جا بيفتد بدون شك شاهد كاهش تلفات جاني در زمان وقوع زلزله خواهيم بود.
وي ادامه داد: دهمين مانور سراسري زلزله و ايمني امسال ‪ ۹‬آذرماه با نواختن زنگ زلزله به طور هم زمان در مدارس سراسر كشور برگزار مي‌شود.
به گفته وي بيش از ‪ ۱۴۰‬هزار مدرسه و ‪ ۱۴‬ميليون دانش آموز در مقاطع مختلف در سراسر كشور در مانور زلزله شركت مي‌كنند.
مهدوي فر افزود: افزايش سطح آگاهي دانش آموزان در مورد زلزله و ايجاد آمادگي براي انجام واكنش‌هاي صحيح و سريع در برابر آن ، آشنايي دانش آموزان با حوادث طبيعي و چگونگي مقابله با آن جهت ايجاد آرامش رواني و برانگيختن حس كنجكاوي دانش آموزان نسبت به پديده‌هاي طبيعي از اهداف برگزاري مانور زلزله است.
مانور زلزله از سال ‪ ۱۳۷۵‬به پيشنهاد پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله در مهد كودك‌ها و مدارس ابتدايي شهر تهران به اجرا در آمد و از سال ‪ ۱۳۷۸‬در سراسر كشور اجرا شد. همچنين، به منظور هر چه بهتر برگزاري شدن مانور ، تفاهم نامه‌اي در سال ‪ ۱۳۸۱‬بين وزارتخانه‌هاي علوم ، تحقيقات و فناوري ، آموزش و پرورش ، جمعيت هلال احمر و سازمان صدا و سيما به امضا رسيد كه در آن بر استمرار گسترس فعاليت‌هاي مانور سراسري زلزله و ايمني تاكيد شد.
اين مانور همه ساله در روز هشت آذر برگزار مي‌شد كه امسال به دليل مقارن شدن آن با روز جمعه، به نهم آذر ماه موكول شد.
مانور سراسري زلزله با تلاش پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله و با همكاري ستاد حوادث غير مترقبه و سوانح غيرمترقبه وزارت كشور، آموزش و پرورش ، صدا و سيما و جمعيت هلال احمر برگزار مي‌شود.

Thursday, November 27, 2008

هفتمين مانور مديريت بحران شهر تهران


امروز هفتمين مانور مديريت بحران شهر تهران توسط سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران برگزار شد. اين مانور معمولا در مهر ماه برگزار مي شد ولي امسال به همسايگي زماني مانور پژوهشگاه آمد: مانور سراسري آمادگي در برابر زلزله در مدارس كه امسال روز شنبه 9 آذر برگزار خواهد شد. من در تردد در سطح شهر اثر مانور را در سطح شهر نديديم ولي گزارشهاي رسانه اي يادآور شدند كه مانور در مراكز خاص امدادي برگزار شد و حدود 5000 نفر از كاركنان و پرسنل امدادرسان شهري در اين كار به طور مستقيم شركت داشتند. وضع شهر تهران به نحوي است كه شايد يك مانور در سال براي آمادگي در برابر بلاياي مختلف براي آن كم باشد. ولي واقعيت آن است كه كيفيت اين مانور و مانور مدارس چيزي است كه اكنون كه به پايان يك دهه برگزاري مانور رسيده ايم بايد به آن توجه ويژه كنيم.

Wednesday, November 26, 2008

پرتاب موشك كاوشگر2- تلاش همكاران پژوهشگاه هوافضا

امشب رسانه هاي ما اعلام كردند كه با تلاش پژوهشگران پژوهشگاه هوافضا، موشك كاوشگر۲ امروز با موفقيت پرتاب شد. در اخبار تلوزيون - كانال۱، ساعت ۹ شب امشب چهارشنبه ۶ آذز- دوست عزيز آقاي دكتر ابراهيمي معاون پژوهشي پژوهشگاه هوافضا به سوالات تحليلگر خبري تلوزيون پاسخ گفت. با تبريك اين موفقيت در عرصه پژوهشي به همكاران پژوهشگاه هوافضا (مي گويم همكاران، چون همه پژوهشگران را همكار و هم خانواده مي دانم) و آقاي دكتر ابراهيمي، بخشي از خبري را كه خبرگزاري فارس در اين مورد مخابره كرده در ذيل مي آورم:
ايران موشك كاوشگر 2 را با موفقيت به فضا پرتاب كرد
خبرگزاري فارس: خبر پرتاب موشك "كاوشگر 2" در راس اخبار خبرگزاري‌هاي خارجي قرار گرفت و خبرگزاري فرانسه در خبر فوري نوشت: ايران موشك كاوشگر 2 را با موفقيت پرتاب كرد.

به گزارش فارس، خبرگزاري فرانسه در خبري فوري گزارش داد: پرتاب راكت كاوشگر 2 ايران با موفقيت همراه بود. اين خبرگزاري ادامه داد: تلويزيون ايران اعلام كرد اين راكت با انجام ماموريت خود در فضا دقايقي بعد با چتر مخصوص به زمين بازگشت. خبرگزاري فرانسه تاكيد كرد: ايران در چهارم فوريه گذشته نيز راكت كاوشگر 1 را به فضا پرتاب كرد كه تا ارتفاع 200 كيلومتري رسيده بود. رويترز آورده است: ايران در فوريه گذشته با آزمايش موشك كاوشگر 1 در راستاي برنامه‌هاي راهبردي فضايي خود نگراني بين‌المللي را ايجاد كرده بود. اين خبرگزاري گفت: ايران اعلام كرده در راستاي برنامه‌هاي راهبردي فضايي خود و به منظور ايجاد بستر توسعه علمي و فناوري در حوزه فضا به همت متخصصين و كارشناسان پژوهشگاه هوافضا آزمايش كرده اما كشورهاي غربي مي‌گويند ايران درصدد توسعه فناوري در دستيابي به سلاح هسته‌اي است.

Tuesday, November 25, 2008

حریم گسل یک واقعیت است

این مساله که در نزدیکی گسل شهرک سازی و زندگی آیا منطقی و ایمن است و یا نه، هنوز بحث محافل تخصصی است. این گفتار که بسیاری از ساختمانها در نزدیکی گسلهای زمینلرزه ای بوده اند که پس از زلزله های مهم - نظیر منجیل، ایزمیت، نورت ریج و ... - و رخداد گسل زمینلرزه ای سالم مانده اند، و یا این مساله که در نزدیکی گسل نوع حرکت های شدید زمین با مناطق دور از گسل متفاوت است و بنابراین با طراحی های متفاوت می توان ساختمان مقاوم ساخت و همچنین این نکته که اساسا جای گسلهای مهم خیلی واضح و مشخص نیست و بین خود متخصصان علوم زمین بحث زیادی در مورد اثر سطحی گسل وجود دارد و... از مواردی هستند که در مورد لزوم حفظ حربم ساخت و ساز نسبت به محل گسلهای فعال مطرح می شود و در ان تشکیک می کند.
البته تمام این نوع بحث های تخصصی وجود دارند و قابل طرح هم هستند ولی این نوع بحث ها را نمی توان برای لزوم و مجوز دادن به ساخت و ساز بر روی گسلهای فعال حجت گرفت. به هر حال در محدوده گسلهای فعال احتمال در معرض بودن حرکتهای شدید زمین بیشتر است، و علاوه بر آن احتمال گسیختگی مستقیم در اثر گسلش وجود دارد، و همچنین تجربه زمینلرزه بم که در بخش شرقی شهر بم و در محدوده نزدیکتر به گسل، تلفات و خسارت شدید تر بود، لازم است اصل قضیه را زیر سوال نبریم. حریم گسل یک واقعیت است و مساله به نحوی جدی است که در ایالات متحده
قانونی به نام ای-پی اکت (به نام یک سناتور امریکایی، آلکوئیست پریولو، که متخصص زمین شناس بود و قانون حریم گسل را از سنای آمریکا گذراند) برای همین مساله حریم گسل- در ایالت کالیفرنیا- وجود دارد.
هرقدر مساله اقتصادی و قیمت زمین در شمال شهرهای تهران و تبریز توجیه گر ادامه ساخت و سازهای خطرناک در حریم گسلهای فعال در این نواحی باشد، ولی از نظر علمی نمیتوان در قبال این موضوع کوتاه آمد. باید اهمیت حیاتی این مساله همواره گوشزد شود.

Monday, November 24, 2008

كاتب سلطان و شبان رفت


روز گذشته احمد آقالو، هنرمند ارجمند راديو، تلوزيون و تاتر و سينما در پي يك بيماري در پنجاه و نه سالگي جان به جان آفرين تسليم كرد. احمد آقالو را نسل من به عنوان كاتب در سريال به ياد ماندني سلطان و شبان در دهه ۶۰ - به كارگرداني داريوش فرهنگ - مي شناسد. اين هنرمند بزرگ سابقه فعاليت ممتد در راديو و تاتر داشته و به ويژه با حضور در تله تاتر هايي كه چهارشنبه شبه ها در چند سال اخير از شبكه چهار تلويزيون پخش شده در حافظه بصري تماشاگران نخبه گراي تلوزيون حضور داشته است. شخصا يكبار در حدود هفت سال قبل براي يك مصاحبه راديويي به محل راديو تهران در ميدان پانزده خرداد- ارگ - تهران رفتم، اين هنرمند فقيد را در محل ورودي به راديو تهران ديدم كه هنگام ورود به محل راديو خود را به مامور نگهباني معرفي كرد. و من متعجب شدم كه چنين هنرمند با ارزشي چطور به قيافه براي مامور نگهباني راديو ناشناخته است! روحش شاد.

بومي بودن يا جهاني بودن علم

در سالهاي اخير زياد مي شنويم كه از بومي كردن دانش يافناوري زياد سخن به ميان مي آيد. البته دانش در ذات خود مرز نمي شناسد و يك يافته دست اول علمي در هر كجاي جهان كه باشد مربوط به هه مردم و تمدن جهان است. ولي اصطلاح بومي كردن دانش و فناوري معمولا - اصطلاحا - به شناخت دانش روز و قابل كاربرد كردن فناوري هاي ايجاد شده - بيشتر در جهان صنعتي و پيشرفته- در كشورهاي در حال توسعه اطلاق مي شود. به هر حال از ديد آنكه ما دانش و توسعه مرز هاي آن را با استاندارد جهاني به رسميت بشناسيم و به اصطلاح سطح علمي و دانشگاهي خود را به دليل شرايط ويژه و داخل كشور قابل تخفيف ندانيم، امر مهمي است كه امروزه با ضرورت انتشار مقالات علمي در مجلات نمايه شده بين المللي -به عنوان يكي از شاخصه ها- در مجامع دانشگاهي ما در سالهاي اخير بسيار مورد بحث بوده است.
در سايت تابناك ديدم كه
آيه الله جوادي آملي ، استاد حوزه علميه قم، درپيامي كه به همايش سالگرد تاسيس دانشگاه پيام نور داده اند در اين مورد اظهار نظري كرده اند كه بخشي از آن را در ذيل مي آورم:
؛دنش را نه مي‌توان بومي كرد و نه بومي مي‌شود و نه مصلحت در آن است بلكه به مجرد تولد در زمان معين يا در سرزمين خاص فورا از قلمرو جهات شش گانه پر مي‌كشد و جهاني مي‌گردد و در دسترس ساكنان آفاق دور و اقليم‌هاي پراكنده قرار مي‌گيرد بنابراين دانشوري كه درصدد نوآوري و شكوفايي دانش است براي اينكه همراه دانش خويش تاريخ طولاني را طي نمايد بايد از شرح صدر و سعه قلب برخوردار باشد. چنين گشايشي فقط بهره موحد ناب است زيرا هر تعلقي مايه پايبندي و رهزني است. دانشمند گرفتار پايبند و مبتلا به رهزن، توفيق صحابت ابتكار خويش را از دست مي‌دهد و از آن بهره نمي‌برد و به مثابه صدفي است كه از گوهر پرورش يافته درون خود طرفي نمي‌بندد.؛

Sunday, November 23, 2008

مانورهاي زلزله و مديريت بحران


در هفته پيش رو، ابتدا در روز پنج شنبه 7 آذر مانور مديريت بحران در شهر تهران از سوي سازمان مديريت بحران شهر تهران برگزار مي شود. در روز شنبه 9 آذر مانور آمادگي در برابر زلزله براي مدارس سراسر كشور برنامه ریزی شده كه به صورت سالانه از سوي پژوهشگاه ما برگزار مي شود. اين مانورها براي تمرين آمادگي و جلب توجه عمومي به مسائل زلزله و مديريت بحران - هر نوع حادثه طبيعي - اهميت زيادي دارند. مانوري كه از سوي همكاران من در پژوهشگاه براي مدارس طراحي شده هر ساله در 8 آذر ماه برگزار مي شود. امسال البته هشتم آذر جمعه است و بنابراين روز شنبه 9 آذر برگزار خواهد شد. اي كاش مانور مديريت بحران شهر تهران در زماني با فاصله از اين مانور مدارس برگزار ميشد. به نظرم هر ساله در مهر ماه اجرا مي شد كه امسال به آذر ماه آمده است. به هر حال هر مانوري دراين موارد براي كشور بلاخيزي مثل كشور ما خيلي مهم است. ولي خوب است كه همين توان محدود كارشناسي و مديريتي دز اين زمينه هاي تخصصي طوري هدايت شود كه اثر بيشتري در سطح اجتماع داشته باشد. اميدوارم تمام معلمان و دانش آموزان مدارس در سراسر كشور مانور روز شنبه را خيلي جدي بگيرند و با اهميت زياد آن را برگزار كنند. انشاالله چنين حوادثي در ايران رخ ندهد ولي در زلزله 12 ماه مه 2008 در ونچوان در كشور چين بر اساس آمارهاي رسمي حدود بيست هزار از هفتاد هزار تلفات زلزله مزبور مربوط به دانش آموزان مدارس بود. خداي متعال كشور ما را از بلا و مصيبت انشاالله دور بدارد.

براي علي خورشيدفر، آتش نشان شهيد تهران

بامداد شنيه - حدود ساعت ۲ بامداد- در بزرگراه يادگار امام حادثه اي رخ مي دهد كه ماموران سازمان آتش نشاني ظرف چند دقيق براي مهار آتش در محل حاضر مي شوند. آتش محار مي شود و چند نفر از ماموران به همراه چند خورو امدادي در محل باقي مي مانند تا باقي مانده حادثه را كنترل كنند. در همين هنگام يك تريلي كه ظاهرا ترمز بريده يا مشكل ديگري داشته از شمال به جنوب بزرگراه باسرعت حركت كرده و به محل حادثه ميرسد و چند خودرو را زير مي گيرد و يكي از آتش نشانها را كه علي خورشيدفر نام داشته نيز به شهادت مي رساند. و بعد راننده تريلي از محل حادثه مي گريزد. اين كل داستان بوده كه ظاهرا در كمتر از يك ساعت به وقوع پيوسته و يك مامور وظيفه شناس سازمان آتش نشاني در راه انجام وظيفه جان مي دهد. به همين راحتي و ظاهرا در يك حادثه يك جوان بيست و هشت ساله فداكار جان مي دهد. من كمتر در رسانه هاي مكتوب و راديو و تلوزيون ديدم كه غير از صفحه با خبرهاي حوادث به اين موضوع به عنوان يك موضوع ويژه بپردازند.
در زماني كه نياز به امدادگر و امدادرسان باشد، ارزش آتش نشانها بيشترمشخص مي شود ولي معمولا كمتر در كشور ما به كساني كه شغل هاي خطر ناك و انسان دوستانه را شخصا انتخاب مي كنند كمتر توجه مي شود.
به روان اين جوان از دست رفته و شهيد راه خدمت به مردم به عنوان يك شهروند ايراني و تهراني دورود مي فرستم و نام و ياد و او و همه همكارانش كه در زمينه هاي انسان دوستانه فعاليت مي كنند و براي نجات انسانها، جان خود را به خطر مي اندازند، اداي احترام مي كنم.

Saturday, November 22, 2008

نمايشگاه مطبوعات


روز جمعه با خانواده به نمايشگاه مطبوعات رفتم. امسال چيدمان سالن و غرفه ها بسيار منظم تر از پارسال در محوطه مصلاي تهران انجام شده بود. حضور بعضي از مديران مسئول در محل غرفه ها - مثل دكتر عبده تبريزي مدير مسئول روزنامه سرمايه - نمايشگاه را براي شركت كنندگاني كه مطبوعات را دقيقتر دنبال مي كنند. جذاب تر كرده بود. البته روزنامه همشهري غرفه جالبي داشت و تقريبا - از نگاه من - بزرگترين غرفه را داشت. حضور روزنامه هاي بخش خصوصي مثل كارگزاران و اعتماد در فضايي كوچكتر از پارسال بود. ولي امسال بخش بزرگي از محوطه سالن به مطبوعات و نشريات وزارتخانه ها دولتي مربوط بود. البته كار خوبي است كه هرچه كه در كشور در غالب مطبوعات چاپ مي شود - حتي اگر خبرنامه هاي تبليغاتي وزارتخانه ها باشد - در يك محل در سال ارائه شوند، ولي به نظرم چنين انتشاراتي بيشتر مناسب نمايشگاه روابط عمومي ها هستند تا نمايشگاه مطبوعات . يك نكته جالب نمايشگاه امسال تقسيم بندي مطبوعات به حوزه هاي تخصصي گوناگون - از قبيل ارتباطات، سياسي، اقتصادي و ... - بود.
ضمنا مطبوعات ورزشي مثل هميشه محل حضور جوانان و بحثهاي داغ با حضور نويسندگان ورزشي و مربيان بود. آنها كه من ديدم يكي آرش راهبر ورزشي نويسي كه به قلم و نقدش علاقه دارم و محمد مايلي كهن - مربي جنجالي و پرسپوليسي قديمي! - در غرفه يكي از روزنامه هاي ورزشي - به نظرم ؛گل؛ - بود. نمايشگاه فردا به پايان ميرسد.

Thursday, November 20, 2008

افشین قطبی چرا رفت؟

راستی سرمربی پرسپولیس چرا رفت؟ خودش گفته که دیگر به پرسپولیس و فوتبال ایران بر نمی گردد. بر اساس آنچه که در آینده رخ خواهد داد می توان فهمید که چگونه و چرا افشین قطبی به پرسپولیس بازگشت - و چرا بازگشت؟!٬- و چرا نگذاشتند - یا نخواستند و یا خودش نخواست - که ادامه بدهد.
البته اگر مساله فقط نبود امکانات و ورزشگاه اختصاصی وکمبود شرایط حرفه ای و ... باشد که خود او هم وقتی به ایران و پرسپولیس داشت باز می گشت، همینها را می دانست. ولی اگر مدیریت پرسپولیس و هیئت مدیره شرایط کار را برایش مشکل و یا غیر قابل تحمل کرده باشند - چون مثلا پرسپولیس تا همین حالا در فصل حاضر چهارم جدول است و چند باخت داشته و ...- در آن صورت اشتباه بزرگی کرده اند. افشین قطبی مربی میدان دیده و با تجربه ای است و نباید و نمی توان به این ترتیب او را از فوتبالی که در حال مدرن و حرفه ای شدن است راند. وجود امثال او بسیار غنیمت است. محبوبیت او هم که بالاست. پس مشکل واقعا چه بوده؟ لابد بخشی از آنها در آینده لیگ برتز و در لیگ قهرمانان آسیا روشن خواهد شد.

بانكداري دولتي و مشتريان


برايم نحوه كاركرد بانكهاي دولتي - مخصوصا در بعضي از شعبه هاي آنها - تبديل به يك معما شده است. منظورم مخصوصا از نظر نحوه تعامل اين بانكها با مشتريان و به قول خودشان مشتري مداري آنهاست. بعضي وقتها در يك شعبه چنان برخورد خوبي مي بيني كه باور نمي توان كرد كه مثلا در شعبه بانك صادرات يا تجارت يا ملي هستي. ولي بعضي وقتها آنقدر با جوابهاي سريالا و از سر رفع مسئوليت مواجه مي شوي كه واقعا كنترل اعصاب آدم مشكل مي شود. واقعا فهميدن استاندارد كاردر شعب مختلف حتي يك بانك مشكل است.

Wednesday, November 19, 2008

تيم ملي 1-1 با امارات مساوي كرد

امشب تيم ملي با مربي گري علي دائي در حالي در دبي در راه جام جهاني 2010 با امارات 1-1 مساوي كرد، كه با گل دقيقه 19 امارات، تا دقيقه 81 ، بازي را واگذار كرده بود! به هر حال امشب كريم باقري كاپيتان تازه بازگشته به تيم ملي (هفت سال پس از خداحافظي) با يك ضربه سر به دادمان رسيد تا 1-1 مساوي كنيم و با همين يك امتياز به اميد بازي هاي بعدي بنشينيم. در بازي ديگر همين گروه يك نتيجه نسبتا عجيب در عربستان حاصل شد و آن باخت دو به هیچ ميزبان در مقابل كره جنوبي بود. به اين ترتيب وضع كره جنوبي از همه در اين گروه بهتر است و ما و عربستان در مراتب بعدي هستيم. امارات هم با يك امتياز تقريبا از بازيها حذف شده است.

موسسه پزوهشي حكمت و فلسفه

دیروز جلسه دوره ای معاونان پژوهشگاهها و مراکز پژوهشی کشور که به صورت دوره ای برگزار می شود در محل موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در خیابان نوفل لوشاتو در مرکز تهران برگزار شد. محل موسسه ، محل انجمن فلسفه ایران است که قبل از انقلاب توسط پروفسور سید حسین نصر بنیان گذاشته شد و ساختمان آن نیز ساختمان وقفی دکتر لقمان الدوله ادهم است. بعد از انقلاب تا سال 81 موسسه به عنوان بخشی از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی فعالیت می کرد و در آن سال مستقل شد و به صورت موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در آمد. برای من نکته جالب آن بود که علارغم اینکه موسسه در مرکز شهر تهران و در محدوده خیابانهای تنگ و شلوغ وسط شهر واقع شده است، ولی فضای بسیار زیبای سنتی و معماری فوق العاده چشم نواز محیط و ساختمانهای آن، محیطی بسیار خاطره انگیز فراهم کرده است. برای من که به علوم انسانی به طور کلی و به مساله فلسفه و تاریخ علم به طور خاص علاقه مند هستم، حضور در این محل بسیار جالب بود. رئیس موسسه در حال حاضر آقای دکتر غلامرضا اعوانی هستند که از همان ابتدا از یاران اصلی پروفسور نصر در راه اندازی انجمن بوده اند.

Tuesday, November 18, 2008

تاخير در قطارهاي مترو تهران

مدتهاست كه در تردد هاي داخل شهر تهران ، مترو را به هر وسيله نقليه ديگري ترجيح مي دهم. اين وسيله علاوه بر مدرن بودن و دور بودن ازآلودگي هاي مختلف سطح شهر، منظم هم هست. اين روزها چه كلاس وسط شهر داشته باشم و چه جلسه، سعي مي كنم تا خودم را به نزديكترين مسير مترو برسانم و ادامه مسير را با مترو طي كنم.
ولي هفته پيش در ايستگاه مترو ميدان حر، در مسير خط دو مترو، در حدود ساعت شش ونيم بعد از ظهر، قطار حدود ۱۰ دقيقه تاخير داشت. ده دقيقه قابل تحمل بود و به نسبت ماندن پشت چراغ قرمز هاي تهران اصل قابل ناديده گرفتن است. ولي ديشب در همين ايستگاه ابتدا راننده قطار از بلندگو خواست كه به دليل نقص فني مسافران قطار را ترك كنند. من تازه به قطار سوار شده بودم. و قطار بعدي هم كه تقريبا پر بود و ما مسافران بازمانده از قطار قبلي به زور به قطار نيمه پر تازه از راه رسيده سوار شديم. ولي همين قطار نيز در هر ايستگاه حدود ۱۰ دقيقه تاخير نمود و موجب شد كه در مجموع مسير حدود ۳۵ دقيقه تا نارمك در حدود ۶۵ دقيقه طي شود. البته باز هم به نسبت تاخيرهاي خيابانهاي تهران، نيم ساعت هم قابل ناديده گرفتن است - زيادي دارم تخفيف مي دهم!- ولي اگر نظم از حركت قطار هاي مترو دور شود، در آن صورت استاندارد بالاي اين وسيله نقليه مفيد و مدرن پائين مي آيد و ديگر به صورت دقيق نخواهيم توانست روي عزيمت و رسيدن سر ساعت با مترو حساب كنيم. كه البته چنين مباد!.
از سوي ديگر وقتي اين روزها در وسط ميدانهاي بزرگ شهر مثل ميدان انقلاب و ميدان ولي عصر مي بيينم كه ايستگاه مترو در حال احداث است، به آينده زندگي در تهران اميدوار مي شوم. اميدوارم مترو به فرودگاههاي شهر هم برسد تا مردم از وضع نابسامان تاكسيراني فرودگاههاي شهر تهران خلاص شوند.

پيش بيني رفتار زمين با نانو زمينلرزه ها

پيش ‌بيني رفتار زمين با نانو لرزه‌ ها.
راديو اينترنتي ايران صدا : معاون پژوهش و فن ‌آوري پژوهشگاه بين ‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله از پيگيري طرحي براي ثبت و بررسي نانوزمين لرزه ‌ها با هدف پيش ‌يابي زلزله در پژوهشگاه خبر داد ... / گروه دانش و فناوري
دكتر مهدي زارع ، معاون پژوهشي فن ‌آوري پژوهشگاه زلزله شناسي و مهندسي زلزله اظهار كرد : در اين طرح با طراحي سنسورهاي ويژه‌ اي ارتعاشات زمين در مقياس‌ هاي بسيار كوچك اندازه گيري شده و از اين اطلاعات براي طراحي مدل ‌هايي براي بررسي رفتار زمين و پيش‌ بيني زمين‌ لرزه‌ هاي بزرگتر احتمالي استفاده مي ‌شود . وي خاطرنشان كرد : بسياري از اطلاعاتي كه از زلزله‌هاي بسيار كوچك قبل از به وقوع پيوستن زلزله‌هاي بزرگ ثبت مي‌ شوند ، مورد توجه قرار نمي گيرند و هنگام ثبت زمين لرزه‌ ها عمدتا به رخدادهايي كه از اندازه‌ اي مشخص بزرگتر باشند، توجه مي ‌شود . زارع خاطر نشان كرد : ايده اين طرح اين است كه اطلاعات زلزله‌ هاي بسيار كوچك مورد توجه قرار بگيرد كه شرط آن نيز در دسترس بودن سنسورهاي نانو است كه بتوانند اين زمين لرزه‌ هاي خفيف را ثبت كنند. اگر اطلاعات اين زلزله‌ها را به طور مستمر و پيوسته ثبت و بررسي كنيم مي ‌توانيم تغييرات رفتار زمين را با توجه به داده ‌هاي اطلاعات اين نانو زمين ‌لرزه‌ ها قبل از رخداد زلزله‌هاي كوچك شناسايي كرده و با الگوبرداري از آن به مدلي براي پيش‌ يابي زلزله دست يابيم. عضو هيات علمي پژوهشگاه بين ‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله تاكيد كرد : اين روش مستلزم استفاده از سنسورهاي فوق‌العاده دقيقي است كه بتوانند لرزش‌هاي خفيف نانوزمين‌ لرزه‌ ها را ثبت كنند كه تهيه چنين سنسورهايي نيازمند حمايت و اختصاص بودجه كافي است . دكتر زارع تصريح كرد : اين طرح براي اجرا به معاونت علمي و فن‌ آوري رياست جمهوري و در ادامه براي بررسي‌ هاي بيشتر به معاونت پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فن‌ آوري ارائه شده است . وي در ادامه با اشاره به اين كه چنين طرح ‌هايي در زمينه پيش‌ يابي زلزله بايد به صورت مستمر و وسيع طي چند سال ادامه داشته و نبايد انتظار نتيجه سريع از آنها داشت گفت : پيش ‌بيني مي ‌شود برنامه‌ اي حداقل 10 ساله براي به سرانجام رسيدن استفاده از اين تكنيك نياز است كما اين كه براي فاز اول طرح، برنامه‌ اي دو ساله را پيشنهاد‌ كرده‌ بوديم و با بررسي ‌هاي بيشتر در نظر داريم آن را طي دو برنامه پنج ساله اجرايي كنيم. گفتگو با دكتر مهدي زارع ، معاون پژوهشي فن ‌آوري پژوهشگاه زلزله شناسي و مهندسي زلزله را ب
شنويد ...

Monday, November 17, 2008

بررسي نانو زمين لرزه ها با هدف پيش بيني زلزله

روزنامه خراسان صفحه 11 دانش و فن آوري ، شماره سريال 17132 ، تاريخ انتشار 87-08-26
محققان پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله موفق به ابداع روشي براي ثبت و بررسي نانو زمين لرزه ها با هدف پيش بيني زلزله شده اند.
با استفاده از اين روش اين امكان وجود دارد كه با ايجاد يك سامانه هوشمند بتوان زمان و مكان زلزله را به خوبي پيش بيني كرد.
دكتر مهدي زارع، معاون پژوهش و فناوري پژوهشگاه زلزله شناسي و مهندسي زلزله با اعلام اين خبر در مورد جزئيات روش طراحي شده توسط محققان كشورمان به روزنامه خراسان گفت: اين طرح به عنوان يك پروژه بزرگ پيشنهاد شده است كه در اين طرح ساخت سنسورهاي خاص شناسايي و ثبت نانو زمين لرزه ها، يكي از مهم ترين بخش هاي پروژه است اما آن چه ما دريافته ايم اين است كه بسياري از زمين لرزه هايي كه در حد ميكرو و نانو به صورت پيوسته ثبت مي شوند، حاوي اطلاعات مهمي هستند كه مي توانند نشانگر رخداد احتمالي يك زلزله ديگر باشند.
وي اضافه كرد: اين طرح در منطقه زاگرس كه از تمام نقاط كشور زلزله خيزتر است، آزمايش شده است و ما متوجه شديم كه در بسياري از مناطق زاگرس، اين روش جوابگوست به طوري كه اگر ما ميكرو زمين لرزه ها و نانو زمين لرزه ها را مبنا قرار دهيم، مي توانيم با جمع بندي اين اطلاعات و تجزيه و تحليل آن ها به شواهدي دال بر احتمال وقوع يك زلزله و يا نبود احتمال وقوع آن دست پيدا كنيم. وي گفت: در اين روش ما به طور مشخص زلزله هايي با بزرگاي ٦ و بيشتر را كه طي ٥ تا ١٠سال گذشته رخ داده اند، مبنا قرار داديم و سپس با بررسي ميكرو و نانوزمين لرزه ها در اين مناطق و آناليز اطلاعات به دست آمده در برخي نقاط، موفق شديم اين ايده را اجرا كنيم و وقوع برخي زلزله ها را پيش بيني كنيم.
وي با بيان اين كه درحال حاضر نمي توان درخصوص درصد موفقيت آميزبودن اين روش اظهارنظر كرد، افزود: يكي از دلايل مهم اين موضوع نبود داده هاي ثبت شده به اندازه كافي است كه بتواند در اين زمينه به ما كمك كند، اما به طور مشخص در نقاطي كه ديتا دراختيار داشتيم، اين موضوع كمك زيادي به ما كرده است.
وي تاكيد كرد: در اين طرح با طراحي سنسورهاي ويژه اي ارتعاشات زمين در مقياس هاي بسيار كوچك اندازه گيري و از اين اطلاعات به منظور طراحي مدل هايي براي بررسي رفتار زمين و پيش بيني زمين لرزه هاي بزرگ تر احتمالي استفاده مي شود. به گفته وي، چنين طرح هايي در زمينه پيش يابي زلزله بايد به صورت مستمر و وسيع طي چند سال ادامه داشته باشد تا نتيجه بدهد.
وي گفت: درواقع برنامه اي حداقل ١٠ساله براي به سرانجام رسيدن استفاده از اين تكنيك نياز است تا پس از بررسي رخدادهاي مستمر زلزله و تجزيه و تحليل اطلاعات به دست آمده از اين رخدادها بتوانيم حتي براي ٥٠ تا ٦٠ درصد موارد با استفاده از اين روش، رخدادهاي آتي را پيش بيني كنيم با اين حال تا زماني كه اطلاعات ناقص و يا ناكافي باشد، ما نمي توانيم به درصدي از موفقيت دست يابيم.
وي خاطرنشان كرد: استفاده از نانو و ميكروزمين لرزه ها تاكنون به طور محدود در دنيا مطرح شده است اما استفاده از اين روش در مورد زلزله هايي به بزرگاي ٦ و بيشتر براي اولين بار مطرح مي شود. وي اضافه كرد: براي اجراي اين طرح ها نياز به اجراي ٢ برنامه ٥ساله داريم تا بتوانيم اين ايده را عملياتي كنيم.
بر همين اساس براي برنامه ٥ساله اول يك برنامه ٢ساله اوليه درنظر گرفته ايم كه نيازمند يك ميلياردتومان اعتبار است و برنامه ٣ساله پس از آن هم به ٣ ميلياردتومان اعتبار نياز دارد.
وي تاكيد كرد: در برنامه ٥ساله دوم كه ما نيازمند تعميم شبكه به كل كشور هستيم و بايد حداقل ١٠٠ ايستگاه لرزه نگاري به تبع آن دركل كشور ايجاد كنيم، به هزينه اي بالغ بر ٧ تا ١٠ ميلياردتومان نياز است.
عضو هيئت علمي پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله همچنين تصريح كرد: اين روش مستلزم استفاده از سنسورهاي فوق العاده دقيقي است كه بتوانند لرزش هاي خفيف نانوزمين لرزه ها را ثبت كنند كه تهيه چنين سنسورهايي نيازمند حمايت و اختصاص بودجه كافي است، اما متاسفانه ما تاكنون مشمول اين حمايت ها نشده ايم. وي گفت: درحال حاضر براي آن كه بتوانيم كار را جلو ببريم، از حدود يك سال پيش براي اجراي برنامه در شبكه هاي محلي فعاليت خود را آغاز كرده ايم به طوري كه با جلب حمايت هاي محلي، داده هاي محلي را برداشت مي كنيم و آزمون نظري طرح را پيش مي بريم.
وي خاطرنشان كرد: اين طرح براي اجرا به معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري ارائه شد اما در ادامه براي بررسي هاي بيشتر به معاونت پژوهشي وزارت علوم ارائه شده است. به گفته وي با اجرايي شدن اين طرح ما مي توانيم سامانه هوشمندي را ايجاد كنيم كه با استفاده ازآن بتوانيم بسياري از زمين لرزه هاي بزرگ را پيش بيني كنيم.

Friday, November 14, 2008

ثبت و بررسي نانولرزه‌ها با هدف پيش‌يابي زلزله

پيش‌بيني رفتار زمين با نانولرزه‌ها!
معاون پژوهشگاه زلزله شناسي خبر داد:
تلاش پژوهشگران ايراني براي ثبت و بررسي نانولرزه‌ها با هدف پيش‌يابي زلزله
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: علمي
معاون پژوهش و فن‌آوري پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله از پيگيري طرحي براي ثبت و بررسي نانوزمين لرزه‌ها با هدف پيش‌يابي زلزله در پژوهشگاه خبر داد.
دكتر مهدي زارع ــ معاون پژوهشي فن‌آوري پژوهشگاه زلزله شناسي و مهندسي زلزله ــ در گفت‌وگو با خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: در اين طرح با طراحي سنسورهاي ويژه‌اي ارتعاشات زمين در مقياس‌هاي بسيار كوچك اندازه گيري شده و از اين اطلاعات براي طراحي مدل‌هايي براي بررسي رفتار زمين و پيش‌بيني زمين‌لرزه‌هاي بزرگتر احتمالي استفاده مي‌شود.
وي خاطرنشان كرد: بسياري از اطلاعاتي كه از زلزله‌هاي بسيار كوچك قبل از به وقوع پيوستن زلزله‌هاي بزرگ ثبت مي‌شوند، مورد توجه قرار نمي گيرند و هنگام ثبت زمين لرزه‌ها عمدتا به رخدادهايي كه از اندازه‌اي مشخص بزرگتر باشند، توجه مي‌شود.
زارع خاطر نشان كرد: ايده اين طرح اين است كه اطلاعات زلزله‌هاي بسيار كوچك مورد توجه قرار بگيرد كه شرط آن نيز در دسترس بودن سنسورهاي نانو است كه بتوانند اين زمين لرزه‌هاي خفيف را ثبت كنند. اگر اطلاعات اين زلزله‌ها را به طور مستمر و پيوسته ثبت و بررسي كنيم مي‌توانيم تغييرات رفتار زمين را با توجه به داده‌هاي اطلاعات اين نانوزمين‌لرزه‌ها قبل از رخداد زلزله‌هاي كوچك شناسايي كرده و با الگوبرداري از آن به مدلي براي پيش‌يابي زلزله دست يابيم.
عضو هيات علمي پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله تاكيد كرد: اين روش مستلزم استفاده از سنسورهاي فوق‌العاده دقيقي است كه بتوانند لرزش‌هاي خفيف نانوزمين‌لرزه‌ها را ثبت كنند كه تهيه چنين سنسورهايي نيازمند حمايت و اختصاص بودجه كافي است.
دكتر زارع تصريح كرد: اين طرح براي اجرا به معاونت علمي و فن‌آوري رياست جمهوري و در ادامه براي بررسي‌هاي بيشتر به معاونت پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فن‌آوري ارائه شده است.
وي در ادامه با اشاره به اين كه چنين طرح‌هايي در زمينه پيش‌يابي زلزله بايد به صورت مستمر و وسيع طي چند سال ادامه داشته و نبايد انتظار نتيجه سريع از آنها داشت به ايسنا گفت: پيش‌بيني مي‌شود برنامه‌اي حداقل 10 ساله براي به سرانجام رسيدن استفاده از اين تكنيك نياز است كما اين كه براي فاز اول طرح، برنامه‌اي دو ساله را پيشنهاد‌ كرده‌ بوديم و با بررسي‌هاي بيشتر در نظر داريم آن را طي دو برنامه پنج ساله اجرايي كنيم.
انتهاي پيام
كد خبر: 8708-07298

مانور براي زلزله فرضي 7.8 در جنوب كاليفرنيا


دیروز در جنوب کالیفرنیا در مانوری برای آمادگی در مقایل زلزله فرضی - سناریو - با بزرگای ۷.۸ حدود ۵ میلیون و سیصد هزار نفر ازمردم منطقه لس آنجلس و پیرامون آن شرکت کردند. در چنین رخدادی با توجه به داده های کنونی موجود فرض شد که ۱۸۰۰ نفر کشته و ۵۳۰۰۰ نفر مجروح شده اند. همچنین براورد شد که ۱۵۰۰ ساختمان کاملا وبران شوند. با همین براورد ها هم مشخص است که آسیب پذیری بسیار کمی - نسبت به مناطق لرزه خیز مشابه در کشورهای در حال توسعه و جهان سوم - در جنوب کالیفرنیا انتظار می رود. بر اساس براوردهای احتمالی در منطقه جنوب کالیفرنیا چنین زمینلرزه ای در ۳۰ سال آینده احتمال رخداد بالایی دارد. از سوی دیگر در گذشته نیز در این ناحیه در ۱۷ ژانویه سال ۱۹۹۴ زلزله نورت ریج به عنوان مخرب ترین زلزله در آمریکا با

بزرگای گشتاوری ۶.۷ رخ داد.


Thursday, November 13, 2008

چه انتظاري از پژوهشهاي كاربردي داربم؟

آیا دستاوردهای پژوهشهای کاربردی قابل نقدند؟ البته که هستند، و اگر نقد نباشد اساسا پژوهش بی معنا است. ولی واقعیت آن است که اگر انتظار از پژوهش به صورت مقطعی و مرحله به مرحله مشخص نشده باشد، در آن صورت و در بعضی از مواقع حل مسائل بزرگ و بعضا هیچگاه حل نشده در کشور ممکن است از یک پروژه پژوهشی جمع و جور انتظار برود (!) که البته کاری غیر منطقی است ولی متاسفانه مصداقهای فراوان در حال حاضر در کشور ما دارد.
وقتی در موضوعی اساسا کاری انجام نشده باشد و حتی در دنیا هم مطالعات موردی متعدد و قابل دسترس در موضوع نباشد، در آن صورت چگونه می توان جواب های سر راست و پکیج های بدون مشکل و بسیار آزموده شده از پروژه های پژوهشی - که بسیاری برای اولین بار در موضوع مورد نظر در کشور انجام می شوند - انتظار داشت؟ تشکیل واحدهای پژوهش و توسعه در سالهای اخیر در کشور در سازمانها و شرکتهای صنعتی و کارخانه ها - به ویژه آنها که هدایت بخش های صنعتی و اجرائی مهم کشور را در دست دارند - به خودی خود اتفاق خجسته ای است و باید به فال نیک گرفته شود. ولی بعضی وقتها این واحدهای پژوهش و توسعه، انتظار دارند تا پژوهشها هر چه سریعتر و ارزانتر انجام شود و توسعه های جهشی اتفاق بیافتد!. ولی چنین چیزی عملا غیر ممکن است. باید با حوصله در این را سرمایه گذاری شود تا در دراز مدت به صورت مصرف کننده دائمی باقی نمانیم. هیچ راهی هم غیر از پژوهشهای هدفمند نداریم و گرنه روز به روز وابسته تر خواهیم شد.

Tuesday, November 11, 2008

زادروز نيما يوشيج

همانطور كه ديروز يادآوري كردم، امروز زادروز نيما يوشيج است.
ضمن تبريك اين روز ، شعر خون سرد او را كه در اسفند ۱۲۹۹ سروده است در اينجا مي آورم:
من از اين دونان شهرستان نيم
خاطر پر درد كوهستانيم،
كز بدي بخت، در شهر شما
روزگاري رفت و هستم مبتلا!
هر سري با عالم خاصي خوش است
هر كه را كه يك چيزي خوب و دلكش است ،
من خوشم با زندگي كوهيان
چون كه عادت دارم از طفلي بدان .
*****
به به از آنجا كه ماواي من است،
وز سراسر مردم شهر ايمن است!
اندر او نه شوكتي ، نه زينتي
نه تقليد، نه فريب و حيلتي .
به به از آن آتش شبهاي تار
در كنار گوسفند و كوهسار!
*****
به به از آن شورش و آن همهمه
كه بيفتد گاهگاهي در رمه :
بانگ چوپانان، صداي هاي هاي،
بانگ زنگ گوسفندان ، بانگ ناي !
زندگي در شهر، فرسايد مرا
صحبت شهري بيازارد مرا ...
زين تمدن، خلق در هم اوفتاد
آفرين بروحشت اعصار باد ...

***


من از اين دونان شهرستان نيم
خاطر پر درد كوهستانيم،
كز بدي بخت، در شهر شما
روزگاري رفت و هستم مبتلا!
هر سري با عالم خاصي خوش است
هر كه را كه يك چيزي خوب و دلكش است ،
من خوشم با زندگي كوهيان
چون كه عادت دارم از طفلي بدان .
*****
به به از آنجا كه ماواي من است،
وز سراسر مردم شهر ايمن است!
اندر او نه شوكتي ، نه زينتي
نه تقليد، نه فريب و حيلتي .
به به از آن آتش شبهاي تار
در كنار گوسفند و كوهسار!
*****
به به از آن شورش و آن همهمه
كه بيفتد گاهگاهي در رمه :
بانگ چوپانان، صداي هاي هاي،
بانگ زنگ گوسفندان ، بانگ ناي !
زندگي در شهر، فرسايد مرا
صحبت شهري بيازارد مرا ...
زين تمدن، خلق در هم اوفتاد
آفرين بروحشت اعصار باد ...
(( حوت 1299 ))
***

Monday, November 10, 2008

جلسه امروز انجمن نوريها در تهران

امروز عصر به جلسه انجمن نوريهاي مقيم تهران دعوت داشتم. اين جلسه كه نام "گردهمايي بزرگ نوريهاي مقيم تهران" به خود گرفته بود، در تالار فرهنگ، جنب تالار وحدت در خيابان حافظ تهران برگزار شد. براي من ديدن همشهريها از هر صنف و گروه و همچنين ديدن كساني كه نميدانستم نوري هستند – كشف نريهاي جديد!- بسيار جالب بود. مثلا من نمي دانستم كه دكتر علي بهزادي سردبير مجله سپيده و سياه كه سالهاي متمادي در قبل از انقلاب منتشر مي شد، نوري است. از اعضاي هيئت مديره انجمن نوريها مي توانم به آقاي دكتر پيروز مجتهد زاده – رئيس موسسه يوروسويك لندن ، استاد دانشگاه تربيت مدرس و متخصص شناخته شده مسائل ژئوپليتيك، آقاي افشين علا شاعر معاصر كودكان، جناب سرهنگ دكتر اسماعيلي فرمانده راهنمايي و رانندگي كشور، آقاي اباصلت بينائي وكيل پايه يك دادگستري و نويسنده اشاره كنم. دبير انجمن آقاي مهندس ضيا نواب از كارشناسان باسابقه شركت ملي نفت ايران است كه انصافا در برگزاري اين جلسه زحمات بسيار زيادي متحمل گرديد. ضمنا حضور در جلسه با ديدار دوست و پزشك فرهنگي و نويسنده و ناشر ارجمند، آقاي دكتر يزدي نژاد همراه بود (با اين توضيح كه ايشان نوري است و نام فاميل ايشان ربطي به شهر يزد ندارد!)، كه از ديدن ايشان بسيار خوشحال شدم.
جلسه با قرائت قران از سوي آقاي موسوي بلده، قاري بين المللي قران كريم و همشهري ما آغاز شد. سپس آقاي مهندس نواب گزارشي از فعاليتهاي انجمن در سال گذشته ارائه داد. بر اساس گزارش آقاي مهندس نواب، انجمن غير سياسي و بيشتر متمركز بر فعاليتهاي فرهنگي و اجتماعي است. اين انجمن به صورت غير رسمي در بيش از پنجاه سال پيش در تهران به صورت برگزاري جلسات دوره اي در منازل نوريهاي مقيم تهران وجود داشته است ولي در حدود سه ماه قبل رسما از سوي وزارت كشور ثبت شده است. از فعاليت هاي جالي انجمن حمايت از چاپ و توزيع كتابهاي فرهنگي و بهداشتي در منطقه نور، و برگزاري جلسه دوره اي در پنج شهر شهرستان نور – نور، چمستان، بلده، ايزد شهر و رستمرود – در طي سال گذشته بوده است (كه در جلسه 18 مرداد سال گذشته در بلده خودم نيز حضور داشتم و سخنراني هم كردم، گزارش مختصر آن را نيز در همين صفحه همان موقع آوردم).
سپس آقاي شيخ علي اكبر ناطق نوري، رئيس اسبق مجلس شوراي اسلامي به عنوان يكي از همشهريان سخن گقت. ايشان بر اهميت حب وطن و علاقه به خاك و زادگاه و ريشه ديني و ايماني آن و همچنين ضرورت دستگيري و همياري نزد همشهريان تاكيد نمود.
متاسفانه من مجبور بودم – علاقه رغم ميل باطني- به دليل اينكه بايد سركلاس ميرفتم – و اگر نمي رفتم، دانشجويانم در دانشكده فني دانشگاه تهران مي رفتند !- جلسه را نيمه كاره رها كنم.
به برگزار كنندگان جلسه خسته نباشيد ميگويم. جلسه اي بود كه با شركت در آن روحيه ام بسبار بالا رفت. اميدوارم نهادهاي مدني – كه مي تواند از اين نوع و به صورت انجمن هاي قومي و محلي و شهري باشد- در كشور ما هر چه بيشتر گسترش يابد.
ضمنا فردا زادروز نيما يوشيج – پدر شهر نو – است كه اين مناسبت را نيز به همه همشهريان و عاشقان فرهنگ معاصر ايران تبريك و تهنيت مي گويم.

از جزيره خارك

از ديروز براي مطالعات لرزه خيري به جزيره خارك آمده ام. خارك جزيره اي حدودا 4 در 8 كيلومتري در شمال غرب خليج فارس و در نزديكي -28 كيلومتري غرب- سواحل بندر گناوه در استان بوشهراست. راستاي قرارگيري جزيري تقريبا به صورت شمالي-جنوبي است و به موازات لبه ساحل منطقه جنوب گناوه و شمال بوشهر قرار گرفته است. جزيره در ميان مرجانهاي ساحل خليج فرس قرارگرفته كه مناظري فوق العاده زيبا در پيرامون آن ايجاد كرده اند. عمق آب در سوي شرقي جزيره - به سوي خشكي سرزمين اصلي و ساحل گناوه - حدود 20متر، و به سوي غرب و داخل خليج فارس حدود 30 متر است. اين محل مهمترين نقطه صادرات نفتي ايران با دو اسكله تي و آذرپاد است. اينجا همان محلي است كه در جريان جنگ تحميلي بارها و بارها مورد حمله نيروهاي متجاوز صدام قرار گرفت تا جريان صدور نفت ايران را فلج كنند. به هر حال شهر خارك - كه قبلا ده خارك بوده - نيز در شمال جزيره ، بافت و ساختار تمام شهرهاي بندري جنوب ايران را دارد. البته طبيعي است كه تمام جزيره تحت تاثير فعاليتهاي شركت ملي نفت ايران باشد. در شمال جزيره خارك، جزيره اي كوچكتر به نام خاركو وجود دارد كه تا آنجا كه مي دانم خالي از سكنه است. سيستم زندگي در جزيره و فرودگاه خارك به نظرم سرو شكل خوب و مناسبي دارد و البته براي جذابتر كردن آن براي كاركنان شركت نفت مي توان خيلي بيشتر هم به آن رسيد. ضمنا خارك يك سينما، يك استاديوم ورزشي و دو استخر هم - تا آنجا كه من فهميدم- دارد.

Thursday, November 06, 2008

پرسپوليس سر حال نيست


پرسپوليس باز ضعيف بازي كرد و ۲-۲ در استاديوم آزادي در مقابل صبا باطري متوقف شد. افشين قطبي پس از بازي عنوان كرد كه اين ضعيف ترين بازي پرسپوليس در فصل جاري بوده است. ظاهرا پرسپوليس خوب گل مي زند ولي نمي تواند بازي را با برد تمام كند و با خوردن گل نتيجه كسب نمي كند. اين موضوع را بايد اول اشكال در ساختار دفاعي پرسپوليس دانست. قطبي بايد اين موضوع را حل كند.

اوباما

ديروز براي اولين بار در تاريخ يك سياهپوست - كه از پدر كنيائي و سياه پوست و مادري سفيد پوست و امريكائي زاده شده - به عنوان چهل و چهارمين رئيس جمهوري آمريكا برگزيده شد. ظاهرا سياستهاي غلط و جنگ طلبانه بوش و دولت نومحافظه كار او در عرصه جهاني و وضع بحراني اقتصادي در داخل، از عوامل موثر در راي بالاي مردم آمريكا به اوباما بوده است. به هر حال اين مساله مربوط به مردم آمريكا ست ولي به دليل اهميت آمريكا در سياست و اقتصاد و مسائل مختلف ديگر در جهان و همچنين اينكه آمريكا در ناحيه خاور ميانه در حال حاضر با اشغال نظامي عراق حضور فيزيكي نظامي و تسليحاتي دارد و با اشغال افغانستان در شرق ايران هم حضور يافته است، مسائل و تغييرات در داخل آن مورد توجه مردم دنيا و به وِيژه مردم خاورميانه قراردارد. در مورد ايران در حال حاضر خيلي مشخص نيست كه سياستهاي عملي دولت آمريكا و رفتار آن چقدر تغيير خواهد كرد. ولي حداقلش آن است كه سياستهاي جنگي دولت جورج بوش كه موجب حاكم شدن فضاي نظامي در بخش هاي مختلفي از جهان به ويژه خاورميانه شد، هم اكنون از سوي مردم آمريكا راي منفي گرفته و براي ما مي تواند اين گمان را ايجاد كند كه آن سياستهاي نظامي گري ديگر ادامه نيابد، و ديگر به تنور نظامي گري در اين منطقه حساس از دنيا دميده نشود.
البته آنچه به تحولات مسائل داخل كشورهاي خاورميانه مربوط است قطعا بايد توسط مردم منطقه رقم بخورد. هر نوع منوط دانستن مطلق تحولات داخلي در خاورميانه با تحولات آمريكا و دولتهاي آن، به باور من بر خلاف دانش روز و دستاوردهاي بشري است. فقط اميدواريم رفتار مداخله جويانه دولت آمريكا در نواحي مختلف جهان به ويژه از ديدگاه دخالتهاي نظامي و تجاوز و تسخير سرزمينهاي ديگر و حتي آنچه كه در جريان جنگ داخلي در گرجستان در مرداد ماه گذشته رخ داد و به ويژه رفتار دولت آمريكا در اين موضوع، در دولت اوباما تكرار نشود و ادامه نيابد.

Wednesday, November 05, 2008

چهارده صفر چهار

سند چشم انداز بيست ساله ايران كه با اشاره به سال پاياني آن -1404- بيشتر از سوي اهالي رسانه به عنوان سند "چهارده، صفر، چهار" ناميده شده و مشهور شده است، اهداف و آرزوهايي را پيش روي ما قرار مي دهد كه به زعم بعضي بلند پروازانه و - احتمالا- دست نيافتني است (حد اقل در مورد بخشهايي از آن). از آن جمله مي توان به هدف اين سند كه جايگاه برتر - اول- كشور در منطقه را هدف گرفته اشاره نمود. ديروز سر كلاس در حين ارائه مسالي در مورد آينده (و اهميت براورد پارامترهاي لرزه خيزي در طراحي هاي مهندسي زلزله ) به اين سند اشاره كردم. همزمان با لبخند يكي از دانشجو يان مواجه شدم. وقتي دليل لبخند را پرسيدم، بيان كرد كه سند با روند توسعه اي كه ما داريم بلند پروازانه و دست نيافتني است. اعتراض داشت كه چرا استادان در قسمتهاي مختلف بعضي از درس ها به اين سند اشاره مي كنند، در حالي كه حس مي كرد كه زير ساخت مناسب براي چنين هدفي وجود ندارد و در حال ايجاد هم نيست. گفتم كه روحيه انتقادي خيلي خوب است و خودم هم طرفدار اين روحيه هستم، ولي واقعيت آن است كه نفس داشتن سندي براي توسعه كار خوبي است كه انجام شده است. پرسيدم اگر اين سند را هم نداشتيم، الان تكليف چه بود؟ حداقل ان بود كه از وضعي كه الان در آن هستيم، جلوتر نبوديم. در عوض معتقدم كه هرگار كار مثبتي انجام مي شود بايد شجاعانه از ان دفاع كرد، حتي اگر جو غالب و گفتار رسانه اي مخالف اين كار باشد. آنچه كه مهم است آن است كه هر كار مثبتي كه در كشوري در حال توسعه مثل كشور ما انجام مي شود، بالاخره - با هر زحمتي كه انجام مي شود- توسط همين دانشمندان و متخصصان در دسترس و در خدمت كشور در حال انجام است.
تغيير فضاهايي كه در عالم سياست انجام ميشود مي تواند بر كاهش يا افزايش سرعت چنين كارهايي موثر باشد، ولي ما نبايد به اصل كارهاي بنيادي شك كنيم و بنا را بر بي فايده بودن بگزاريم.
مبناي هر توسعه اي هم داشتن برنامه و سندي است كه بتوان بر اساس آن طراحي فرايند پيش رو را انجام داد. از سوي ديگر با تلاش كنيم تا حداقل به صورت صنفي هم كه شده از كارهايي كه متخصصان و كارشناسان و دانشمندان انجام ميدهند دفاع كنيم و به هر دستاوردي كه آنها بدست مي اورند به خود بباليم. به اصطلاح انتقاد خيلي چير خوبي است ولي با ناديده گرفتن كارهاي كه بايد به انجامشان افنخار كرد، كمكي به اصلاح وضع نمي كنيم.

Sunday, November 02, 2008

زلزله هاي زيارت: بيش از 300 كشته و 70000 بي خانمان - درسي كه بايد گرفت

با توجه به ميزان بي خانمان - 70000 نفر - به جاي مانده از زلزله هاي روز چهارشنبه در منطقه زيارت پاكستان - دو زلزله با بزرگاي 6.4- مي توان درسي از اين رخداد ها به عنوان نحوه و ميزان آسيب پذيري بالاي منطقه اي نظير بلوچستان پاكستان - كه مشابه هاي آن در استان هاي جنوب شرق و شرق ايران وجود دارد - گرفت. چه بسا مردمي كه نمي ميرند و زنده مي مانند ولي زندگي به مراتب مشكل تر و سخت تر از انچه كه قبل از رخداد زلزله داشته اند در پيش خواهند داشت. و در اين شرايط ميزان و درجه مشكلات به حدي مي رسد كه بعضي از مردم آرزو مي كنند كه در همان رخداد زلزله مي مردند ولي با اين مشكلات پس از رخداد مواجه نمي شدند. اي كاش كمك هاي ملي و بين المللي و حمايت نهاد هاي بشر دوستانه و سازمانهاي مردم نهاد، بازه زماني پس از رخداد زلزله را نيز شامل شود و تحت تاثير پوشش خبري و رسانه اي در زمان و روز رخداد زلزله نباشد .